31歲 儲到38X萬左右,幾時可以退休?

473 回覆
38 Like 599 Dislike
買美債,除左IB 仲有冇其他, IB開戶都好似好麻煩下,
我自己係冇直接渣美債, 不過我有買TLT,長美債基金 諗住等佢回到9X-100左右 會在入, 主要係博佢降息時,彈番上130-150賺價
lm
你做野做到做唔到先退仲穩陣
個雪球仲可以係咁加大
你post存款出嚟睇吓囉
我意思唔係消費上既洗錢
而係有日可能你會對某樣野產生左興趣
但可能會因為你既「退休計劃」而唔可以更投入個興趣
什至發展到更專
當然你依家緊係可以認為你無慾無求
但你仲有大半世
你肯定將來既你係點咩

我只係覺得你個月洗費只夠生存
但做人有時唔係淨係求生存
快d退休
以後唔好再返工
一億身家,被動收入六位數,仲做緊風流工

洗費大約六位數,儲,人壽,醫療,危疾保,教學,娛樂,飲食,工人,水電煤,管理差餉,仲有一部份儲黎交稅

係普通人眼中應該係財務自由,但係要洗錢既地方非常之外,嫻錢係有,但唔多,退休應該好無聊
呢樣你講得岩既, 可能係我仲未發掘到新興趣, 可能當我退休後, 突然會有新野出現我生活, 呢D不可預知既野,我都會考慮納入埋我個退休計畫分析到,
被動收入6位,絕對可以退, 你唯一要做既野就係降低支出到5位數
elon papa係創業唔係番工
連登問得都係答你3億
3000萬啦 差不多
財務自由更重要
番工唔一定負面
最緊要有得揀
樓主你好煩又要咁又要點點點人地答你自己又有晒方向 咁你咪柒問啦
你都係乖乖地番多陣工
你個諗法完全基於呢世你2老+自己一家3口唔會有咩大病諗既退休方法

就算你病買醫保cover,年紀愈大個保費愈大
而家呢個數完全做唔到所謂既完美保障

你點知你屋企人唔好彩有大病醫起上來要幾錢
做成年time deposit 都係得4.1%
長老洗費,工人教育保險差餉管理稅好難降,樣樣都唔係平
當然啦, 所以咪話如果番工做得開心, 咪打下風流工囉, 都爽,
有咩唔滿意就炒7老細
啱數,起碼億五cash加供滿自住樓 先敢退
醒下啦ching
你根本係窮鬼
不如退一半先 到時有咩未考慮清楚都有位走棧
可唔可以借10 萬黎
擺明假膠post 此post已完
同miss過成點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞