31歲 儲到38X萬左右,幾時可以退休?

473 回覆
38 Like 599 Dislike
咁就爽WOR, 自己一個係OFFICE, 咁唔怕做啦, 輕鬆工, 加油儲多D錢, 多D資產配置, 你有百幾,就好快有200, 300,
你咁收息法既話,過十幾年會唔夠駛。因為利息其實大部分用來抵消通脹,你今日收2萬ok,10年後你就未必夠。
我情況同你差不多,手頭上都係有2個物業,1個自住1個出租,流動資產5xx萬,唔計收息,兩公婆月入130k。諗住搵到淨資產PV20M就退休,5厘息,1年100萬,咁應該夠食過世。
我人工咁低,再俾埋家用,又成日買嘢
應該儲唔到錢
維持住唔好一直越來越少錢已經好好
係,好明白呢樣野, 所以我呢5年時間 應該會將新資金定投係美股市場, 主要一部份買指數ETF, 另外都會有D係JEPQ, JEPI, QYLD 呢D收息COVERCALL ETF到.
巴打幾多歲, CASH渣住幾多了, 分享下,
冇樓都唔緊要既, 你CASH夠多, 收既被動收入COVER埋你交租咁都冇咩問題
大家共識都係三億
三億啦!三億就一世無憂
想儲錢就要斷捨離, 有用既野先買,
講廢話
no no no
我應該愛自己錫自己多啲
有鍾意嘅嘢,能力許可就買
連自己都唔錫自己嘅話,咁有邊個去錫我
真係好似條裙明明好靚
而家後生唔買
唔通等老咗先至買黎着咩
兩層樓都係父幹俾
樓主想幾時退休都得啦
咁我出返去先
累積財富還累積財富

退休還退休

一年儲到 4-50萬,做耐啲 去到40歲就有多400幾萬

加埋而家有果筆,當收息平均4里,十年上下收百令萬息加加埋埋總共有1000萬流動資產,到時當買樓收租又好 繼續收息又好 都應該有3-4萬一個月,咁就應該夠洗
有細路有兩老,仲要俾家用,兩萬幾點會夠使
冇四萬被動收入,都唔好諗財自啦
好撚勁, 靠自己有13M,
咁你靠自己有咁既資產, 高D物慾都冇咩問題, 有目標就會賺更多既錢.OK既
當真心覆
退黎做乜,朝見口晚見面辛苦過返工
如果係唔想再返工chur死
不如退二線搵份hea工
搵兩萬咪洗兩萬
由舊錢慢慢滾
冇呀,係啲19樓,仲要爭銀行成身債,淨資產得14M。仲爭6M先達標,不過我大駛,會月支出駛一半,咁搞法起碼要做多10年,唔知香港收皮先定我搵夠先。
樓主到時日日放假洗錢洗得仲甘,我一個月收租收息30k洗剩幾k,個仔開始讀書都洗唔少
家用我自願比 當心意, 可以唔比, 兩老每月份退休金, 仲多過我份糧,
唔大洗就ok,但我覺得你手持一手好牌,就算返下風流工,有個現金流,個生活品質都會好過咁早全面退休。
我退休姐, 但我老婆都KEEP住番工, 所以都唔會朝見晚見,
講經咩
其實點解你可以成頭家1個月駛1萬?2間屋,差餉地租管理費雜費都冇咗大幾千喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞