做過9GAG,你問我盡答

215 回覆
115 Like 3 Dislike
入面人事點
好唔好做
返幾放幾
幾日年假
SL有冇錢
有幾多人
平時d人係咪都好gag

唔多人所以大家都好friend
返十放七 但係其實返屋企都要mon住啲post
SL有錢
廿幾
gag又未必好gag 但係好有觸覺 搵返黎嘅料基本上都會好好反應

啲觸覺點搵嚟? 有冇啲咩criteria揀定靠感覺

其實都係熟能生巧
你熟悉個community嘅preference
知道咩內容會hit到
慢慢一睇就會知道有咩係就啱用有咩係唔啱用
你英文名第一個字係咪T?

唔係
登上hot/trending,如果唔係純睇point,係咪只有靠admin加持一途(你提到嘅揀post上hot/trending)、定係有algortihm自動化做到?呢類post佔整個hot/trending有幾多?使唔使請人專門做呢個task定個個得閒就做啲?

你個Role(做community)除左揀post其實仲有做啲咩?

我留意到9gag廣告成個Google Adsense咁,就係post與post之間sip一個好似post 咁既廣告。你講到揀廣告客要睇idea,意思係咪要先過目佢個message 能否無縫置入9gag?定係你地有更多野要睇?喺呢方面,你地公司純做平台畀佢放廣告,定係會有更多服務提供(例如100毛幫人做埋拍哂成個廣告,唔止得平台)?

有一輪大家都屌果類標題Post(what happens next will blow your mind),後來冇哂,係咪用左algorithm block左定純粹風氣轉?

呢個有排打 陣間覆
有無見過老細個妹

d post 係用戶自創既?

你地監察d post 有冇重覆 同埋刪d有問題既post?

同埋我想問 你話d同事要“整meme" 即係整理d post

唔係

應該係H
點入職?
英文差係未一定入唔到
好想知有咩啟發到佢地整到啲咁好笑嘅memes
登上hot/trending,如果唔係純睇point,係咪只有靠admin加持一途(你提到嘅揀post上hot/trending)、定係有algortihm自動化做到?呢類post佔整個hot/trending有幾多?使唔使請人專門做呢個task定個個得閒就做啲?

你個Role(做community)除左揀post其實仲有做啲咩?

我留意到9gag廣告成個Google Adsense咁,就係post與post之間sip一個好似post 咁既廣告。你講到揀廣告客要睇idea,意思係咪要先過目佢個message 能否無縫置入9gag?定係你地有更多野要睇?喺呢方面,你地公司純做平台畀佢放廣告,定係會有更多服務提供(例如100毛幫人做埋拍哂成個廣告,唔止得平台)?

有一輪大家都屌果類標題Post(what happens next will blow your mind),後來冇哂,係咪用左algorithm block左定純粹風氣轉?

咁講啦organic同inorganic嘅比例大概係8:2-7:3啦
睇個日啲post嘅質素而定
好多都係靠個algorithm
然後人手係去make sure個system冇出左啲唔appropriate嘅post
要呀揀hot/trending都係其中幾個同事每日嘅routine task
我個post除左pick post都仲要諗下點樣drive traffic之類嘅online markering嘢不過主要都係做content
唔好意思我誤解左之前巴打嘅意思
我所指嘅揀idea係講緊合作做一啲project拍啲promotional video/ama之類嘅嘢
好似ppap或者近期啲razor咁
不過呢啲都係我走左之後嘅事我冇份參與
所以details答你唔到
普通就咁落廣吿就應該冇乜screening
都係符合返個audience base啫
其實9gag係點搵錢?賣廣告?
還我girl section

同埋我想問 你話d同事要“整meme" 即係整理d post

咁問係咪冇上過9gag

我地希望係嘅
係呀我地都想減少repost嘅數量
有問題嘅post就唔洗我地del嘅基本上
因為system已經filter左95%架啦
唔係呀我地真係會自己整post出post架

唔係

應該係H

唔係 咁樣好咩
點入職?

都係正正常常上網apply
然後interview
英文差係未一定入唔到

睇你想做咩post啦 engin就唔係嘅

咁講啦organic同inorganic嘅比例大概係8:2-7:3啦
睇個日啲post嘅質素而定
好多都係靠個algorithm
然後人手係去make sure個system冇出左啲唔appropriate嘅post
要呀揀hot/trending都係其中幾個同事每日嘅routine task
我個post除左pick post都仲要諗下點樣drive traffic之類嘅online markering嘢不過主要都係做content
唔好意思我誤解左之前巴打嘅意思
我所指嘅揀idea係講緊合作做一啲project拍啲promotional video/ama之類嘅嘢
好似ppap或者近期啲razor咁
不過呢啲都係我走左之後嘅事我冇份參與
所以details答你唔到
普通就咁落廣吿就應該冇乜screening
都係符合返個audience base啫

多謝解答!

想了解多啲個business model,以你當時了解,係咪基本上絕大部份收入都係「普通就咁落廣吿」?PPAP/AMA果種campaign,我估9gag唔使畀返錢人地已經叫唔錯,都唔使旨意收返人地錢?

所以個business model係咪基本上就盡chur traffic,希望廣告費可以收多啲?
好想知有咩啟發到佢地整到啲咁好笑嘅memes

冇話啟唔啟發嘅 好多時候都係食住條水上
呢排興咩咪放上去睇下爆唔爆
點解咁撚多猫狗po

我都唔知
不過貓不嬲都係9GAG嘅favorite
同埋多啲得意嘢睇唔好咩
還我girl section

Girl section係到喎巴打
以前d meme唔見哂
老闆係咪冇乜頭髮
IT人係咪禿頭居多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞