【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XI

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我覺得 local indie嘅 blaster 都幾正,香港玩 funk 類嘅 band 好似真係無咩(除左 rubber 之外)

https://www.youtube.com/watch?v=Nuvk131rrEY

最近仲好似見到港大音樂社有個show請左佢地同 another kitchen,好似幾正

會唔會去wow and flutter?

我12號去
Blaster 一開始聽幾中意 但聽聽下厭左

Blaster真係太似RubberBand喇

我去睇 stranded whale , David boring, more reverb, lmf

11號:
DP, Phantom, Dr. Eggs, Dagger

12號:
蔡世豪,秋紅,RubberBand,梁美芬

13號:
海島小輪,Jason Kui, Jun Kung, Site Access, 達明

梁美芬係咩黎

LMF
我覺得 local indie嘅 blaster 都幾正,香港玩 funk 類嘅 band 好似真係無咩(除左 rubber 之外)

https://www.youtube.com/watch?v=Nuvk131rrEY

最近仲好似見到港大音樂社有個show請左佢地同 another kitchen,好似幾正

我12號去

我去睇 stranded whale , David boring, more reverb, lmf

11號:

12號:

13號:
海島小輪,Jason Kui, Jun Kung, Site Access, 達明

梁美芬係咩黎

岩岩睇一睇timetable先估到係LMF
正啊Godspeed 9月出新碟

有preorder 未, teaser poster出咗成個月

9月會starting tour
希望可以撞到老美個tour
如果係相熟既單位攪
希望可以俾隻 Slow riot 同Hairy Amp Drooling 佢地簽

急不及待玩玩了

我R左張工作人pass入去

點解好似好多人成日都r到pass
但我就要買飛

你出文咁慢
人地有pass請人去睇再寫後感都唔敢比你

但我就要買飛

你出文咁慢

其實我要快可以好快
屌人果啲
或者係一件event果啲,因為一次性冇得回帶,記得啲咩就寫咩
但碟我要make sure啲資料準確同埋分析夠獨到兼經得起聽眾考驗
所以出得好慢

但我就要買飛

你出文咁慢

fb多左個page叫嬸訊 懷疑係你開

我12號去

11號:

12號:

13號:

梁美芬係咩黎

I'm guessing LMF
其實我要快可以好快
屌人果啲
或者係一件event果啲,因為一次性冇得回帶,記得啲咩就寫咩
但碟我要make sure啲資料準確同埋分析夠獨到兼經得起聽眾考驗
所以出得好慢

即係唔熟書啦
Yann Tiersen

https://youtu.be/umjMGZw6vtw

想當年第一次聽到佢嘅debut真係好聽得沒有話說
老老豆豆 德國佬啲音樂至古以來都好聽過法國佬 不過我人生最癡迷嘅音樂人 沒有之一 就係哩個法國型男 之後佢嘅音樂變咗做鑵頭配樂哩啲都係後話了

老老豆豆 作為韓狗 我人生最癡迷嘅音樂人其實唔係韓國人而係大陸人

邊個大陸人得到絲打青睞?

我估會唔會係竇唯
佢係我心入面都有啲位置

竇唯現場好廢老feel
反而佢d partner 勁

竇唯我都ok好,不過音色無辦法令我起雞皮,仲差好遠
其實我要快可以好快
屌人果啲
所以出得好慢

即係唔熟書啦

可以咁講
但人地做隻碟都要幾年啦
我唔聽番一頭半個月先寫又點對得住人地造碟果個?
其實我要快可以好快
屌人果啲
所以出得好慢

即係唔熟書啦

可以咁講
但人地做隻碟都要幾年啦

我平時寫100字statement都成一個星期先交到貨
其實我要快可以好快
屌人果啲
所以出得好慢

即係唔熟書啦

可以咁講
但人地做隻碟都要幾年啦

又有道理
即係好似Vince Staples隻碟咁
隻碟出完呢一個月內大家已經睇完中國有嘻哈
又有trap/grime之爭
隻碟又向左好多英國跳舞嘢致敬
邊樣先係Vince staples嘅重點呢?
邊樣嘢先係讀者/聽眾最需要留意呢?
呢啲位我覺得難諗過隻碟本身好唔好聽

但我就要買飛

你出文咁慢

fb多左個page叫嬸訊 懷疑係你開

唔係
我心繫明荃
容不下第二個女人
其實我要快可以好快
屌人果啲
所以出得好慢

即係唔熟書啦

可以咁講
但人地做隻碟都要幾年啦

我依家寫左2000字(仲有嘢想補充)
但準備cut到得番1500字
我寫嘢成日都會唔小心將自己個學習過程寫埋落去
搞到篇文又長又悶又冇extra嘅嘢帶到俾人
靜香 - 天界のペルソナ

Psychedelic/ Noise Rock

90年代最不可錯過的日本underground
想問下got post係咪劇透晒之後幾集
上個post爆咗冇入過去

唔知

不過我已經知哂劇透洗唔洗同你入去裝下

用genre分好過啦,講乜春indie唔indie呀

下次我post pop punk 喇咁

我平時聽開電子嘢 我都照po 你都獨立啲 話之佢 想po咩就po咩啦 當然嗰啲賣國女人就咪鬼再po啦

啱喇

你唔介意的許想問下呢隻究竟係乜genre , 想搵同類野聽https://m.youtube.com/watch?v=Zs8BbqNQQLQ

pop, dance, electronic, j pop
上YouTube 應該大把類似嘅嘢

我仲諗住唔算係 pop 野添 thanks

其實我想tag佢哋做dance pop的 我指你po嗰首歌

我仲以為呢d 係某類形嘅 edm( 即係tropical house, dubstep ) 個d ,原來都係dance pop
其實我要快可以好快
屌人果啲
所以出得好慢

即係唔熟書啦

可以咁講
但人地做隻碟都要幾年啦

我依家寫左2000字(仲有嘢想補充)
但準備cut到得番1500字
我寫嘢成日都會唔小心將自己個學習過程寫埋落去
搞到篇文又長又悶又冇extra嘅嘢帶到俾人

真心想睇嘅話,我會覺得就算寫得精確到位都好,1500字都係唔夠,係唔夠透氣位。

下次我post pop punk 喇咁

我平時聽開電子嘢 我都照po 你都獨立啲 話之佢 想po咩就po咩啦 當然嗰啲賣國女人就咪鬼再po啦

啱喇

你唔介意的許想問下呢隻究竟係乜genre , 想搵同類野聽https://m.youtube.com/watch?v=Zs8BbqNQQLQ

我仲以為呢d 係某類形嘅 edm( 即係tropical house, dubstep ) 個d ,原來都係dance pop

我9up的 自己啱聽就得 pop嘢我都有聽 沒有誰比誰高尚
朝生愛 - LONE

Soft/ Folk Rock

啱喇

玩流行野個資源咁豐富
出到好多好野
有冇心玩得好就另一回事
至少我覺得J 同K pop 好多都好有心

啱喇

幾鍾意呢首, 想搵d 差唔多feel that's all

thomas köner - tiento de la luz

#ambient #field Recording
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞