IB用家討論區 (8)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
唔好意思,新手睇完referral份嘢唔知有無理解錯,想問一問

其實IB係咪純粹睇我一年後埋單個balance決定出幾多share? 極端啲講,即係我臨到埋單嗰日先入$780k,就可以攞晒$7800,然後過咗埋單嗰日就可以cash out走人?

利伸唔係真係諗住玩到咁盡,純粹係本身無諗住放$780k咁多錢入去,但如果咁樣可行就可以最尾再入錢食盡佢referral
請問IB 出美元去Citibank 應該揀wire 定local electronic transfer ?
Ib買美債,之前一直都冇問題,但今晚買面值1000(交易數量:7)嘅短期美債,淨係成交到1/7,剩返個6/7無論set市價定係高過市價都買唔到,究竟原因係咩?

同埋咁樣分開左係咪當咗唔同交易,佣金係咪會重複收?
用腳都諗到條款唔會咁順攤啦
尋日用 ib 電匯 tran 左 around 10k USD 去 HSBC hk usd saving
今朝睇俾佢食左 usd $10

之前聽巴打講過咁樣匯唔會收 charge,係咪我 set 錯左野?
有冇資深會員 活動報表最多睇到幾多年前
最多係你開戶年份-現在年期
Daily report 係你開戶口果日就有唔會洗
收返錯左

啱啱想睇自己最初買乜查得七年前再早搵唔到
計返到今日如果一路keep住都有十倍升再加小小股息
以我所知,IB匯出USD去香港銀行都有中間行手續費
有Expat就試下,好似話唔收charge
¥ 經Citibank JP去Ciribank HK 無收
隻隻外幣都唔同
yen 唔收唔代表USD 唔收
而事實USD 係收
我之前匯過去hsbc one唔收錢

我都係 hsbc one 接,啲錢咁樣走
ib app主頁既performance 係咪最多得一年睇
無5年或者開戶至今?
乜盤前早咗咩?未到1500已經跳緊嘅?
真犀利,個個轉USD出嚟都話中轉行會收,係你一個話唔收
細額美債等左幾日都冇成交 係咪正常都會禁市價買
有冇人知IB點買貨幣基金?
我搵到果啲全部都話唔開放俾香港戶口
已開mutual fund permission
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞