健美網紅深蹲硬舉「遭210公斤槓鈴重壓」 緊急送醫不治亡

295 回覆
117 Like 6 Dislike
其實斷tendon果啲唔一定關ego lifting事,注重form、load management只可以大幅減低風險,但有啲人唔好彩就係唔好彩,只要練得就永遠唔會0風險。
好地地健身 點會玩咁撚重

自動申請
Spotter arm唔上

後面條友on9

都係唔關ego lifting 事嘅人為因素
我講緊斷bicep果啲,你唔好彩中獎,就算練12下都可以斷
我相信佢本人覺得自已係可以做到210KG 1 rep, 但可惜判斷錯左當下既狀態結果失敗, 但最重要佢唔係去打健力比賽真係唔明點解唔用safety arm, 可以話係2個判斷失誤結果賠上性命
想學俾錢啦, 冇錢就學下唔好咁on9
多數斷tendon 啲人都係on gear好多,因為用藥,肌肉同力量急速變大,但tendon跟唔上,之後又用大啲嘅重量就賴嘢
一小部份就真係純粹運氣問題
其實所謂唔好彩
係因為一直以黎都錯form積聚左傷係到
定係真係基因問題?
咁你又問我有咩高見?
我咁on9你又要跟我學
我收錢架喎
練到好大隻好有型吖嘛
練到咁大隻,以為自己好勁掛
係的確有一部份人會prone to tendon torn

但主要都係同一位置肌肉aggressively overload,又無休息夠俾時間肌肉復原
鍾意去蒲嘅健身友,最容易出事
你既高見咪就係有乜意外乜撚都話人ego lift既on9仔偉論
呀Mo勁過d健身撚
是但你啦
你講黎講去都係個三幅屁
又唔見你講到多幾樣points出黎
不過都唔洗講架啦
陣間講完又話想收錢 我呢d死窮撚黎架麻
繼續自視清高啦
我係on9仔 你至叻
健身網紅為了流量,死頂
我咪就係指住你起度放屁
魔山都係你口中既ego lift傻仔丫麻
你都on9
建議你縮返入老母晒,出面post睇撚到你講救護係醫館局都知你弱撚智
量力而為
哇有set呢舊野真係應該唔使死,除非高度set唔岩,咁先會壓到頸
Lock餅原來唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞