一場公司飯局,我們的命運從此改寫

1001 回覆
228 Like 8 Dislike
早晨
早晨

Good morning
朝早一推
朝早一推

多謝130巴打

鳳雛龐統

日日上高登
文呢
文呢

寫緊
午飯後一推

希望寫出黎既野能夠令人家滿意

今晚有冇

今晚有冇

今晚有就好

今晚有冇

今晚有就好

樓主我地2姐弟等你出文呀

今晚有冇

今晚有就好

我有少少驚重蹈第十二章既覆辙,即係要重寫 始終repost好煩,會令讀者睇到好亂

第十三章比較短,已經寫好左,但我要睇下有無咩要加加減減
(第十三章:Who's Next?)

離開W商人的辦公室後,我立即撥打Simon既電話,但無人聽,飛左去留言信箱。

我不以為意,因為時間都近黃昏,飲食業開始要做夜市,所以Simon唔聽電話都唔出奇。

翌日返工,一朝早就從Felix口中收到兩個消息:第一係佢尋日已經報左警,將隻USB手指交左畀警方;第二係空降既新上司已經確定左人選。

「我地個新阿頭叫Anthony Chow,係港島區調過黎嘅,」Felix說。「我以前喺灣仔返工,雖然唔係直屬佢,但都算喺佢麾下做過一段時間,我覺得佢應該係一個好上司。」

「另外我地有兩位新成員:一個叫William,會頂替Michelle個位;另一個叫阿Grace,係fresh grad,會頂替樂仔既位置。」

「佢地三個都係下星期一報到,咁我地趁重有一兩日時間,可以將幾份projects執返靚仔少少,始終畀老細既第一個印象好重要,寧願call少個客都唔好衰埋d戇鳩野。」

於是我地成個上奏都埋首整理文件,修正返好多之前既小缺憾,但始終我都係掛住樂仔單野,邊做邊想:到底問唔問TT攞料好呢?

警察應該好快會就偷拍單野向TT問話,甚至可能直接將佢逮捕歸案。觀乎援軍將至,加上Felix可能乘機踩一腳,我諗TT同我地一齊工作既日子已經進入倒數……

正當我考慮緊既時候,忽然又聽到TT大爆其粗。

「仆佢個街!」他大聲地自說自話。「個file打開黎睇,頁頁都有錯!」

「咁撚鍾意漏野,都唔知係咪早洩!」他說著大力將file扔在鍵盤上。「屌你老母!腎虧就去食海狗丸啦!」

自從樂仔失蹤之後,唔知點解TT就好似患左躁狂症咁。佢係一個虎背熊腰既人,而我係天生瘦底。我忽然諗:如果隻揪既話,我可以捱到佢幾多招呢?

最終我都係暫時打消左問TT攞料既念頭。到左下奏,我再一次打畀Simon,結果又係無人聽,而且對方whatsapp都無online。

我決定打牛角餐廳既固網電話,響左好耐先有人接聽,我認得把聲係Yumi。

「喂?」她說。

「Yumi,我係Karson呀,」我說。「請問Simon喺唔喺度?」

「下,Simon佢……」她忽然吞吞吐吐。「佢唔喺度喎。」

直覺話畀我聽有事發生左,於是我追問:「咁佢去左邊呀?」

通話中彌漫著一股充滿猶豫的沈默。我知道Yumi有野唔想話畀我知。

「Yumi,我有事要問Simon,」我用懇切的語氣說。「你都知我既處境……我有急事要搵佢,你可唔可以話畀我聽佢去左邊?」

「佢……」她說得十分躊躇。「佢唔得閒呀。」

「咁佢幾時得閒?」我說。「Yumi,如果有事發生左,你可以話我知,或者我可以幫到手。」

那股充滿猶豫的沈默延續著。不久,我終於聽到Yumi說:「Simon佢……出左事呀。」

我一直以為下一個中招既人就只有三個可能性,即係Felix、TT同埋我,勢估唔到下一個竟然輪到Simon,咁唔通「只有共餐者遇害」既諗法其實係錯嘅?

(第十三章完)
多啲多啲
多啲多啲

我聽日會休息一天,周末會繼續寫。
點解冇人架
點解冇人架

長期兄

我諗住休息返一日,星期六日再推post

其實現階段都唔錯,有30幾個讚好,我覺得算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞