做過9GAG,你問我盡答

215 回覆
115 Like 3 Dislike
而家你返緊咩工?
關唔關係9gag 做既事?

都可以話關嘅
因為我都係做緊digital/online marketing嘅嘢

agency?

唔係呀 in house marketer
有啲性趣做 都上左4-5年 但係剩係識畫下graphic 佢地要求好高
而家你返緊咩工?

都可以話關嘅
因為我都係做緊digital/online marketing嘅嘢

agency?

即係同agency 對咀啦?
有啲性趣做 都上左4-5年 但係剩係識畫下graphic 佢地要求好高

我11年開始上
唔怕架 我都係一路做一路學架咋
而家你返緊咩工?

都可以話關嘅

agency?

即係同agency 對咀啦?

可以咁講啦

我11年開始上

乜post都唔岩呀陰公 anyway 好羨慕你入過去 因為9gag呢個平台已經衍生左一個文化出黎 上親去好似同全部user一個family咁
點睇9GAG成日俾IMGURIAN 同REDDITORS BELITTLE

我11年開始上

乜post都唔岩呀陰公 anyway 好羨慕你入過去 因為9gag呢個平台已經衍生左一個文化出黎 上親去好似同全部user一個family咁

等下啦 佢久唔久就會請community
係呀9gag army都算係一種身份認同
點睇9GAG成日俾IMGURIAN 同REDDITORS BELITTLE

因為啲user成日係imgur同reddit攞料
9GAG/imgur/reddit嘅target user根本就唔同
有啲係reddit爆嘅過到嚟一個upvote都冇
調轉亦到一樣 所以啲人成日話9GAG lame話抄
其實各取所需啦我覺得 睇得開心個app用得舒服咪得
巴打點睇INSTAGRAM愈黎愈多同類型既USER
姐係都係post淨係睇條片都會笑既ig

因為啲user成日係imgur同reddit攞料
9GAG/imgur/reddit嘅target user根本就唔同
有啲係reddit爆嘅過到嚟一個upvote都冇
調轉亦到一樣 所以啲人成日話9GAG lame話抄
其實各取所需啦我覺得 睇得開心個app用得舒服咪得

咁多左平台比人post自己嘅片
又多啲機會比啲media/video公司發掘人材
何樂而不為呢
始終9GAG, unilad, buzzfeed每日出嘅post有限
好多時好睇好笑嘅片都發唔到圍
咁多左呢類account可以撈返啲漏網之魚我覺得幾好
多唔多 user 知 9GAG 嚟自香港?
點解多左咁多泡菜野? 之前有排個個post都係啲女團黎
多唔多 user 知 9GAG 嚟自香港?

我諗三到四成user知啦
不過好多都知founders係香港人
因為有咩不滿/疑問個comment section就會召喚9GAG god @raychan

何樂而不為呢
始終9GAG, unilad, buzzfeed每日出嘅post有限

多謝巴打解答
仲想問下巴打 9GAG興起同FACEBOOK INSTAGRAM呢類APPS興起
當年都無諗過依加既FACEBOOK會淪為鳩假期 鳩嬲鳩女呢d垃圾page宣傳叫春賣廣告既地方
係你兩年前離職又或者依加做緊呢份工既時候
有無諗過連INSTAGRAM都末日會點??(INSTAGRAM比FACEBOOK收購左之後垃圾左好多
點解多左咁多泡菜野? 之前有排個個post都係啲女團黎

都係target user嘅問題啦
就算啲鬼佬唔識班泡菜妹 見到靚女都會like啦
所以可能佢地想試下美人計work唔work就會出多啲泡菜post

何樂而不為呢

多謝巴打解答
仲想問下巴打 9GAG興起同FACEBOOK INSTAGRAM呢類APPS興起有好大關係
當年都無諗過依加既FACEBOOK會淪為鳩假期 鳩嬲鳩女呢d垃圾page宣傳叫春賣廣告既地方
有無諗過連INSTAGRAM都末日會點??(INSTAGRAM比FACEBOOK收購左之後垃圾左好多

何樂而不為呢

多謝巴打解答
仲想問下巴打 9GAG興起同FACEBOOK INSTAGRAM呢類APPS興起

我覺得facebook淪為鳩假期/content farm叫春嘅地方好大程度係因為facebook成立初期個班主要user (即係2007-2010年十幾廿歲個班)
好多都做左老豆都母而且有經濟能力 唔再係十年前蒲通宵嘅後生仔 所以吃唱玩樂/標題黨就好啱佢地口味
而本來可以靠而家啲後生仔去sustain facebook個life sharing嘅生態 但係又多左instagram呢個平台
所以就變左兩頭唔到岸
其實instagram末日都會有下一個social media出現
由xanga-myspace-facebook-instagram-snapchat好多都末左日但係個需求依然係到
啲人培養左乜都擺上網嘅習慣就自然會有下一個instagram出現
可唔可以分享有邊個memes係你諗的?

原來係整 睇錯

何樂而不為呢

多謝巴打解答

我覺得facebook淪為鳩假期/content farm叫春嘅地方好大程度係因為facebook成立初期個班主要user (即係2007-2010年十幾廿歲個班)
好多都做左老豆老母而且有經濟能力 唔再係十年前蒲通宵嘅後生仔 所以吃唱玩樂/標題黨就好啱佢地口味
而本來可以靠而家啲後生仔去sustain facebook個life sharing嘅生態 但係又多左instagram呢個平台
所以就變左兩頭唔到岸 先會有機會比content farm鳩假期入侵
其實instagram末日都會有下一個social media出現
由xanga-myspace-facebook-instagram-snapchat好多都末左日但係個需求依然係到
啲人培養左乜都擺上網嘅習慣就自然會有下一個instagram出現

原來係整 睇錯

我地都會自己創作memes架
不過我整個啲咁耐之前而家一定搵唔返
英文係咪要native 先得
英文係咪要native 先得

唔洗呀 最緊要你熟歐美文化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞