試當真阿康最後15分 大家覺得點?

382 回覆
38 Like 310 Dislike
依家有校長推薦保送直入 每間學校3個位
反而覺得補習真係幫到佢
有 d 卷/科 補返嚟/操返嚟 去到 3
反而 Reading Listening 冇 past paper
好難操返嚟 唔識就係唔識
Writing 都叫做貼題 背晒一大堆公式化句子有機會搏拎 3

反觀佢果陣應該 地理/ Econ 是但揀一科背嘢多就谷果科 反而先易 坐 3 望 4
中英文的確四個月好難chur盡,語言好睇天份,但係LS、Math同Econ好難話真係咁俾心機都會得呢個分數,全部有得你操,Math去到Section B之前都係啲樣板題,MC又係35題前都係公式解法,如果有認真操過攞4唔難,LS又係可以公式答法,最緊要係手速,如果話一個人有搏盡真係唔覺得係得咁樣都幾好肯定佢除咗人哋安排俾佢嘅補習之外,自己喺屋企係冇乜操卷嗰個類型
其實點知道佢幾個月之前考成點?
番工十粒鐘好出奇?
你第日做保安都要番十粒鐘啦
十粒鐘有幾癲呀?
你溫書十個鐘都覺得癲 你第日咪註定做垃圾囉中學雞
就算入到大學出黎仲野 你估唔洗做十個鐘呀?
你估真係FG 50k 日日朝9晚5呀?
係會有呀 但咁荀既工輪到你?
溫十個鐘都覺辛苦既 更加肯定唔會係你
下面你講計咩幾千個鐘唔覆你啦 名都唔撚睇就證明你幾咁廢
其實好多人嘅好成績都係咁操出嚟
好多人認為自己好努力,考得唔好係天份問題
但其實人哋考得好係因為背後付出咗幾倍嘅努力

而且…一日24小時,溫10個鐘其實唔算誇張
我想知炎明熹幾分
由開頭已經講咗佢係唔識讀書嘅人,頭幾集predict 成績係好差
係明顯有幫到佢,但係睇得出佢自己私底下並冇乜再操,一個本來極度唔鍾意讀書嘅人喺屋企冇人管會唔會自己發力去做past paper?佢心態可能就係反正補習有幫到手,返到屋企就放鬆
明明冇講過 係記者屈佢
咁先係好message
唔好個最後3/4個月先黎發奮
連登唔可以屌補習老師㗎
個個撚樣都會同你講自己廢就廢
但又唔諗吓其實點解要比咁多錢佢哋補習
如果你係標榜純粹教育 點解要收咁貴?
20分以下建議驗驗智商
仲要計best 6
高過康都唔奇
幾千蚊買到奇蹟就人人一早買咗啦
人人都做到就唔係奇蹟啦
去得補習嘅人都係想買個安心,個科升一兩分,佢地諗野現實啲
幾多分都唔使睇就直入poly
點解嘉盈細佬英文咁勁,保守拎 5 喎,明明家姐食鄉黑之嘛又冇食洋腸
又唔係叫你中一至中六都操十個鐘卷
Study leave溫十個鐘書好正常
想入大學就要付出架啦 有能力夠醒 平時有溫開書咪唔洗每日十個鐘
Study leave去自修室 大把人由朝坐到晚啦
戇鳩原來計六科
我仲以為五科有15分
算啦你有得連登班戇鳩仔打飛機
最多就係呢種人
可能佢哋個分啱啱入到大學
特登用嚟笑一啲入唔到大學嘅人
補習團隊其實點都唔會輸
好成績:佢地補習掂
唔好成績:證明唔可以齋靠最後幾個月(即係佢而家個頭盔)
5上星個差距好少,好睇彩數
最難應該係2上3,2個range係最大
第二就係4上5,3上4應該係最易
中文卷三咪又係公式答法 佢肯寫點都唔會得2掛
我見過好多考mock得1 dse升返3嘅例子
甚至有考之前1個星期先嗌曬救命搵我幫手 最後出嚟都有3
佢自己唔努力真係yy lam貼身教都冇用
好彩加拿大有work life balance
仲有work from home
你慢慢做保安做十幾個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞