31歲 儲到38X萬左右,幾時可以退休?

473 回覆
38 Like 599 Dislike
雞碎阿大陸仔
嘔飯定牛飯啊大陸仔
應該好多人唔會 明 點解你無物質 點生活,仲要講緊幾十年都係咁過, 我估應該要差唔多性格ga人就會明。
咁樣過自己先最舒服最開心
真係好頂唔順買香港納米樓的錢可以買到外國大兩三倍的樓,你有沒話心水去邊度退休?
高息環境可以玩幾耐?5厘定存或債幾時開始有?將來變返低息時點搞?送個仔去保良局?

唔好忘記樓主話係40前退休,衰衰地至少有三十年要玩,未計衰仔唔生性你要諗計養到佢老。

點解咁多小朋友覺得出現咗唔夠兩年嘅高息環境(尤其定存)可以直到永遠或last幾十年?冇遠見只有少少cash根本冇資格早退休
樓主好多accounts

一筆過比得起錢買起九龍站上面先再講
好明顯其他人抄post啦
呢d傻西 我真係懶得理 成日講通漲 退唔到休既人,手上可能連幾萬蚊都拿唔出,佢地一世根本唔會明白,有full pay樓+渣住幾球現金 係咩一回事
個仔自己汁樹皮食
你唔做雞 我點養你呀
投資乜? 白粉?
你十年前渣3 百萬 同依家渣3百萬個購買力都唔同啦… 無視通賬會唔會太輕視左問題嚴重性
所以你就用咁嘅眼光遠見去睇你未來二,三十年(短命D對你冇咁危險)?自己上網揾吓同一筆cash每十年購買力會減多,而你個可憐仔仔只會愈洗愈多錢...

貧窮限制思維,小朋友只睇現在就學人妄想四十年財自退休先係最on9
咪天真啦,俾你600萬,都計唔掂數。
好想知清你自己依家月入有無7萬
無錯,把口講呢d野既人 根本係完全無能力既人, 雞蛋巴完全明白我心態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞