31歲 儲到38X萬左右,幾時可以退休?

473 回覆
38 Like 599 Dislike
如果單身無拍拖無小朋友
唔洗供養父母
可以立即退休
移民大灣區慢慢搣真係可以搣一世
如果有上述任何一樣野
聽日準時返工
下咁突然
上次你話同佢有bb ,冇事ar ma 巴打
所以d明星到5/60歲仲要返大陸玩塞拳頭 做小醜帶貨奶共
大洗慣控制唔到
可能佢意思係,如果你唔係屋企環境幾好,唔使俾家用(估),都儲唔到錢
有咩好討論
我以為你儲到389億
又係你條9up怪
一年收息多過你
咩係雞水? 打字都有鄉音?
依家息口,其實可以買bond,以你個資金有好多選擇,IB 有得買
另外我暫時會想渣住 USD 貨幣基金先, 貪佢靈活性夠高, 利息都有4-5%, 仲要除時贖回, 而家都係等緊個市回D就分批入
我就係咁樣攪到同自己既事業藕斷絲連
本身cash flow夠時係真係諗住退 放俾人攪

但我經驗係
人生冇左一個目標
好自然會另外一d野去填補

當然唔係要你好似我咁咁大洗
但月洗咁少錢
你既生活會變到好苦悶
仲有大半世人
你係咪真係接受到先
咁我都有問我老豆老母 我可以幾時退休既, 佢地咪屌9我, 話好撚煩, 日日講.
哇屌樓豬pin this
同miss 結婚生仔lor
冇同佢生, 本來話同佢有PLAN定姐, 最後分開
咁你好細膽
師兄 我都係澳門 想問下你貨幣基金經邊到買
三千萬唔夠架,三億啦
三億就一世無憂
我係能人所不能既人黎, 咩物質我都冇興趣去買, 我全部覺得係垃圾, 以前會玩下錶, 玩左幾年, 睇化左, 覺得全部係廢鐵, 賣左9成, 車, 奢侈品更加唔洗講, 全垃圾燒錢, 唯一興趣係打機, 冇咩其他興趣, 所以我可以一個月0消費, 除左食飯外
牛牛, 中銀都有
我睇法同你有少少唔同,我覺得美元加息差唔多到尾聲,趁Bond 價因為加息回落果陣可以買入的長期而優質既Bond,target 係最少5年期以上果的。

你依家儲錢能力又好,完全可以一邊儲一邊等個市回再買入,可能到得市回你都儲夠50萬銀再入市。

當然呢個我睇法only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞