90後依代其實真係食撚左屎

423 回覆
3952 Like 239 Dislike
都食左咁耐啦 r出黎講為咩呢
咩人諗咩野
90後先儲到錢移民
00太細
80後已經settled
90後頭尾都爭好遠 末代AL嗰堆入U爭崩頭
97-99嗰班呢幾年讀書grad撞肺武就好慘 搵工難 又冇bno
Sad but true
我果個年代,而家諗返其實好心up
果陣讀世界歴史,用英文答essay,個老師會將班上寫得最好果份攞出黎做sample,教大家應該點答
而結果就係好多人當係model ans咁背,考試默返出黎
其實即係大家英文程度差,唔識寫。但大家都係好學生,有努力去記,不過冇錢去補英文,結果連累埋其他科成績
聽都唏噓
未畢業先易走 外國一係要錢一係要學生

而唔係普通的成年人
童年唔可以當飯食
你有飯食但冇童年未又係屌
都唔係架
大把90-92上錯車
只可以講90後得娛樂係最正 依加大個曬就做夾心階層,樓價爆升
當年考完試灰住番去畀老豆笑住問係咪考試肥左
開心玩四驅車同有錢玩私家車我一定揀後者
踏正結婚階段,炒晒車
呢個真係累全家
另一種就係綁埋你個名落居屋
喺冇得雙重福利之下, 你就收皮
90後返學嗰期連女都柒啲
撞正鄭秀文twins嗰類平胸著衫先好睇既熱潮
同埋好興剪啲又厚又遮住對眼既齊陰,加埋兩條甲由鬚
又唔似上一代咁有氣質又唔夠下一代咁開放,唔知想點
你細個一定會揀前者,依家大過左先揀後者
真心懷疑當年Alevel 2線入city poly bu
去到dse 輕鬆3大
90後, 依家 23-33歲

- 工作, 易搵警察, ACO; 專業人才流失, 多上位機會
- 移民英, 加, 澳, 門檻低.
- 買樓, 上車盤350萬, 係貴咗D; 但 70後都經歷過90-97 樓市
- 要讀書, 大把機會
錯 應該係連登最多90後廢人
乜都瀨一餐 自己成30歲人都仲係廢人一個 走去怪父母怪社會怪世代
過多幾年00後出晒社會就到佢地出post
90後, 依家 23-33歲

- 工作, 易搵警察, ACO; 專業人才流失, 多上位機會
- 移民英, 加, 澳, 門檻低.
- 買樓, 上車盤350萬, 係貴咗D; 但 70後都經歷過90-97 樓市
- 要讀書, 大把機會

工作, 易搵警察, ACO; ???
專業人才流失, 多上位機會??
如果要移民 就唔洗講係香港上位
多上位機會 但ot機會多唔多? 講緊邊啲專業? 工程it會計全部都要ot

移民英, 加, 澳, 門檻低.
你可以講話門檻低但係去到一樣從新開始 仲要係冇咩資金嗰隻 90中-後先做左嘢無耐 咁係咪人人都攞幾萬就去

買樓, 上車盤350萬, 係貴咗D; 但 70後都經歷過90-97 樓市
你睇價錢就梗係咁睇啦 你有冇睇呎價㗎?

要讀書, 大把機會
幾時都係喇但你會唔會再全職讀?

結論
你on9
睇樓主開啲post 千幾正評果啲全部都廢人圍爐post
瀨完父母就完全唔洗對自己既失敗負責任
樓主應該到70歲訓天橋底都仲係諗住父母社會害到佢咁
呢啲PO係連登最易有正皮
連登最多90後
錯 應該係連登最多90後廢人
乜都瀨一餐 自己成30歲人都仲係廢人一個 走去怪父母怪社會怪世代
過多幾年00後出晒社會就到佢地出post

人生70%都係取決於依啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞