健美網紅深蹲硬舉「遭210公斤槓鈴重壓」 緊急送醫不治亡

295 回覆
117 Like 6 Dislike
咁都企唔穩 揸到
係我應該無事
咁講
我冇㩒入條片 唔知死者咩身型
210kg 係重,但如果你用pwl 同lifestyle training 去睇back squat, 真係好唔同

如果你講lifestyle training, back squat as 一個leg day training 嘅big compound exercise,我自己多數見人踎60-130呢啲range for reps

但叫得自己玩pwl 呢啲位,我覺得三餅半四餅1rm真係基本盤,小弟我都唔係好勁,最肥嗰陣試過165kg 1rm,你可以話我做唔到210冇資格話210唔重,但對我來講最多係叫做25%多啲

有馬師兄成日都開gym post,你應該都了解有weight training 習慣同冇嘅人嘅strength difference,如果大部份冇接觸過squat,或者係新手,咪可能覺得210kg 係自己能力範圍4-5倍,覺得我係鍵盤戰士亂咁吹

我意思係,210kg squat 緊係好撚重啦,但又真係未去到咁重囉
有胡力威師傅係度既話應該就無事
打少兩隻英文字母,就俾你個自以為是嘅傻鳩追擊
追咩擊,我都冇同你嘈落去
話你睇錯單位對你黎講好大侮辱性咩係既我道歉
你鍾意啦
講真 70kg 我都覺得重既 (1.15)
但呢個重係2-3rm內既range
你話一般人hand唔handle到70kg 我諗除左排骨女/第一次gym/好瘦既人以外 正常既男/女最多都係受傷 好難一下壓得死 點都有少少力借/掉走
210kg正常練開既人都講緊2-2.5x body weight
係真係一個唔細既數字黎
的確大呀
我唔係話210kg squat 好容易
只係有certain training experience嘅人嚟講係achievable 同唔誇張囉

我覺得問題唔係在於佢squat幾重而死,而係做1rm pr test 佢應該落rack
舉重訓練受傷風險 沒有比打籃球高
阻力訓練相對於籃球、足球等球類運動而言,屬於規則簡單明確、動作軌跡路徑固定、可預測高的運動,相比之下較不會有突如其來的衝撞、翻滾、落地,或被迫要在有限時間內完成動作。無論何項運動,先學習良好的動作基礎、掌控常見危險因子後再進行有計畫性的訓練,都是必要的。健身或舉重訓練受傷風險沒有比較高,且有增加肌肉預防衰弱、避免跌倒、骨質疏鬆和骨折的健康效益,若民眾因為害怕受傷,而選擇完全不運動,則健康風險可能更高。
其實又好似錯唔哂
整到正方磚咁正常身高拎起離地5cm 就算跌落地向下一縮就避到

矮撚就唔駛考慮 反正練到小拳石咁都係冇用
睇片個身型似操肌肥大多過操力
我唔敢睇
Ig 成日都好多呢啲片 想飛都飛唔切
健美撚平均壽命 47.7年
段片大約有一秒閃過佢個頸推前既片
係左下角但好快閃過左
Ig影埋全身見到佢想向後放低枝bar但比spotter推到碌過條頸
你理解清楚safety arms係保護啲gym equipment定個人先好出post唔該;同埋你未攪清楚唔好再去gym,我去做gym唔係為左睇你脫肩骹斷背椎,thx
當年上powerlifting group class max out 上pr
會set spotter arm
再左右後面三個spotter

如果係ipf 比賽
唔落spotter arm
但重既weight class
左右會加多個
五個spotters
https://youtu.be/Kf03kexddpw
傻閪
咁係佢教練有問題
Safety arms從來都係保護人,唔係保護equipment,我係講緊set太低不如直接扔落地好過,我邊句唔啱你咪指正,唔明你想表達啲乜
個光頭佬靠害?呢個姿勢唔夠夠力向後掉根本唔會死...個光頭佬頂撚住左佢
(Back) Squat有事起黎咪必咁易可以扔落地(除非你做front squatting),有時支bar有機會鎖左喺後頸嗰度,碌唔到過背肌;有時會鎖左喺手/肩同背之間,落唔到地,咁支bar就會一直hold住左喺係頸/背度,你想扔都扔唔到,直至鋤落地壓斷頸、脊椎。呢個受傷模式好常見,係成個原因點解有safety arms,亦都係lifting既非常基本常識。明唔明白?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞