試當真阿康最後15分 大家覺得點?

382 回覆
38 Like 310 Dislike
佢係what 運動員?
佢間學校band2頭係因為理科叻咋
一睇佢學校個網,得理科同數用英文讀,其他全部中文就知咩事
CE:D=2分,AL:E
究竟有冇人知
搞錯左重點
要玩好dse
唔係鬥望住本書幾多個鐘
其實係要研究syllabus marking scheme
寫咩pt會有分
知道每一科想你寫到咩出黎
你捉到路就會高分
好似中文
黎黎去去都係中化野
Ls 點樣正反兼論
數學點樣寫清楚d steps 推到去答案
以上的野又點可能3個月速成做到
Best 6 先 15
Best 5 13
不過主科無1 讀到HD Asso算係咁
基本上3個月追唔到幾多
依家真係啊豬啊狗都叫自己明星

全體重考生統計 英文1>2升1分既人有40% 1>3 升2分 得0.0XX%
其實真係唔係你地想像中咁易 語文要有奇蹟先得

其實我諗唔洗太質疑
佢英文卷3得1 其實證明到佢咁多年真係接近完全冇過讀書 同你講小學阿伯差唔多
卷3係專考好多小學字 範圍好大冇得估 細個冇讀書就唔會識 睇佢都係靠B部分拎1
點都真係難過本身有個底考到2~3

BTW佢好成功啦 有得讀HD同冇得讀已經差好遠 佢應該開心至係 全部科達陣
前足球港隊
但係quit 咗 冇運動員計劃了
quit咗都可以照報HKU 架
不過上曬youtube 咁揚曬就難少少

HKU 班"sports scholar" 大部分都廢到學界D3 都無獎
算鳩數啦
連登仔唔洗溫書都最少考5啦
努力少少已經5**
仲要個個都讀書精英黎
日日操十個鐘卷唔攰 有心向學
個個讀神科出黎做 社會菁英

佢地係唔會有同理心
去了解點解有一班人就係由細到大都唔讀書
總之歸類咗係廢物 垃圾

同佢地講 stat
冇意思 你本身要諗由1升3 已經係廢柴
因為佢地聽吓書已經拎5
我自己果陣會考2分,做左幾年野想讀返書,所以自修dse, 因為deadline先決定都係得3個月準備,最係報左5科,中文2, 英文3, 數學3, 通識2, 經濟5* , best 5 16分,主科冇底其實真係好難短時間提升幾多
由朝坐到晚邊個唔識?
齋坐冇productivity 冇意思
咁都有得吹奏痴撚線
希望多d人臨考前先搏盡無悔

唔讀書算汁到呢個分。
我諗佢地有d係真心 唔係想串 認知上身邊人全部都咁 所以覺得好出奇

好多時佢地忽略左學校資源
勁既學校日日上堂同你考試操卷
廢既學校仲管理緊學生上堂靜d 日日對答案 照書讀講緊可能係12年都係咁 點追? 真係天份既佔幾多?
佢地覺得點解人地做到主角, 自己勁好多, 自我到仆街, 諗野單一齋從自己角度出發
藝術作品就係咁, 能夠做到照妖鏡效果, 可以只吸收到教壞人早幾個月先溫書, 唔應該用佢, 但其實都可以話提醒到人時間唔夠神仙都難求, 應該及早準備
我見到嘅都幾多old sea food 諗法單一自我睇低人
佢地會blame 你最原始既學習態度
以前已經有人講 band1,2,3 ,窮人升大學既人差好遠
佢地就會話band3都有人入hku
公屋窮撚都有人入medic
係你唔夠勤力,懶
將所有factors 忽略不計
因為有利益衝突
你愈講資源重要=愈減弱我功勞 話我成功係因為環境 面子何在 每個人都想自己天資比其他人優秀
好似都係15分炒左粉
人地諗住讀highdip 記者老屈架
但考之前又話讀書好叻嘅
5科15
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞