31歲 儲到38X萬左右,幾時可以退休?

473 回覆
38 Like 599 Dislike
咁即時退啦有人養
到時由佢自己啦,真係好有興趣 好想讀咪讀, 不過幾百萬學費我就唔會比佢去讀了, 正正常常,普通大學就ok, 除非佢係讀專科, 如果讀埋d咩濕9管理就算7數吧啦
窮人生仔仲想退休
我之前都有初步計過 我當我想一個月駛20K 計埋通脹平均3-4% 每個月要投資最少3皮以上 每年+7%嘅投資增幅 回報每年平均5% 先大啲成數可以十年鬆啲退休

但前提係我唔生仔又唔置業 所以都係未完全諗好點做
正常一年用廿萬啦 基本人生活 3百幾港幣早D番工啦
再加埋我窮L屋企出身 完全冇父母幹 所以將來嘅人生絕大多都係要靠我自己 真係要了解多啲自己想要咩 唔比屋企拖累太多都算係咁

不過點都開始咗投資ETF先 我諗呢條路係免不了 最近就又試吓time deposit 搵多少少都好 總體嚟講都係試緊啲偏保守嘅投資產品同組合 穩中求勝就算 冇家底嘅我輸唔起
尼種case,問你老母西攞咪得。洗撚做?
加多個零你先開始諗退休啦
你有6球一家搬去泰國,用學簽成家移去。平時做下帶貨,或一個月翻馬交揸幾晚的士。應該夠做。去泰國讀國際學校,個仔識或食泰妹,贏在人生路
我都想當年有人咁同我講... 早D提點我
冇啦 人工上可能係叫做好少少 但自己知自己咩料 做人做事返工都唔叻 不過呢啲就已經題外話

同埋人工有咁上下就會開始想要更多 呢到指嘅唔係指人工嘅增幅 更加多嘅係工作嘅意義同自己中唔中意份工 可惜我依家呢份唔係 已經積極考慮緊轉行

但轉行又風險大 人工又會影響 或多或少都會拖慢對我財自嘅目標 所以我都好爭扎 未畢業就想要份好工 當時心諗有份好工脫貧就可以開心過成世 到依家做到就又嫌份工閪 慢慢就演變到想財自 果然人係欲求不滿 得一想二 但其實係咪只係我未搵到份我真心投入嘅工作先會想財自解脫 不過財自嘅目標 調返轉都係想令自己有更大嘅空間做自己想要嘅嘢 甚至係工作 我嘅思緒都會完全梳清

是但鳩噏完一大輪 發覺離曬題
雞水定雞碎?

雞碎
雞水
嘔飯定牛飯?

嘔飯
牛飯
你有個仔, 仲想5-600萬退休? 唔得喇,供書教學要4百萬。 做定期就係最大錯誤, 因為利息半年之後會開始減, 到你到期時, 利息可能去番0.5%, 你應該換美金買既係5-10年唔同年份到期債劵, lock 死個宜家個rate, 買唔同評級既債劵, 例如A級債(Intel, Toyota, pfizer, Master card) 5年都俾到4.8-5% 俾你, BBB 既 Boeing, General Motors, Oracle 5 年都俾到6%,美國國債4%, 離岸戶口, 唔會受港幣影響。 不過你已經做咗冇辦法。。
認真答, 你已經係叻仔
第一, 你好年輕,
第二, 對比你年紀, 你收入算高
第三, 你已經有理財方向
第四, 你開始咗實行投資

個人認為, 你已經叻過 90% 同齡既人.
唯一輸蝕係無父幹呢一點啫, 不過我都係零父幹
我半年前啱啱請咗FG, 我日日同佢講要投資理財, 佢當我痴線佬
冇啦 人工上可能係叫做好少少 但自己知自己咩料 做人做事返工都唔叻 不過呢啲就已經題外話

同埋人工有咁上下就會開始想要更多 呢到指嘅唔係指人工嘅增幅 更加多嘅係工作嘅意義同自己中唔中意份工 可惜我依家呢份唔係 已經積極考慮緊轉行

但轉行又風險大 人工又會影響 或多或少都會拖慢對我財自嘅目標 所以我都好爭扎 未畢業就想要份好工 當時心諗有份好工脫貧就可以開心過成世 到依家做到就又嫌份工閪 慢慢就演變到想財自 果然人係欲求不滿 得一想二 但其實係咪只係我未搵到份我真心投入嘅工作先會想財自解脫 不過財自嘅目標 調返轉都係想令自己有更大嘅空間做自己想要嘅嘢 甚至係工作 我嘅思緒都完全梳清

是但鳩噏完一大輪 發覺離曬題
其實係 ,我而家開始將新出糧既資金換美金 做住美金貨基先,等股市搵位入
雞水都唔識?你大陸人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞