31歲 儲到38X萬左右,幾時可以退休?

473 回覆
38 Like 599 Dislike
https://lihkg.com/thread/3336697/page/1
對上一個POST就好多人質疑真實性,唔係認真討論

上面係暫時唔會郁既錢了, 另外仲有個貨基戶口 暫時得幾萬蚊, 港幣股票戶口都有幾萬蚊, 細額就懶得CAP圖了

介紹番個背景:
38X萬CASH, 屋企兩層樓(都已供斷+用黎自住 姐係無樓收租的, 老婆+我+個仔住一層, 兩老住另一層), 日常洗費而家又增加左, 應該大約1萬左右, 因為最近我想比家用比老母, 所以而家每月儲大約4萬左右, 月入平均5-6萬. 預計今年年底身家上410萬, 出年年底希望將近500, 目標35-36歲, 渣住6-7球退休, 到時退休收息希望每個月有2萬零蚊就夠我洗, 個個月分分鍾仲有剩1萬, 幾千就繼續掉落去滾雪球.

上個POST都有好多巴打比左唔少好既建議, 有用既我都會認真考慮, 大家可以集思廣益, 理性討論,你地又可以分享下你地既 年齡,身家+退休睇法, 唔理性既我會屌爆你地老母臭化西
我儲多到cash 1500萬 加有供滿自住樓
都唔敢退休
多就直接退休,洗西問你咩 ON9仔
傻西咁咪做死一世, 臨死前繼續番工, 無咩所謂
6 - 7 今時今日物價夠退休?
我覺得夠, 大把人搵得2萬樓下一個月, 仲要儲唔到錢+無樓, 如果6-7都唔夠, 咁呢批人係咪全部可以自殺得?
有興趣想知點供哂兩橦樓
直接退啦。啲錢都洗唔晒你一個月先洗一萬
唔係我比錢
父幹
兩老幾時死?
死後可以放租有被動收入
到有2000萬佢又覺得太少 要3000萬
一世都退唔到
控制得到自己唔大洗 點會退唔到 做個兼職過日晨都得啦
我想被動收入 大約有2萬左右, 我洗1萬, 仲可以存1萬,咁樣就穩好多, 基本上本金唔會動用到之外仲可以一年存多12萬, KEEP住滾雪球滾一世
死on9仔我38歲 拎綜緩有傷殘津貼 住公屋 嘆撚咗10年 每年都去日本 我就日日爽 你儲咁耐日日返工都唔知有無命嘆到1年
死你老母
我寧願唔要呢D被動收入, 都想佢地長命百歲
你有個仔
就唔使咁早發夢啦
繼續返工直至佢畢業為止
死on9仔我38歲 拎綜緩有傷殘津貼 住公屋 嘆撚咗10年 每年都去日本 我就日日爽 你儲咁耐日日返工都唔知有無命嘆到1年
呢種心態係岩的, 極撚爽, 總之自己接受到就得
返咩工5 6萬一個月
暫時支出我覺得還好, 又有免費教育, 我唔會哂錢比佢學埋D咩垃圾興趣班, 補習班, 另外最好中學畢業出黎做野, 無撚哂錢讀大學, 就算要讀, 都留番係到是撚但讀就OK, 慳埋D學費投資, 人地大學/MASTER畢業, 佢就夠數退休啦.
連登FG都5萬啦, 我做左咁多年野, 都係岩岩好合格線, 垃圾工黎
生活水平唔改變既話其實諗多幾樣被動收入高過你收入就可以收得皮
其實係, 但除左 定期/貨幣基金/股息
我暫時好似冇咩頭緒, 好想發掘多D被動收入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞