31歲 儲到38X萬左右,幾時可以退休?

473 回覆
38 Like 599 Dislike
結論:樓主應該問佢老竇
其實有冇諗過將兩老同自己一家三口搬去細單位 自住物業放租
話時話 你有冇香港身分證
我有時經過賭場, 都有咁諗過, 當然唔會咁做,
但會發下夢, 係到諗, ALL IN左 贏個DOUBLE番黎會幾咁爽,
唯一係要控制退休支出,退左休多左好多時間,得閒可能去遊生玩水,有機會比番工時洗多左

咁就會失預算
好慘你就退休 老婆就返工
lm
你宜家去泰國夠過世
我成日問架啦, 我老豆老母當我發顛, 因為我都講左幾年, 佢地睇死我到35歲都唔會退休, 我就退比佢地睇
巴打你絕對有能力的, 如果降低小小物慾, 咁就仲快達成
香港樓應該唔得架喇。我等年底政府收樓先hold住咋,收樓之後搵啲野收息。
不過我覺得,講退休,其實越講個人等得越辛苦,我比較希望開心活在當下,駛得就趁後生享受到時駛。
三百萬?
三億啦!三億真係夠喇
我冇問題呀 係兩老好難的, 住慣大屋, 住唔到細屋, 我都成日話搬番去同兩老住, 另一層放租,爽好多, 係佢地話搞唔掂,搞唔掂, 佢地而家要享受, 唔係要同我捱
老母就好似你咁30歲就無做
但係你有小朋友
驚唔驚佢覺得屋企得2皮幾好窮
仲有過幾年無咁高息
又要諗其他野收入
難講
食我都還好, 快餐/茶記 又一餐
其實係, 不過我個人冇咩野好, 主要都係打下機, 所以洗費唔大
佢自己話唔返工好悶, 寧願KEEP住做野,
OK既, 屋企多個現金流,
垃圾國家, 容咩易比人捉去KK區
咁你堅定到就得
冇左事業慾
我用左物慾去代替
仲養左一堆車

不過我同你唔同
一支公冇人理我d錢點洗
養屋企人?
我屋企人有錢過我多多聲
生左一個仔都仲咁撚ON9 自己想幾想退咪幾時退LO 有得問人嫁咩
你講得岩, 我講左幾年退休, 日日睇住股市/ 自己資產, 日日係到諗點樣多D被動收入渠道, 連打機都冇咩心情, 我都要改變下思維, 定左個目標, 到時在睇就算
3個人洗1萬?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞