歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (189) 訂到就唔洗咁柒串既

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
無論新手老手,呢個google site都包含左好多有用既資訊

https://sites.google.com/view/lihkg-model

遇到問題可以試下搜尋睇睇有無類似既答案

呢度不論係新手老手, 都一樣咁歡迎
絕對唔係小圈子

乜模型種類都無任歡迎
希望大家互相尊重大家既模型
有模型問題一定會有神通廣大既巴打幫到你

問問題果陣,最好貼埋相,咁樣巴打們會易d 了解你個問題

巴打們貼作品時,
請註明牌子、比例及模型名稱

如果轉貼,貼埋條link就正哂喇
你用乜野油,幾遠噴

噴左幾多層
底灰同銀油 係 GIGA, 白油 係MR. Hobby.

幾遠呢….. 應該有10cm左右 無留意

我記得3-4層,每層都有隔一陣先噴,不過見到唔均勻,有啲位色左,有啲色透底色

試下5cm 左右,白色近d 無死錯人
佢個咀 果三棟 好想填平佢
重有一個問題,啲白色會噴得唔均勻,明顯會見到有一行白,一行就透底色。但如果噴藍紅黃透明色,會好均勻上到色去。會唔會係我開油太稀?我開 1:3,洗唔洗開濃啲呢?1:2 咁?
講多少少 後面嗰啲貼紙特別厚 同埋面頭有多張好似mon 貼嘅野 特別反光

我開1:4都係咁噴
留名
點解咁稀?無咁易起沙面?
唔開咁稀喺上色方面係會有啲幫助嘅
但籠統嚟講,白色嘅遮蓋力多數都係差,我以前試過用郡氏嘅mr. base white, supposed 係當undercoat用啦,但佢嘅遮蓋力都係麻麻。
如果想要遮蓋力好啲嘅白色,其中一個選擇係finisher嘅 supershell white,次次有人講白色問題我都會吹奏一番嘅
你當我係打手啦,但真係好用吖嘛

我想問有冇噴消光效果既作品 參考下?
同埋有黑/銀底灰既作品可以參考下
窮,油貴
lm
個盒仲大 dklm
Lm
又係咁環保
LM
垃圾,浪費石油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞