[月經] iOS集中討論區 (227) Apple Vision Pro , iOShit 17 beta

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
戴con囉
我反而想知鏡片點運作,
聽啲review講到俾個眼鏡佢scan下,apple staff就俾個啱嘅鏡片啪落去就得
但但但,度數嘅combination好多,sphere, cylinder and axis, 個線位仲要去到180個,唔知佢點做到

戴Con啦,俾我都係咁
sphere咪即係近視遠視
cylinder and axis咪即係散光
出面啲日式眼鏡店都做到30分鐘攞眼鏡,都係靠spare一大批鏡片咋嘛
點解Apple會唔到
我係話佢哋唔係咁on9即場車鏡咁低能啊
成件事即刻low tech
同埋車鏡時部機好嘈同好臭
如果車曬所有度數出嚟,至少都幾千個combination
仲要pd差少少,成像都差好多。

如果stock鏡冇佢哋度數,like 散光300,就要去Rx冇一兩日都唔得。

如所以我少少好奇佢哋點做到
係呀 原本以為係bugs 重開過一次都係無咗
要有Mac機+ios17先玩到
對話感知係通透模式冇降噪?佢press release咁寫:

佩戴 AirPods Pro (第 2 代) 時,用戶只要開口說話,「對話感知」功能便會降低耳機內的音量,並增強用户面前的聲音,同時減少背景噪音,帶來無與倫比的交流經驗。
之從發佈會完左 近手相d電倒水咁… 但無更新過任何野
成日差住電訓過夜?
咪即係sony咁,開通透模式+較細聲
呢度唔比問beta 點架
會話你要試自己試
beta 就預左有問題
你要喺電腦down個Xcode 先,跟住插手機.
Enable個developer option,跟住揀埋你要邊部耳機up beta.

你當對話感知係Sony嘅Speak to chat,應該就有埋降噪,Sony都做到,Apple一定都有
點解D 人會話Vision pro 個Micro OLED Mon 係Sony 提供?Sony 仲有生產線整Mon 既panel 咩
Sony果個唔係自動通透模式咩?
我知,冇Mac機冇得玩
廠商部分,Micro OLED 技術仍以 SONY 為主要供應商,由於投入時間較長更具技術優勢,韓廠三星、LG Display(LGD)預計 2024 年才會加入蘋果 MR 供應鏈。

去年報導稱,三星最初認為 Micro OLED 是小眾市場,所以進展較慢、落後競爭對手 LGD,但不斷面臨蘋果、Meta 和三星母公司要求開發技術,直到去年第三季才開始耕耘 Micro OLED,目前最新消息是會以 2.18 億美元價格收購美國 Micro OLED 顯示器製造商 eMagin。

與此同時,Meta 也將與南韓半導體大廠 SK 海力士、LGD 合作開發 Micro OLED 面板,用於 Meta XR(延展實境)裝置,未來應該可以看到更多 Micro OLED 在 AR/VR 的應用。
Vision pro 個Display 廠應該TSMC+Sony+LG
希望可以做得比sony好
Sony有時會誤認講野然後收細聲
Samsung好快會出老翻
想問Airpods pro 更新左未?
Sony 應該負責較Mon d 顏色?因為真係估唔到Sony 會有生產線整Mon panel 仲要一嚟就Micro OLED
原來相機D EVF 已經用緊 , 真係唔識野
我覺得Sony 係負責外screen,因為似佢塊Spatial Reality Display
https://www.sony.net/Products/Developer-Spatial-Reality-display/en/
仲係98%, 12月機
TV plus 搶到美斯,有冇人即刻有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞