一場公司飯局,我們的命運從此改寫

1001 回覆
228 Like 8 Dislike
第十六章比較多動作,對我黎講係一個新嘗試,希望大家會鍾意啦

動作🤤🤤🤤🤤重甜個d呀?

唔係 此非甜古

唔係 此非甜古

幻想下啫

唔係 此非甜古

幻想下啫

如果h情節係mancow交配,我諗你唔會有興趣幻想

唔係 此非甜古

幻想下啫

LM

唔係 此非甜古

幻想下啫

唔係 此非甜古

幻想下啫

唔係 此非甜古

幻想下啫

好好睇
好好睇

多謝

希望之後可以keep到
好好睇 一口氣追晒 加油樓主
感覺上好似好耐無發文

現在出post
(第十六章:離職風波)

到左星期一,我若無其事咁接待新老細同埋兩位新同事。正如Felix所講,周Sir係一個幾nice既人。我地循例食左一餐迎新午飯。下奏開始,周Sir睇返我地現有既projects同埋客戶資料,需要Felix和我輪流入房解說。

「你嗰邊點?」經歷了一個下午,Felix問我周Sir的反應。

「主要既客戶紀錄都睇晒,周Sir對我地既表現都幾滿意,無咩微言。」我說。

「我嗰邊都係一樣,」Felix有點沾沾自喜。「好彩上個禮拜執返靚仔d野,如果唔係周Sir肯定黑面。」

至於TT涉嫌偷拍單野,Felix話佢已經報左畀周Sir知,基於事態嚴重,應該會直上總部。

「今次涉及辦公室風化,總部無可能坐視不理,」Felix說。「班大佬為左顧全公司形象,唔會care一個小職員,所以分分鐘即炒都唔出奇。」

話咁快到左星期三,我已經預先打好左一封辭職電郵,加返個日期落去之後,接下「寄出」,電郵會於數秒之內抵達周Sir及人事部的電子郵箱。

我略懷感觸,默默地打量辦公室的一切:灰色的假天花和地毯、藍色絨面的屏風。掛在牆上的風景畫、放在牆角處的大型植物擺設。

在這個平凡的辦公室裡,Felix坐在自己的位置使用手機、對面的TT則專心閱讀文件。我忽然醒起近日已經無聽過TT爆粗,可能新老細上場,TT想靠規行矩步黎洗底都唔定。

此時Felix向我傳來一個眼色,並指了指自己的手機。於是我拿起iPhone,看到Felix透過Whatsapp寄給我的訊息,頗感驚訝,但也是意料中事。該簡短的訊息寫著:今天會炒Tim。

我地每個人都只係公司內既一顆小零件,隨時可以放棄,隨時可以找到替補。今次TT涉嫌於辦公室偷拍女同事,有晒證據,總部既然收到風,自然手起刀落,唔會等到警方調查有結果先做野。

我偷瞄了TT一眼,只見他仍是努力地翻看著文件。有時候即使你有心改過,卻為時已晚,所謂早知如此,何必當初?

想不到TT會與我同日離開公司。我微笑著看了看Felix,然後在Whatsapp回了他一句:I am quitting today.

Felix看到我的訊息,先是瞪大眼睛,然後抬起頭,一臉愕然地望著我。

他在Whatsapp寫道:U quit?

我回覆道:Yes, I have resigned.

然後我影了辭職電郵的相片,透過Whatapps寄給他。

Felix看了相片之後寫道:Why?

我寫道:I am sorry for my leave. I will explain the reason later.

我把訊息發出去,看到對方的「藍剔」之後,忽然感到有點為難:我應該如何向Felix解釋辭職原因呢?將近一個月以來發生的所有事,原原本本地告訴他?還是又要編造一些半真不實的理由?
「畀返頭先我簽左名嗰份文件我。」TT走到Felix跟前,一邊攤出右手,一邊以強硬的口氣說。

TT是個身高六尺一吋的彪形大漢,而中等身型的Felix最多不過五尺九吋,此刻二人面對面站著,予人一種實力懸殊的感覺。

「就算你拎返份文件都無用,」Felix毫不退讓。「人事部已經confirm左要炒人,就算你唔簽名,佢地一樣可以炒你。」

「你唔洗講咁多廢話!」TT仍是攤出右手,怒道:「總之拎返份文件黎先!」

二人又再爭論了幾句,互不相讓。終於TT按捺不住,伸出兩手揪住Felix的衣領,雙肩用力一晃,硬生生地將Felix摔了開去。

Felix在地上掙扎著站起來,滿臉怒容,一時卻不敢說些什麼。

TT逕自在Felix的桌上找了一會,便拿起一份文件,同樣地把它撕成兩片。

「我已經講左,人事部要炒人,唔需要經你既同意,」Felix恨恨地說。「就算你再撕一百份文件都無用……」

只見TT把撕開了的文件擱在檯上,慢慢向Felix走去。我心知不妙,立即站起來大叫:「Felix!」

說時遲那時快,原本慢條斯理的TT突然提足,一腳伸在Felix的小腹之上。不過這次Felix早有準備,用前臂擋架,但仍是退了兩步,背抵牆上。

「Call實Q呀!」我大聲向其他人說,也不理會他們有沒有聽到,便向Felix和TT走去,說:「TT,唔好再打啦,再打搞出事啦……」

上次Felix和TT爭執,也是由我充當和事佬,是以我打算故技重施。

不料TT睨著我,冷冷地說:「關你咩事呀?」

「TT,你咁樣打佢都無補於事,」我試著說。「以你既能力,出到去可以好快搵到另一份工,反而你咁樣打落去,搞大左件事,到時只會前途盡毀。」

我最尾說到「前途盡毀」四字的時候,TT反射性地冷笑一聲。

「我前途盡毀?」TT恨恨地指著Felix。「就算我真係前途盡毀,都係畀依條仆街累架!」

「你聽住呀Felix Chan!」TT怒道。「係你迫我架!係你搞到我走投無路!」

「就算我真係前途盡毀,我都要搵你陪葬!」

語畢,TT立即一拳揮出,從右邊擊向Felix的臉頰。

Felix的左手邊是牆角,因此只能向我這邊閃避,但這亦在TT的計算之內。TT稍微改變揮拳的角度,打在Felix的肩上。Felix替勢退開,和我靠在一起。

「實Q上緊黎架啦!」

「你依家停手,我可以當咩事都無發生過!」

TT毫不理會我們的話,又再向我們襲來。

我們分開左右兩邊閃避。TT便不再理我,繼續向Felix撲去。

正當我不知如何是好之際,背後突然傳來一把聲音:

「停手呀阿添!」那人說。「如果你再打落去,就唔止驚動實Q,因為我地一定會報警!」

「影相單野,就算告得入,最多都係判一兩年,但傷人係重罪,分分鐘可以判幾年!」

「你繼續打人既話,等警察黎到,我地一定會做人證,到時你肯定走唔甩!」

我朝聲音的方向望去,只見說話者站在不遠處,正是向來獨善其身的Jason。

原本食花生的William和Grace此刻亦站了起來,向這邊投以關注的目光。

「依單野唔關你事,你最好少理!」TT對Jason說。

「我唔係想理,而係為大家著想,」Jason平心靜氣地說。「趁依家實Q重未上到黎,我地可以大事化小,圍內拆店佢。」

「照我睇,依家office並無財物損失,如果Felix同意既話,我地可以考慮唔報警。」

「你頭先都打左Felix幾拳,又踩左佢一腳,今日你已經贏左。」

「但當警察到場,搞到要塔你返差館嗰陣,到時又有傳媒採訪,咁輸嗰個就一定係你。」

「你想贏,定係輸?」

「見好就收既道理,我諗你都明白。」Jason說著攤出手,指向大門。「如果你依家選擇行出依個office,我地無人會阻止你。」

經過Jason一番游說,加上群眾壓力,原本怒不可遏的TT停下手腳,眼光中的怒意大減,看來Jason的「輸贏論」相當奏效。

「要我走?」TT自顧自地說話,接著頓了一頓,續道:「好!依單野就算我唔好彩,遇著一個仆街同事!」

他轉頭向Felix說:「我唔出手,個天自然會收你!」

然後他又瞪了Jason和我一眼,悻悻地說:「你地兩個都係呀,你地會有報應架!」

語畢,TT回到自己的位置,把擱在椅背的西裝褸穿上,再拿起紙皮箱,便頭也不回,離開了辦公室。
當實Q到場的時候,Felix由於沒怎麼受傷,又不想將事件鬧大,便稱事情已經解決。

事後Felix和我一起向Jason道謝,全靠他的言論使TT冷靜下來。沒想到獨善其身的Jason願意伸出援手,而且臨危不亂,能夠在關鍵時刻說出有力的話。

另外我亦告訴Jason,今天除了TT離職之外,恰巧也是我的Last Day。

「做咩辭職辭得咁急呀?」他問。

「哈哈,都係等返新工啦,」我笑說。「我會同女朋友去一轉旅行先,之後返黎先向新公司報到。」

那天下午,我買了「散水餅」與眾人道別。大家都以為我找到更好的工作,所以才辭職另謀高就,但我心裡明白,其實自己即將加入失業大軍,前面的路是生是死,仍未可知。

我還想到一點:Jason跟TT談及「影相單野」,自然是指涉嫌偷拍的事,但何解Jason會知道呢?照道理,警方還未落charge,行事小心的Felix不會讓事件曝光,而我當然亦沒有說。

但我既已請辭,這個辦公室的一切都與我無關,因此這一點,我便不去深究。

(第十六章完)
好正!
支持
多謝各位支持

但之後既劇情可能比較難處理,希望能夠順利完成。
推呀
越黎越懸疑
好正
推呀
越黎越懸疑
好正

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞