[月經] iOS集中討論區 (227) Apple Vision Pro , iOShit 17 beta

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
我指佢無點宣傳
YouTube 無哂啦 連WWDC都無
Sony Music => 擴大Apple Music個Data base
哥倫比亞影業 => 擴大Apple TV+ d 電影/劇集 ,仲要有Spider man 衣個電影IP
影音硬件部 => Walkman 既音質調較同Sony 近年在無線耳機上既ANC / 藍牙Codec ; 電視個Bravia 可能冇需要既
相機/感光元件部門 => 感光元件可以唔洗再俾錢買同優先供應俾Apple
PS 就同各位所講既一樣搵Apple 搞Gaming 都只會GG
不過Apple 由Steve Jobs 年代到衣家都同Sony 好好關係,應該都乜機會收購
Apple Music 有sony 歌。
哥倫比亞影業仲霉過wb
007又無埋
一賣Spider-Man ip 就會回歸Disney
感光元件就不嬲優先賣俾Apple

係影音同ps 堆ip 有少少用
但要硬食一堆要倒貼錢豬頭骨業務

Disney 就 單憑ip 已經值回票價
Disneyland/Disney酒店業務都唔算豬頭骨

點都好,Apple 係應該要開始買野架啦。
現金又多,本身業務又勁賺錢。
本身自己ip 不足,幾年加埋Apple tv plus 得兩套啱睇,又創造唔到一個ip ,洗錢又多,倒不如趁streaming war依家疲弱食一兩個大studio 仲抵玩。
但Disney 太貴啦
印象中Apple好似講過太大間公司唔會買
唔係價錢問題 係驚溝淡個企業文化
好似波音MD咁
之前買beats 700個員工已經嫌多
更加唔好講Sony/ Disney
iOS17 用kaiboard會係咁跳去變左注音
其他3rd party keyboard 都係
焗住用番ios keyboard?
我未係主機上,暫時冇影響
咁ms呢啲垃圾公司係抵死㗎喎
Apple財雄勢大諗緊買邊間企業黎玩下
啲巨頭收購好似係逐個業務計 好似以前ericsson 淨係賣手提電話咁
但att 買wb apple 有諗過截att 但att850億買左
餓到連mgm 都想買,係Amazon 85億高價搶左
前年連A24細studio 都想買
JJA 間studio bad robot 都想double 價搶,但條款太賣身jja 唔肯

Apple 想食studio 唔係第一日,依家個個扁曬值仲唔掃studio 等幾時?
老老實實
Apple已經一年掉65億拍劇10億拍電影
廿億買美職播

一年洗成100億都唔見咩大升

直接買一間有靚ip studio 無咁嬲
想問下XS 做唔做到兩個藍牙devices一齊播歌
如果唔得 插3.5連一隻+藍牙連多隻 做唔做到一齊播
應該得Airplay 2嘅嘢先做到一齊播
一係就係要有兩粒藍芽speaker support同牌子連埋嗰啲
我係想連車機+低音炮
駁線好煩 廢時攞出去俾人搞
或者有冇咩hub做到呢個效果

淨係諗到呢啲
買對可以Stereo Pair既喇叭得唔得?

13P 89%健康
4個半鐘 用咗76%電

ios16.5.1 真係地獄
我嗰部13 pro都係咁上下
自從ios加左widget同live activities 啲電就差左好多
你地用咩app 同咩wallpaper
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞