[ViuTV] 2130-2230 全民造星V (85) 王鋒尾後針 40強進30強!

1001 回覆
15 Like 7 Dislike
老規矩啦,劇透請用深藍色細字,如有任何劇透圖片,請用四層加密

《全民造星V》(英語:King Maker V)是香港電視娛樂於2023年製作的選秀節目。節目原定於2022年製作,但因應MIRROR紅館演唱會事件而押後舉辦,並於2023年1月重新啟動拍攝。節目亦首次與海外華人媒體合作,包括加拿大中文電台和Astro全佳HD。

本季共有7000多人報名,原先選出99位參賽者,最終為94位參賽者,並分為兩組。
2023年2月10日,舉行《全民造星V》優先場並安排部分入圍參賽者出席與記者媒體見面。

參賽者分成A、B兩組,導師如下
A組:陳蕾、陳健安
B組:韋羅莎、馮允謙

94強名單
https://kingmaker.viu.tv/contestant
https://youtu.be/QEYpwgv-dtI
https://youtu.be/Cax-bv58OEQ
參賽者名單(包括: IG,認人用label)
1-50: https://lih.kg/AbzFNfX
52-99: https://lih.kg/AbABRBX
冇色嗰啲就係復活唔到

60強分組:

40強分組:

王鋒尾後針事件整合
背景:18集紅A藍B dance battle 王鋒忽視同呀澤排舞時夾好嘅舞步,臨場私自改動作跳落台搶fo,令呀澤無所適從,動作於dance battle尾段發生,故為「尾後jump」,阿澤不忿,評判評分前舉手揭發事件
- 王鋒、呀澤為多年兄弟,同為工程師及出身同一舞團
- 王鋒為節目組契仔之一,airtime及大頭極多,(到目前為止)三戰三敗但永遠唔駛foul
- 節目組疑似為保王鋒惡剪阿澤

造星五總導演IG story疑似影射事件保王鋒:

(到21集)為止:
1. 王鋒無任何回應,另外仲密密接job,出完Jay Fung MV,仲有出王君馨演唱會
2. 節目組將dance battle嘅post都delete埋,未有任何官方解釋

21集:製作組為救契仔 靜靜雞補拍王鋒爆房

尾後針事發係第18集 藍A對紅B dance battle
當時分別嘅造型

當時呀澤錄爆房,係同一套衫,明顯係事發後短時間內錄,呀澤話「好care王鋒感受,所以第一時間打電話俾佢,但係未搵到佢」

然後第21集,60強進40強,foul呀澤嘅時候突然間好突兀地加插咗一個王鋒爆房,話自己咩「第一次做隊長覺得身負重任,所以改咗少少動作,對唔住呀呀澤」

首先foul呀澤關王鋒咩事先?係咪嫌呀契仔未搶夠呀澤fo 呀澤作為星五參賽者最後一個moment 你都要走去播王鋒爆房
然後 呢個爆房明顯係補錄 睇埋王鋒另一個造型

比賽期間(好似係3月左右)兩個造型都係黑頭髮
爆房個look完全唔同
睇埋王鋒早幾日(6月8號)做王君馨演唱會嘉賓造型

18集出街係上星期三 過咗5日 王鋒完全0回應 然後期間去咗做演唱會嘉賓
然後今日呢集就出現咗呢個對唔住爆房 一睇就知補錄

22集前更新:王鋒係自己Round 3出場前,終於ig上水打長文道歉

FAQ:
1. 邊個係香印?
藍組 9號 香胤宅 Lyman Heung 、拉蚊香、香印提子

2. Jay Fung去咗邊?
Round 3開始Jay Fung要準備自己演唱會分身不暇,所以搵嚟T Ma,釗峰做藍組客席導師

3. 邊個係做工佬?
藍組 19號 Ritchie Leong 馬來西亞參賽者,正職審計師,17集所屬藍D組登場時被拍到一路排舞一路開excel做工,因而得名
「做工」為馬來西亞「返工」講法

4. 邊個係公主?
藍組 49號 Adams Ho 何居倬
別名:公主、princess、棍哥老婆
鍾意little mermaid,自封公主

造星年齡與樣貌不符組:
1. 棍哥:25
2. Tsoul:28
3. 樂樂:19

棍哥四大謎團:
1. 今年係咪25歲 (已show身分證確認97年出世)
2. 有無坐過監(應該無)
3. 做義工係咪因為社會服務令(應該唔係,棍哥真係心地好)
4. 有無教公公婆婆跳break dance(暫時未確認)
30進20評判(左至右):

鄭敏(填詞人)
馮穎琪(Vicky Fung,作曲人)
陳柏宇(歌手)
唐劍康(Donald,商台DJ)
湯駿業(Dee,舞台劇演員)

都幾mk唔肯唱其他歌甘肯定入唔到啦
雖然on the beat系唔岩
今年炎上事件特別多
Tsoul雖然我睇好你
但柒咗就要認
ts喺tg好似上咗水?
但佢都未知咩問題
Tsoul上集尾都講明係揀咗tfk嘅柴灣角街
據為己有就一定唔係架喇
個人覺得佢地係覺得句野好型先錄
並唔知on the beat有代表producer既意思
有啲弱喎
鄭敏都有料上去做評判
有無人喺tsoul tg,話佢知係on the beat改自己名柒左
唔想佢製造公關災難
都係快快手認改咗credit嘅錯好啲
會唔會著重音樂性多啲呢呢個組合
Donald上年比人屌完今年會點
突然覺得阿生有啲似周家怡
又donald
Tsoul係錯
但佢段字都有啲尷尬
有人出咗聲
上造星唔肯唱人哋歌同跳舞咁佢去嚟做乜
開心 終於唔洗再見到David
又樣衰又矮 仲要學人標奇立異留鬚
之前佢個組個個都中上樣 Kim Hei 呢啲都幾養眼
得佢一個特別樣衰 污染左成組仲污染埋我對眼
性格柒撚懵懵咁又學人參加做星
我勁憎hayson 但起碼佢個樣叫做好少少
快撚啲躝呀死矮撚
睇佢tg回覆,佢好似仲係以為嗰句係歌詞,所以知會咗有批准就覺得可以改
啲rappers衝咗入去educate緊
我都覺
係咪無睇過個節目
再次顯得taco有幾咁可貴同可愛
有性格得嚟又唔on9
仲唔肯跳舞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞