做過9GAG,你問我盡答

215 回覆
115 Like 3 Dislike
係咪北美用戶最多
點睇4chan
係咪北美用戶最多
點睇4chan

美加係多嘅 第二係德國

然後菲律賓印尼都多

4chan係meme嘅始祖嘛
佢個interface好難用咁囉
巴打點睇INSTAGRAM愈黎愈多同類型既USER
姐係都係post淨係睇條片都會笑既ig

咁多左平台比人post自己嘅片
又多啲機會比啲media/video公司發掘人材
何樂而不為呢
始終9GAG, unilad, buzzfeed每日出嘅post有限
好多時好睇好笑嘅片都發唔到圍
咁多左呢類account可以撈返啲漏網之魚我覺得幾好

多謝巴打解答
仲想問下巴打 9GAG興起同FACEBOOK INSTAGRAM呢類APPS興起
當年都無諗過依加既FACEBOOK會淪為鳩假期 鳩嬲鳩女呢d垃圾page宣傳叫春賣廣告既地方
係你兩年前離職又或者依加做緊呢份工既時候
有無諗過連INSTAGRAM都末日會點??(INSTAGRAM比FACEBOOK收購左之後垃圾左好多

我覺得facebook淪為鳩假期/content farm叫春嘅地方好大程度係因為facebook成立初期個班主要user (即係2007-2010年十幾廿歲個班)
好多都做左老豆老母而且有經濟能力 唔再係十年前蒲通宵嘅後生仔 所以吃唱玩樂/標題黨就好啱佢地口味
而本來可以靠而家啲後生仔去sustain facebook個life sharing嘅生態 但係又多左instagram呢個平台
所以就變左兩頭唔到岸 先會有機會比content farm鳩假期入侵
其實instagram末日都會有下一個social media出現
由xanga-myspace-facebook-instagram-snapchat好多都末左日但係個需求依然係到
啲人培養左乜都擺上網嘅習慣就自然會有下一個instagram出現

可能我蠢一路諗唔到 但巴打講既野幫到我諗野好多 (我只係一個都係靠Social media搵食既small potato)
多謝巴打
巴打點睇INSTAGRAM愈黎愈多同類型既USER
姐係都係post淨係睇條片都會笑既ig

咁多左平台比人post自己嘅片
又多啲機會比啲media/video公司發掘人材
何樂而不為呢
始終9GAG, unilad, buzzfeed每日出嘅post有限
好多時好睇好笑嘅片都發唔到圍
咁多左呢類account可以撈返啲漏網之魚我覺得幾好

多謝巴打解答
仲想問下巴打 9GAG興起同FACEBOOK INSTAGRAM呢類APPS興起
當年都無諗過依加既FACEBOOK會淪為鳩假期 鳩嬲鳩女呢d垃圾page宣傳叫春賣廣告既地方
係你兩年前離職又或者依加做緊呢份工既時候
有無諗過連INSTAGRAM都末日會點??(INSTAGRAM比FACEBOOK收購左之後垃圾左好多

我覺得facebook淪為鳩假期/content farm叫春嘅地方好大程度係因為facebook成立初期個班主要user (即係2007-2010年十幾廿歲個班)
好多都做左老豆老母而且有經濟能力 唔再係十年前蒲通宵嘅後生仔 所以吃唱玩樂/標題黨就好啱佢地口味
而本來可以靠而家啲後生仔去sustain facebook個life sharing嘅生態 但係又多左instagram呢個平台
所以就變左兩頭唔到岸 先會有機會比content farm鳩假期入侵
其實instagram末日都會有下一個social media出現
由xanga-myspace-facebook-instagram-snapchat好多都末左日但係個需求依然係到
啲人培養左乜都擺上網嘅習慣就自然會有下一個instagram出現

可能我蠢一路諗唔到 但巴打講既野幫到我諗野好多 (我只係一個都係靠Social media搵食既small potato)
多謝巴打

唔好客氣 大家都係交流下啫
其實做sm/seo真係好辛苦 加油呀巴打
lm
點睇毛記?
點睇毛記上市?
有無見過老細個妹
9gag算唔算網絡焚化爐
不過user content呢家野唔係話經營得好就得既...
舊登ser廢設計廢一樣花樣百出
連登改善曬所有野,都唔見得出色啲

咁你唔死返去果面
9gap幾過引下
半年前in過,本身都期待個工作環境會好玩同輕鬆,但唔知點解in果陣見到人與人之間無咩交流,公司一粒聲都無
平時係咪都係咁?
Engineering 果面人工大約幾多?
9gag食屎狗
無追post但有frd做過
人工福利、公司文化都極差

details?
登上hot/trending,如果唔係純睇point,係咪只有靠admin加持一途(你提到嘅揀post上hot/trending)、定係有algortihm自動化做到?呢類post佔整個hot/trending有幾多?使唔使請人專門做呢個task定個個得閒就做啲?

你個Role(做community)除左揀post其實仲有做啲咩?

我留意到9gag廣告成個Google Adsense咁,就係post與post之間sip一個好似post 咁既廣告。你講到揀廣告客要睇idea,意思係咪要先過目佢個message 能否無縫置入9gag?定係你地有更多野要睇?喺呢方面,你地公司純做平台畀佢放廣告,定係會有更多服務提供(例如100毛幫人做埋拍哂成個廣告,唔止得平台)?

有一輪大家都屌果類標題Post(what happens next will blow your mind),後來冇哂,係咪用左algorithm block左定純粹風氣轉?
入面人事點
好唔好做
返幾放幾
幾日年假
SL有冇錢
有幾多人
平時d人係咪都好gag

唔多人所以大家都好friend
返十放七 但係其實返屋企都要mon住啲post
SL有錢
廿幾
gag又未必好gag 但係好有觸覺 搵返黎嘅料基本上都會好好反應

啲觸覺點搵嚟? 有冇啲咩criteria揀定靠感覺
你英文名第一個字係咪T?
係咪有一個人負責post instagram 咁post嗰個人係咪要諗埋caption 啲caption好好笑

一兩個人負責啦
但係諗caption佢會問其他人意見嘅
無追post但有frd做過
人工福利、公司文化都極差

願聞其詳
半年前in過,本身都期待個工作環境會好玩同輕鬆,但唔知點解in果陣見到人與人之間無咩交流,公司一粒聲都無
平時係咪都係咁?

其實唔可以話冇咩交流
只係返工嘅時候大家比較少講嘢少傾閒計
公司一年會有幾次outing大時大節又會一齊飲酒食飯
大家都幾friend所以唔會話形同陌路咁
Engineering 果面人工大約幾多?

上23-50K睇經驗同職位
冇degree係咪好難入?

難啲但唔係冇可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞