歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (189) 訂到就唔洗咁柒串既

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
好啦,咁我寫多少少金屬色啦

見久唔久都有人問關於噴金屬色嘅問題,咁我喺度班門弄斧一下,分享自己嘅經驗啦
不過頭盔戴定先,真係純粹個人經驗,唔一定100%正確,或者最佳做法,只係我咁樣做,可以做到自己想要嘅效果咁解嘅啫。
有錯都歡迎各位巴絲指正/補充

噴金屬色前要上底灰/底色嗎?
通常大家噴金屬色,都係想要金屬嗰種閃令令嘅效果,而要做到呢個效果,就一定要打好個底先,咁點先為之打好個底呢? 一個字「滑」! 最好滑到照到自己個樣。

個表面越滑,金屬色嘅表現就越令。相反,如果上金屬色前個表面處理得唔好,例如底層已經噴到起沙,咁金屬色就點噴都係啞啞地。更甚者,如果嚿件有打磨花痕、水口未磨平、縮膠、無縫凹坑等等未處理好,上完金屬色後都會變得非常明顯。

而我最常用嘅金屬色噴法係:
底灰(any color)>底色(亮黑)>光油>金屬色

- 底灰係for chk件用嘅,確保嚿件啲瑕疵已經處理好晒,當然底灰都有提高面油咬件程度嘅作用啦
- 金屬色本身遮蓋力高,喺噴到飽和嘅情況下,受底色影響發色嘅情況其實相當輕微。但我都會選擇黑色做底色,原因係因為要觀察係咪噴到好滑嘅令面(照唔照到自己個樣),黑色比淺色(例如白色)容易睇太多。
- 光油就係make sure個面噴到夠平滑,我自己習慣會噴兩層

當然仲有好多我聽過嘅金屬色噴法:
黑底灰>光油>金屬色
底灰>亮黑xN>金屬色
底灰>亮黑>光油>拋光>金屬色
blablabla……我冇一一試過,但宗旨應該都離唔開先做好一個光滑嘅表面,之後再上金屬色

除咗目標係做滑個面之外,上述做法仲有一個共通點--就係要噴好多層油。

如果你係整笨大膠達呢啲對素組派非常友善(屌即係對塗裝派好唔友善喇),密合度高到hihi嘅模型,噴油噴得太厚,喺最後組裝上係有機會出現困難嘅。特別係當你想上金屬色嘅地方係隻膠達嘅骨架。

咁可以點做呢?原件直上金屬色!
其實模型原件表面都算滑,只要喺水口位功夫做得足啲,直上金屬色未尚唔係一個選擇。喂喂喂,膠達啲骨架零件有啲係用ABS膠嗰喎,噴硝基漆唔係會爆膠咩?

但我嘅經驗話我知:

呢隻叉鴨髀呢嚿肩關節零件係ABS膠嚟,我薄噴 GAIA 020 gun metal,噴完冇事、組裝冇事、調整pose冇事、擺咗幾年都仲好地地。

噴金屬色後要上保護漆嗎?
咁金屬色噴好之後,駛唔駛噴保護漆呢?
呢樣就真係睇個人喜好。事關金屬原色一定係最閃最令嘅,上面噴任何透明coating都會改變咗佢所表現嘅質感。例如噴光油就會好似打咗蠟咁有層油喺面,噴半光就會令隻金屬色睇起上嚟好似磨沙金屬咁。下面就係金屬原色、金屬>半光 同 金屬>光油 嘅效果。

所以視乎自己想要邊種金屬表現,去決定要唔要噴/噴邊隻coating,冇絕對嘅,自己鐘意就得喇。

天氣影響
有時明明已經做到個面滑一滑,但點解噴完金屬色都係啞啞地嘅呢?
好大可能係……你噴嗰日濕度太高啦!

所以幾時都話,高濕度從來都係噴油大敵嚟。記住揀乾到裂嘅日子先嚟噴金屬色,就包冇死錯人。

CANDY 噴塗法
除咗金銀銅鐵呢啲典型金屬色之外,有時我哋都會想噴下其他金屬色,例如金屬紅、金屬藍等等。當然市面上係會有某啲比較熱門嘅金屬色賣(例如金屬紅),但呢啲現成嘅金屬色嘅深淺度又未必一定啱自己心水。咁其中一個解決方法就係candy噴塗法。

candy 噴塗法係指,喺噴咗基本金屬色(例如銀色、金色)後,再喺上面噴透明色 (例如 clear red)。靠疊上一層又一層嘅透明色,嚟達至自己理想深淺度嘅金屬色。

用呢種噴法,金屬色嘅表現可以話係千變萬化,基本底色(金銀銅鐵) 係一個變數,面色(透明紅橙黃綠青藍紫)係另一個變數,連疊幾多層嚟控制深淺又係一個變數。所以用呢種噴法前,建議先噴下膠匙羹,試啱隻色先拎去實戰,除非某種配搭自己已經用到好熟。

不過由於透明色可疊色呢個特性,點樣喺唔同零件上面,都穩定地控制到深淺度一致,就要自己小心一啲喇。如果有一嚿件噴深色咗,一係就其它件都補噴追返隻深色,一係就洗件重噴,再唔係就要開無敵嘅無視大法咯。
透明紅噴咗2層/3層
但受太多因素影響喇
透明油嘅brand同model、透明油開得稀定杰、自己噴嘅手勢、出油量都影響透明色上色嘅效率
所以最實際都係自己搵膠匙羹試咗先,咁就最穩陣
順便問下 金色部份 又點噴出黎?
你指心口正中個新自護logo?
水貼嚟㗎
第一張圖,果D 金色框部份
分件嚟
RG啲分件本身分得好碎好仔細
分件噴好再砌返埋
咁用咩油噴出黎,隻色好靚
錦鯉買未?
gaia 122 星光金
哦!直接噴金屬色

即係想做其他色先會用透明色
我以為你係用金屬底色再噴黃色透明色之類做法

我噴黑底灰+星光銀+透明黃 結果變成咁,變左好似黃銅咁上下既質感,但其實我想要金色
咁記住呢個配搭,話唔定遲啲你整第二隻模型,會想用返呢隻黃銅色呢
冇位不了
擺多架飛機好過
呢隻野真係好勁,
朵花手界遮蓋

買買買
辣殺美國機
留俾你
你呢隻野老是常出現,你不如打得Detail d 我幫你車上頭post
畀人點相添
咁我產量低吖嘛,咪用嚟用去都係呢隻囉
你想我邊方面寫得detail d 先?金屬紅?定寫臭佢老味啲偷膠?
(好似之前都寫臭過佢老味啲偷膠
你有咩位可以做例仔未打晒出黎
好啦,咁我寫多少少金屬色啦

見久唔久都有人問關於噴金屬色嘅問題,咁我喺度班門弄斧一下,分享自己嘅經驗啦
不過頭盔戴定先,真係純粹個人經驗,唔一定100%正確,或者最佳做法,只係我咁樣做,可以做到自己想要嘅效果咁解嘅啫。
有錯都歡迎各位巴絲指正/補充

噴金屬色前要上底灰/底色嗎?
通常大家噴金屬色,都係想要金屬嗰種閃令令嘅效果,而要做到呢個效果,就一定要打好個底先,咁點先為之打好個底呢? 一個字「滑」! 最好滑到照到自己個樣。

個表面越滑,金屬色嘅表現就越令。相反,如果上金屬色前個表面處理得唔好,例如底層已經噴到起沙,咁金屬色就點噴都係啞啞地。更甚者,如果嚿件有打磨花痕、水口未磨平、縮膠、無縫凹坑等等未處理好,上完金屬色後都會變得非常明顯。

而我最常用嘅金屬色噴法係:
底灰(any color)>底色(亮黑)>光油>金屬色

- 底灰係for chk件用嘅,確保嚿件啲瑕疵已經處理好晒,當然底灰都有提高面油咬件程度嘅作用啦
- 金屬色本身遮蓋力高,喺噴到飽和嘅情況下,受底色影響發色嘅情況其實相當輕微。但我都會選擇黑色做底色,原因係因為要觀察係咪噴到好滑嘅令面(照唔照到自己個樣),黑色比淺色(例如白色)容易睇太多。
- 光油就係make sure個面噴到夠平滑,我自己習慣會噴兩層

當然仲有好多我聽過嘅金屬色噴法:
黑底灰>光油>金屬色
底灰>亮黑xN>金屬色
底灰>亮黑>光油>拋光>金屬色
blablabla……我冇一一試過,但宗旨應該都離唔開先做好一個光滑嘅表面,之後再上金屬色

除咗目標係做滑個面之外,上述做法仲有一個共通點--就係要噴好多層油。

如果你係整笨大膠達呢啲對素組派非常友善(屌即係對塗裝派好唔友善喇),密合度高到hihi嘅模型,噴油噴得太厚,喺最後組裝上係有機會出現困難嘅。特別係當你想上金屬色嘅地方係隻膠達嘅骨架。

咁可以點做呢?原件直上金屬色!
其實模型原件表面都算滑,只要喺水口位功夫做得足啲,直上金屬色未尚唔係一個選擇。喂喂喂,膠達啲骨架零件有啲係用ABS膠嗰喎,噴硝基漆唔係會爆膠咩?

但我嘅經驗話我知:

呢隻叉鴨髀呢嚿肩關節零件係ABS膠嚟,我薄噴 GAIA 020 gun metal,噴完冇事、組裝冇事、調整pose冇事、擺咗幾年都仲好地地。

噴金屬色後要上保護漆嗎?
咁金屬色噴好之後,駛唔駛噴保護漆呢?
呢樣就真係睇個人喜好。事關金屬原色一定係最閃最令嘅,上面噴任何透明coating都會改變咗佢所表現嘅質感。例如噴光油就會好似打咗蠟咁有層油喺面,噴半光就會令隻金屬色睇起上嚟好似磨沙金屬咁。下面就係金屬原色、金屬>半光 同 金屬>光油 嘅效果。

所以視乎自己想要邊種金屬表現,去決定要唔要噴/噴邊隻coating,冇絕對嘅,自己鐘意就得喇。

天氣影響
有時明明已經做到個面滑一滑,但點解噴完金屬色都係啞啞地嘅呢?
好大可能係……你噴嗰日濕度太高啦!

所以幾時都話,高濕度從來都係噴油大敵嚟。記住揀乾到裂嘅日子先嚟噴金屬色,就包冇死錯人。

CANDY 噴塗法
除咗金銀銅鐵呢啲典型金屬色之外,有時我哋都會想噴下其他金屬色,例如金屬紅、金屬藍等等。當然市面上係會有某啲比較熱門嘅金屬色賣(例如金屬紅),但呢啲現成嘅金屬色嘅深淺度又未必一定啱自己心水。咁其中一個解決方法就係candy噴塗法。

candy 噴塗法係指,喺噴咗基本金屬色(例如銀色、金色)後,再喺上面噴透明色 (例如 clear red)。靠疊上一層又一層嘅透明色,嚟達至自己理想深淺度嘅金屬色。

用呢種噴法,金屬色嘅表現可以話係千變萬化,基本底色(金銀銅鐵) 係一個變數,面色(透明紅橙黃綠青藍紫)係另一個變數,連疊幾多層嚟控制深淺又係一個變數。所以用呢種噴法前,建議先噴下膠匙羹,試啱隻色先拎去實戰,除非某種配搭自己已經用到好熟。

不過由於透明色可疊色呢個特性,點樣喺唔同零件上面,都穩定地控制到深淺度一致,就要自己小心一啲喇。如果有一嚿件噴深色咗,一係就其它件都補噴追返隻深色,一係就洗件重噴,再唔係就要開無敵嘅無視大法咯。

柒撚左,唔記得叫你唔好落icon
其實GAIA魔幻紅係咪透明油 點解見有人話拎嚟噴金屬紅會鮮艷啲
係,你當係特別版既透明紅,效果仲好正
屌你都廢撚事,直接block左條友
做咩咁燥
咩事?
ctrl f: 屌你都廢撚事
如果想加深令到佢冇咁紅/其他紅
係咪應該
亮黑>銀>兩層透明紅>其他透明色一層
諗住一次過入哂av油堆金屬色同透明色搵匙羹試下
同埋用光油+其他色開浠少少做唔做到透明色既功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞