IB用家討論區 (8)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike

maybe係我send得少錢
我係send幾百蚊only
IB 美金活期息幾耐到手?
邊到睇到息入戶口?
個App個UI好難用
啱啱入咗10k落去開戶 有冇話要幾耐先成功開戶
新手開咗IB想買美債,爬完文都仲有啲位唔係好明,想問問

1) 我啱啱喺IB入面唱晒啲港紙做美金,我見人話要T+2先結算,而美債係T+1,所以聽日先買得? 但我cash account無margin係咪都係後日先買穩陣啲?同埋喺IB入面邊到可以見到我轉美金筆數結算咗未?

2) 我睇外國網,見話Bill唔會中間派息所以無稅,但Note會派息就要交30%稅?所以都係買bill?

3) 我見有人話買嗰下係要額外俾一舊錢,係俾返息個賣家,係咪Bill唔派息就無呢個問題?如果都係要俾嘅話,呢舊錢喺我preview order嘅時候IB就會計埋出嚟俾我睇?如果唔會咪唔知買咗幾錢?同埋呢舊錢又會唔會影響咗個yield?

Thanks
唔該巴打
有冇手足知點解IB開唔到子帳戶
想問下想射大額錢入IB,係咪citi唔收charge?
而加fps 10k 10k 咁入好慢..
請問ib去辦公室認證係咪全部人都需要
唔洗出金, 唔洗認證
好似係
轉過一球港紙 見唔到有收錢
我冇去過 一切如常
如果需要draw港幣,美金,人紙之外的貨幣就需要做認證先可以

計現有鎂cash-10k嚟計息

day end就計,香港時間朝早10點幾就會有上一日嘅report睇到計咗息

你入咗錢先嚟擔心唔穩陣?

無draw過,好似2 business days內轉到
想問用朋友推薦link係咪第一筆存款先可以拎到ib stock?我見佢最多可以拎到價值$1000 usd stock?
入咗一萬開戶,之後再入多五萬,但見佢好似只派咗一次0.7股ib stock
入港紙唔會收。搭單問有冇人知citibank 轉美金入IB 有冇收費?
我send左$1500usd都要收錢
可能$1000樓下先唔洗
咁射完hkd入去,轉美好似每轉要收幾錢charge? 15hkd or usd?
之前試過轉10k hkd試下,好似俾佢食左15.
之後轉出黎bank, 轉返hkd先定usd直出抵d?
Hkd 換 usd 每次 usd$2手續費。 冇話邊樣抵d嘅,睇你想keep咩錢架姐
轉數快可以set幾球
問銀行
Citi 好似max 1球 1日,但可以加ib好似加人咁落list?
收息有daily report咩?
第三點你邊度睇番嚟
我早排試左轉10k,即轉即買到喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞