[月經] iOS集中討論區 (227) Apple Vision Pro , iOShit 17 beta

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
你撳佢,佢會問你merge 唔merge

Merge 一個就少一個
我覺得短期內唔會有所謂嘅pro3
但會為咗EU出個pro2 with type c charging case
原來咁簡單
咁佢專寫iPad架馬 同埋佢都買番部Mac啦
下隻airpod update 會係 airpods max 先
之後普通 airpods
再之後先係 airpods pro 3
pro 2 d 聲既升級先大分別
pro 1 開左balanced sound 先叫好少少
其實用過咁多牌子嘅藍牙耳機,pro 2 整體真係唔算差
買之前睇啲review 講音質好大分別
買完就自己覺得其實差唔多
仲BUG 多咗
d 聲係實淨d, 但每個人對音質提升既程度都唔一樣
我自己pro轉pro2 覺得算係咁,我自己bugs 唔多
反而最實用係W1 chip可以電話隨時睇到電量
Pro 2 bass 多左好多,人聲出多啲,啲聲都扎實左,好適合聽流行音樂
而且降噪勁左好多,整體都幾滿意
最大bug係有時啲聲會飄左飄右
Airpod Pro好似ipad mini咁,隔2-3年先有下一代
諗緊個飄左飄右係咪 spatialise audio 嘅bug
之前有位ching 講係audio drift
我google 咗,係一樣情況
喺巴士特別明顯
但無解
屌我都係巴士
原來個個都係 咁我冇咁擔心
我覺得有可能關降噪事
我自己留意到好多次會飄,都係突然出面有啲大聲響向你其中一邊耳傳過嚟之後發生
例如我坐巴士左邊窗口位,架車突然chok到個窗轟轟聲,咁佢就會飄去右邊,幾秒後先返返中間
但唔係話個盒倒水?
我無乜,我本身全部device都開optimize charging
我諗呢d 真係睇大家係咪重度用家
電話電量都係咁
倒水又唔太覺
最有用係搵唔到佢果陣可以發聲
iOS 16.6 Beta 3更新內容

修正 Lightning 轉 USB 3 錯誤

iMessage 聯絡人密鑰驗證選項
iMessage 聯絡人密鑰驗證被視為 iOS 16.6 最重大的重點更新,能透過 iOS 設定搜尋中能找到「Contact Key Verification」選項,但是在最新 Beta 3 測試版本中,該功能同樣尚未啟用,點入只會轉跳到 iCloud 設定畫面

Siri螢幕錄影指令
先前在 iOS 16.5 beta 1 能夠呼喚利用 Siri 語音助理啟動螢幕錄影功能,不過在 iOS 16.5正式版遭移除,到目前為止 iOS 16.6 beta 和 iOS 17 Beta 版本同樣都無法使用 Siri 螢幕錄影指令,預計是蘋果還正在內部進行測試或發現重大錯誤,才會讓這項神秘功能突然出現又突然消失

Home與Xcode 功能錯誤
蘋果開發者官網更新日誌也顯示,iOS 16.6 Beta 3 依舊存在家庭 Home 與 XCode 兩個重大錯誤問題

Home 異常錯誤
當用戶打開新版「家庭」App 時,從附近配件列表中選擇 HomeKit 配對的配件時候,配對第一個 Matter 配件會出現失敗情況

臨時解決方法:掃描 QR Code 來配對 Matter 設備,才能讓 Matter 配件正常使用附近的配件列表進行配對

XCode異常錯誤
從 iOS 16.6 開始,會導致 UILabel 的NSBaselineOffsetAttributeName出錯
講開airpod pro, 想問下大家pro 2 有冇係find my 出現? 我pro 1有, 但pro 2 從未見過, 跟網上好多方法試過都唔得
電話係IOS15.7, 試用fd IOS16都係唔見係find my
Hi captain
乜野beta 都冇
仲諗住今日會有
我個陣新買pro2 返黎都係咁
我索性iCloud remove埋pro1添
個陣find my個pro2出呢個樣比我

盒發聲粒制灰左
又無find my 個粒制
之後restart 電話,再repair 就解決左find my 問題
但盒發聲粒制仲係灰色

搞左一輪,個陣網上有d 答案話:
"TIP: you need to charge the case to 100% to be able to turn off "Enable Charging Case Sounds".
*you may also need to turn off "Optimized Battery Charging" for the day, in order to have the case reach 100%.""

但之後其實好似比d 時間,可能比佢icloud sync返d 野,佢就自己work左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞