31歲 儲到38X萬左右,幾時可以退休?

473 回覆
38 Like 599 Dislike
380 萬 cash 兩層樓起碼10m 按50%出黎 500萬

900萬 asset 槓1.5倍 好穩陣

1500萬 買隻債基收9厘 每年135萬 點都夠洗啦
唔洗禁早唸。等個仔出身先唸退休啦。
IB 開戶多問題,但係好多野都買到。

FIRSTARDE 簡單的,不過剩係買到美股市場,FT 買bond 手續比較落後同麻煩,所以都係推薦IB。

如果有交易開,用埋IB 換錢去旅行係好抵,當係一個小小小小既獎勵。
風險點?定期就有保證回報

我見隔離鐘培生個post都係做活期
慳住洗800 都夠退休 500 都係要就住洗
要有少少質素生活 上到1500-2000 好啲囉
貨基係每日派息, 比定期高些小, 不過無存款保障, 定期有.
貨基係主要用黎 PARKING, 無更好投資時 PARK住係貨基先, 唔洗好似定期咁LOCK住筆錢, 一有好機會可以即時贖回, 呢樣係我需要的, 所以我暫時出糧都會入哂落貨基先
TLT洗唔洗收股息稅?
要的
唔會諗讀國際學校? or 出國讀?
btw 樓主係外國讀u返黎?
香港地 要65歲前退休冇1000萬 都唔好諗
生個仔出黎當狗咁放養咁就唔使浪費網絡資源問問問啦
冇問題
不過佢哋葡萄起上嚟講負氣說話驚你難頂
咁陰公
你自己都有答案,咁你問嚟把撚咩
傻閪屌你老母 小心你老豆老母出街比車撞啊
你個名
隨時俾人綁起啦
外國人 有錢
佢係咁上個post已經係
我入黎都係睇其他人留言
小朋友幾歲了
2歲
了解下先,學多樣野
上左10幾年高登+連登,呢d野點會放上心
唔會哂錢, 我就係外國讀U, 當初唔讀的話 我早就退左休 洗西做咩,就係哂錢讀左先要做,
唔讀的話,拿個2球學費買多層樓,而家又多成8球了
咁又唔好咁講,港澳真係今時唔同往日。澳門仲明顯喇,今日邊有中三出黎做賭廳搵幾皮

可以考慮平啲送個仔出去台灣歐洲,學費仲平過香港澳門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞