職業特工隊:死亡清算 上集 M:I 7劇透討論區

1001 回覆
52 Like 5 Dislike
湯佬飛左幾多部電單車落去
佢其實之前做白皇后都幾靚
不過就肥少少 冇做Ilsa 咁瘦同埋精悍
6定唔知8 部
無左mi果d 潛入好似好唔mi
唔知係咪下集先有
係咪依期covid拍個啲全部拍長啲 分兩野上
湯佬fans
好鍾意mi呢個系列
雖然1-2其實未睇過
如果由3開始排自己喜愛程度
我最鍾意fallout, 之後係呢次既Dead Reckoning Part One, 然後係ghost protocol
第3集淨係當年入場睇過1次印象太模糊, 評論唔到
rouge nation我覺得係好易被遺忘既1集 雖然都好睇, 但好似冇其他集數咁精彩, 最有印象都係歌劇院果場戲
條腿
原來海報已經拎住個車軚
一路以為係槍
可能到時同Renner 一齊出返黎幫手
我都好撚期待架 由第4集開始集集都有入戲院睇
之前再睇埋top gun 簡直愛上 Tom Cruise
演員界Nolan
另外講返套戲 其實真係好正喎
節奏快 啲追逐同打鬥夠肉緊刺激 要讚嘅就係聲效Mixing 真係好正 拳拳到肉 打落去Pok pok 車戰啲surround 定位同埋炒車聲引擎聲都好細緻
美中不足係IMAX衰在冇Full screen 嘅aspect ratio 勁失望 明明剩係電單車衝落去跳降落傘已經可以轉一轉Aspect Ratio
睇reddit 好似話原本係有IMAX Aspect Ratio 但係因為tom cruise 同埋其他Creatives 最後睇完覺得可能成日轉個Ratio 所以最後寧願全cut
其實Nolan 都係咁架啦 都冇影響㗎
文戲方面反而其實我今集好欣賞
因為之前多數都係講武器呀 普通間諜特攻嘢 雖然都雖然都好好睇同埋有樓橋 但係今集講AI熄淨而家條水就會引起好多反思 多咗一份關聯性喺度反而會再睇得投入啲,即使文戲比起其他集數略為多,但係唔會覺得冗長
角色方面我都覺得寫得幾好 新女主角雖然係冇咁好打同埋熟練 但係正正因為咁樣所以同Tom Cruise 個Chemistry反而好正喎
但係ilsa 死就真係好可惜
不過我覺得呢個就係Ethan 嘅宿命 唔可以有幸福
所以有個位好正嘅就係之前嘅集數都冇乜點講過嘅就係究竟Ethan 係為乜要救其他人但係同時又會害左身邊嘅人?
今集終於見到ethan 真係諗下呢樣嘢同埋就係再體會到佢再失去多一個佢care 嘅人
比我排 我真心覺得呢套係我最鍾意嘅一套咁滯
近年睇tc嘅戲,完場一定要睇埋制作花絮先至完成整個套餐

華語區電影宣傳youtube channel嚟講,幾鍾意爆米花看電影
個團隊有誠意同心思
https://youtube.com/@PopcornMoviesTW
原來唔係錯覺,真係無出過Imax全螢幕
之前係到講仲比人咬

官網以為佢有寫到套嘢係filmed for imax(一定有全幕畫面),點知poster一出就

以為Tom Cruise TGM同MI6之後都會有IMAX既全幕畫面,點知一入到場睇IMAX開場倒數果吓全黑邊,直頭想屌出聲
IMAX既全幕畫面 MI 4開始已經有
有同無主要係睇出黎成果係點
有無人知BENJI 勁啲定LUTHER 勁啲
BENJI 個定位成日都有啲模糊
又會出FIELD 但危險野交番比ETHAN
又會HACK人 但難個啲交番比LUTHER

攪到好似family咁
畫面死左既無死
壞人就入family
今集就收埋螳螂女

啲花絮同啲彩訪真係幾好睇
見到勁多花生友

爆米花個主編好似好中意tc
正到仆街,但戲份勁少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞