一場公司飯局,我們的命運從此改寫

1001 回覆
228 Like 8 Dislike
Facebook 現在個 profile pic,搞到好似飲食專頁咁

但我又暫時諗唔到用咩其他圖片

Facebook 現在個 profile pic,搞到好似飲食專頁咁

但我又暫時諗唔到用咩其他圖片

終於live
驚唔驚比牛角告
終於live
驚唔驚比牛角告

咁又應該唔會嘅,我寫既二打六小說,佢告我咪盞搞大件事。

多謝 Fringe 一直幫手推post

多謝 Fringe 一直幫手推post

其實我間唔中睇吓有冇新文
順便推吓
(第廿一章:布吉之旅‧下)

第三天早上,我們出發到皇帝島玩浮潛。布吉有很多外島,其中最受歡迎的PP島已經畀人玩到爛晒,於是我們轉攻新興的珊瑚島和皇帝島。由於時間不夠,二選一之下,我們選擇了後者。

「我哋都係想去玩浮潛啫,」我跟Amy說。「兩個島都有得玩,但珊瑚島有埋其他活動,咩海底漫步、水上電單車嗰啲,我哋全部都玩過晒,咁不如揀皇帝島啦,貪佢無咁多人。」

我們乘坐Grab來到沙灘碼頭,看見很多快艇靠在岸邊等客。這些快艇前往的目的地各有不同,有的只到一個島,有的以循環線來回幾個島。快艇上通常會有導遊,講解目的地的環境和玩法。這些導遊主要說兩種語言:英語和普通話。

我們決定揀英語導遊的快艇,因為我們的英語比普通話好,而且我們擔心大陸旅客可能會有不文明行為。

I am sorry, this boat is full. 那艘船上的職員說。我們只好轉搭普通話導遊的快艇,很順利地上了船,價錢還比英語導遊的快艇平了一點。

船上十分滿,我們在後排坐好,眼看就要開船,忽見一對男女在沙灘上半行半走地趕過來,職員當然讓他們上船。不久,快艇的摩打哼唱起輕快的引擎聲,載著我們這些心情愉快的旅客,向著漂亮的大海駛去。

那對最後上船的男女想要找位置,但船上實在太滿。那個男的向我這邊瞄了一眼,睇到我隔離有空位,但其實唔夠兩個人坐,但佢都走左過黎,用廣東話說:唔好意思,麻煩你哋兩位可唔可以坐過少少?

他的笑容和禮貌都十分好,而且一眼便看出我是香港人,於是我哋就坐過少少,畀足夠既空間佢哋兩個。

「Hello,我叫Daniel,」他蒲坐下,便以十分自然的口氣跟我打照呼。「你點稱呼呀?」

我們四個人排排坐,兩個男人坐在中間,此刻我和他近距離面對著面,覺得佢既面容都幾飽滿。我唔識睇相,只能夠講佢個樣都幾似一位闊少,目測年齡三十出頭。

「哦~你好,我叫Karson呀。」我並非富家子弟,但對方的態度很nice,而且做慣sales的我樂於與人溝通,所以我便給予他友善的回應。

「咦~頭先見你地上船,好似都幾趕喎。」我試著打開話題。

「哈哈,係呀,」Daniel笑說。「我哋原本想坐隨離English speaking嗰艘快艇,不過咁啱full左,所以咪過左黎囉。」

我笑著告訴他,我們也是出於同樣的原因上了這艘船。這個共通點帶動起良好的談話氣氛,兩位女生亦各自介紹自己:「你好,我叫Amy。」「Hello,我個名叫Jasmine。」

我們開始閒聊泰國的各種玩意,發覺大家玩的都差不多,都是Clubbing、看人妖show之類。Daniel說他們昨天做了一個很正的spa,遲些會到另一間店再做。我說我們明天才去做spa,今天的主要活動是浮潛和日光浴。

「其實我同Jasmine依家喺度環遊緊世界,」Daniel說。「我係做家族生意,由我阿爸開始,近年交左棒畀我,但香港既經營環境愈來愈差,所以我諗住賣左個生意去。」

「只要有合適既價錢,我隨時都可以放手,因為我同Jasmine都好想移民。我哋依家去唔同既地方玩,順便視察一下當地既情況,睇下可唔可以作為移民既目標。」

如果他說的買賣是關乎補藥、茶葉、生髮水之類的常見傳銷產品,一定會立刻引起我的戒心,但他說的是一個生意,而且以他花錢的級數,相信這單deal閒閒哋都值一億幾千萬。

「咁又係嘅,香港近年既營商環境真係差左,又多政治爭拗,」我故意不去問他搞的是什麼生意,因為這樣談下去,他一定會問我做盛行,咁我作為一個sales & marketing既small potato,真係好難答得出口。

「以前英治時期可能好啲,依家大陸接左手,應該多左好多貪污同埋偷工減料之類既違法野,ICAC又唔理……除非你話做自遊行生意咪搵到錢囉!」我續道。

原本以為Daniel咁想移民,一定好討厭大陸,點知佢竟然話:「唔係架Karson,其實邊個揸fit都無問題,阿爺又好,事頭婆又好,都唔係重點。」

「個重點係香港既發展已經到左樽頸。以前既香港由零開始,增長速度一定快,而且個個都肯學肯捱,只有工搵人,永遠無人搵工。」

「今時今日既香港已經係一個dead end,一味淨係識得炒冷飯……其實香港既繁榮從來都係靠人哋:以往就係靠中國封閉,香港可以做一個中間人既角色;依家就係靠中國富貴,香港可以乘機做下人民幣業務。」

「坦白講,我覺得大多數香港人都唔叻,只不過以前好彩,有機會做大佬,依家就打回原形,好多人接受唔到現實,咪一味喺度怨天怨地。」

「其實香港政府搞得好差咩?又唔係吖。你睇下澳門,係咁咦打個風就變左威尼斯。唔係威尼斯人酒店,而係真係變左水都威尼斯,出入都要撐艇仔。」他說。「相反香港就咩事都無,最多都係打完風冧左幾棵樹,完全影響唔到日常運作。」

「雖然大陸係有好多衰野,但其實只要隻眼開隻眼閉就得,」他續道。「例如我哋依家同大陸人坐埋同一隻艇,大家總算相安無事。文化唔同,可以唔做朋友,最緊要唔好做敵人。」
他一直侃侃而談,我心中不禁產生一個疑問:既然佢講到香港咁好,點解佢又咁想移民?但為免破壞氣氛,我始終無問出口。

此時我無意中向後方望去,只見有一艘船遠遠落後於我們,應該是那艘我們沒有乘搭的英語導遊快艇。

「估唔到依艘船快咁多喎,」他說。「可能我哋miss左嗰艘船係好事,如果唔係有排都未到。」

我也想不到兩艘船的速度居然相差過麼遠,但此船雖快,卻好像不太穩定,海上不斷有大浪打來,使我們都難以坐穩。

我和Daniel開始不談時事,轉談旅遊玩樂,輕鬆地暢談風花雪月。過了不久,我們開始靠近皇帝島,碼頭就在前方。

「真係比預期之中快喎……」我低頭去看手錶,卻突然感到一下猛烈的擺蕩,把我們從座位摔了起來,同時一個大浪撲到甲板上,使我們全身濕透。混亂中,我奮力用一隻手抓住椅子下方,另一隻手緊緊擁著Amy,轉頭一望,只見Jasmine已經跌在甲板上,而同樣抓住椅子的Daniel正嘗試騰出一隻手去將她拉起。

我們驚惶未定,另一個大浪又再撲到甲板上,今次的衝擊比之前更大,我和Amy緊緊地靠在下方的船角位置,感到船身幾乎翻側。在一陣充滿恐慌和無助的尖叫聲中,有些人已經被這次衝擊拋進海裡。

此時船身稍定,但我知道下一輪衝擊即將襲來,威力隨時足以令我們翻船。我竭力思考,卻不知如何應對,只見其他人亦是瑟縮一角,或拚命抓住身邊的什麼,而原本在身旁的Daniel和Jasmine已經不知去向。

「陣間我哋可能要跳落水,」我盡量以鎮定的語氣跟Amy說。「唔洗驚,記得隻船就反嗰陣就大力吸一口氣。」

我剛把話說完,便感到甲板又再出現猛烈的擺蕩,然後船身開始向我們這邊傾斜。那種充滿絕望和恐懼的尖叫聲再次響起,但我不去理它,專心觀察著另一邊船身的升勢,我斷定此船再也捱不住,於是急喝一聲:「吸氣!」然後立即將盡量多的空氣吸進肺部。眼看另一端就要到頂,我迅速捉緊Amy的手,回頭向下,兩個人一起跳進洶湧的急浪中。

(第廿一章完)
緊張
幾得意留名
Live, 加油!
Accelerate
留名

大家對第廿一章有無意見
另外,facebook換左頭像

我諗點都好過一碟牛肉
大家對第廿一章有無意見

唔夠喉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞