IB用家討論區 (8)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
啱啱訓醒入下
都係冇事
我喺 App Store update 咗個新版本就登入到。

同埋,星期一至五,晚晚大約8:15 就斷線兩三分鐘。唔知搞乜鬼
Back to normal, login problems fixed, can see some updated on APP, easy recognise different of UI interface.
冇事了
有冇人用ib 玩option

想問下假設我直接買左bull spread (唔係手動分開買)

Short 110 put
Long 105 put

當唔好彩 結算日 係107 咁樣計

Ib 個系統會點做?
110put 就會被行使喇

咁係會同時自動行使105 put
定係 105 put 會當左廢紙
105個張PUT唔入價變廢紙
另外想問多兩樣野
1. 都係頭先個例子

如果兩個put 都係手動分開買既
係投資組合果版 可唔可以將佢地夾番埋做bull spread ?
因為依家會係分開左兩行咁show

2. 投資組合 個版既已實現盈虧
想問有冇得較番美國時間咁計一日?
因為我一開始果陣較左香港時間
佢去到12點就會reset 左我當日既已實現盈虧
搞到想即時睇果日賺定蝕都少少麻煩
1. 唔得

2. Call cs
Ib點樣先買到option

我有frd連tqqq都買唔到 而家作到自己年收入幾十萬
trading permission set
leveraged etf都係要trading permission set
apply 左approval但好似無覆過
應該要網頁trading profile補填返option交易經驗
填完應該即日approve你
都無就真係要上去佢個chatbox問
開左孖展戶口
點用孖展
即日計
例如10000us買貨
孖 15000us買貨

計幾多息
如果2,3,4,5,6日又計幾多息
想問如果一下gap down 跳過左我set 個stop limit px 係咪會賣唔出D貨?
定係會要最接近位賣出?
樂觀SIR打算買咩
有冇人有辦法可以一目了然所有position 既margin impact?
有新desktop app,終於唔使再用TWS
Other Reports > Margin
Ib沽空出黎既錢
有無利息收入
Your blended rate for
USD
6.580%

即 日6.58%?
年利率6.58% 逐日計
即日, 2, 3, 4, 5, 6
即係幾多%
1日就6.58% / 360
6日就6.58% * 6 / 360
乜新desktop app
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞