[航空]連登飛機膠討論區86

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
香港國際商場
同收左錢既Sam Chui 對CX既評價真係差好遠
Sam Chui 收咗國泰錢就唔會連一條dedicate 比一班flight嘅片都冇啦
最近嗰條都係同老母LA來往香港兩程機+ community flight+解釋carpet事件炒埋一碟
嗰條片都好中肯 彈77w J cabin舊同冇wifi
讚有香港嘢食同service okay
反而 Non stop Dan講Cathay 條片就中肯
都係話佢比上(SQ QR EK之類)不足比下有餘
呢個comment都同佢Skytrax 排名相符

至於Noel我覺得為咗博view整個clickbait標題而踩到有啲過咗火位 不過佢啲片嘅風格不嬲係咁
如果係連hand carry都要罰錢嘅話唔係更加應該放landside咩,起碼我仲可以寄到倉。
但係無得做transit生意啫
班大客搭開嗰啲航空公司應該唔會玩罰錢嘅
搭罰航嘅人都唔多會去呢個mall shopping 架啦
新加坡既定位其實係咁
Flagship Mall - Jewel (打卡、中檔/旗艦店)
Outlet Mall - Changi City Point (距離機場一個站)

如果搬返黎香港
東薈城做緊outlet mall
咁K11 skies應該就要做flagship mall
整一堆打卡位、VR體驗呢類噱頭野
然後搵過江龍餐廳/零售鋪黎做「香港第一店」

其實如果國泰係4stars 反而會exceed expectation, 而家拍埋SQ QR 之流的確係差咁d

出左個campaign 講dining experience 但係d 食野無大improvement
UO係唔係河內無人坐
成日都big sale
國泰J 既service 好唔consistence 就真,有時做突,有時就自動cut 走左d 本身應該有既野
想食蛋撻
但佢好似冇講飛邊度有
同意 好睇班機嘅crew好唔好
但睇Noel 條片除咗早餐核突之外都冇嘢做得差 起碼空姐佢都話friendly 如果畀個黑面空姐佢 應該會話國泰衰過高麗航空
LXM仲喺TPE未返到嚟
3-4 個鐘既regional 計,個人覺得通常outbound 好過inbound..如果兩程都好full load,inbound 通常已經跌watt 變精簡service

睇咗佢上條片介紹上海航空,CX J 又真係輸比MU/FM 新J嘅
CX365, CX417, CX503 連續三次go around要divert
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞