IB用家討論區 (8)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
Citi plus 無
大神求指點
本來想鳩up下
你一加大神就縮返入去先
想問下每月free withdrawal個時間係點計?
我9月4號拎過錢 我下次係幾時拎先唔會收我95蚊?
收幾次手續費都係按返percentage 所以冇影響
calendar month 10月1
但係我依家想再withdraw佢又warn我會收多95蚊
新手想問ib 買美ETF 美債係咪都要比30%股息
扣完3成仲有肉食咩
股息先要咋嗎
債要嘅咩?
買進美國股票、股票ETF、債券ETF等等,只要發放現金股利都要被課稅(美國沒有股票股利)。

目前課稅是會預扣30%的稅款,而30%這數字會根據當時狀況變動,但大致是30%~40%這個範圍。
債券etf唔係債喎
買美債我記得唔洗的
債券etf唔係債喎
買美債我記得唔洗的
我買bil etf 有36美dividen 比人扣左5美係tax? 約15% 係唔係咁計?
係,債唔洗。
有無人講解下IB個迎新送股既Award Period點計?

例:
3月新開戶入1萬
4月入10萬

咁我要到出年3月拎1萬先會唔扣股?
要等到4月拎10萬先會唔扣股?
冇啦啦tws 的setup 冇哂, 得返portfo 同pending
屌咩ib
孖展額可唔可以降低?
佢俾我既額太多, 年薪既6倍
鳩up下啦
Fit wo!
ib有冇得賣出
最低價位股票
姐係20同10蚊
賣10蚊留20蚊
點會冇
手機版揾唔到
落限價盤等運到,係有機會因成交分拆而俾多咗commission, 尤其係擺GTC而成交並非同一日

解決方法係加all-or-nothing, 確保夠貨先成交,或者如果想即入就睇Level 2 ,睇自己要既數夠唔夠ask price既min size,夠就落ask price限價盤,同樣加all-or-nothing以防萬一賣盤突然縮

買債唔好用市價盤,債既liquidity 低過股好多,賣盤仲好多時有min size, 你買得少又冇留意的話落市價盤好易會掃咗後面啲off-market盤
work
WRONG, 債係.T+1,
即兌USD即買債會比人收1日息.
利申, 奶過野. 仲要星期4買.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞