90後依代其實真係食撚左屎

423 回覆
3952 Like 239 Dislike
撞正老豆老母係5 60後又無錢嗰啲真係食左屎
通常依啲家庭嘅父母諗法就係非常守舊又無知識
一邊自己係條蟲但就望子成龍
一邊逼個小朋友讀書但連個小朋友讀緊乜都唔知
方法又無
90後網上資源亦唔夠依家00後多 又YouTube 又chatgpt 一味靠死讀死背
000後啲父母一般都比90後有錢同有知識 佢地唔靠老豆老母靠自己上網搵料都簡單好多
講唔讀書中三出黎做嘢又唔夠80後多
講緊我啲表哥表姐80後好多中學都未畢業/讀到中學就已經出左黎做嘢
最後好多都可以自己闖到一返事業
起碼唔洗好似90後咁唔讀書就無出路
但一到90後就學歴膨脹 個個老豆老母都逼啲細路讀書 學歴低過人就差過人 補習社就愈來愈多
然後仲要撞到教育改革撞到應一應
00後3322就入到u
頭一兩年dse 啲分高到 個個爭崩頭先入到大學
依批就係啲老豆老母人生佢又生嘅年代
讀唔成書基本上就食得屎咁濟
而00後夠青春就基本上讀唔成書係ig去做kol開下髮型鋪美容上美甲ig宣傳下都大把錢
而90後就出黎做社蓄做左5 6 嘢年依家都變呀叔咁濟 人生咁就完撚左
最慘嘅係
90後出黎做嘢仲要撞到班仆街 6 70後撞到正一正
多謝第一句就出精粹

撞正老豆老母係5 60後又無錢嗰啲真係食左屎
90後出黎做嘢仲要撞到班仆街 6 70後撞到正一正
兩代嘅工作態度基本上係完全係兩極化
啲六七十後就日日返工撞正佢哋就叫你努力努力後生仔唔努力點得呀
而佢哋根本就冇明白到佢哋努力就可以有錢依個對等關係只不過係因為佢哋生對時代
而90後就慢慢開始明白到無論就算幾努力其實都係係講出生 咁努力過一身生都係冇乜錢就寧願同平
xx後依代其實真係食撚左屎
撞正老豆老母係x xx後又無錢嗰啲真係食左屎

大家唔洗再嘈
邊一代 老豆窮都食屎架啦
但90後窮應該比零零後或者八十後窮嗰啲更加慘
最撚慘係有好多50 60後嘅老豆老母係租咗幾十年私樓
唔買樓又唔上公屋
呢啲先真係玩L死
樓主面對現實啦,就算依代小朋友學野快,都唔夠有錢既人黎,有錢既小朋友 ,出年玩具就係apple果個VR眼鏡,窮撚小朋友咪上網睇住人地D開箱片然後話件野垃圾 廢柴
00後10後要適應新香港都易啲
90後啱啱卡喺中間
戀殖又唔係 飲喜茶食海底撈又唔係
仲要啱啱先岀嚟做嘢好難儲到錢移民
Shit
可簡化成:老豆老母冇錢就食屎
老老豆豆
00後 10後 仲慘
身邊既都有d錢 但自己窮
你老豆冇錢既程度決定你食屎既程度,同年代無關
個個話要買樓買樓,你老味 你地買樓份人工都係十年搞掂,我地要2-30年呀
咁啱喺個轉折位嘛
90頭 8尾應該向 環境同政策上最唔受惠

不過好多人都唔明 慢慢鬥慘

覺得00黎成日話無出路都on9
真 80後就一早有曬錢去移民了
00後就同老豆老母移民了
90後呢 就要自己儲嗰丁點錢移民
然後20尾30歲學人重新嚟過
80後就可以返大陸用兩舊水叫雞
00後就性開放可以屌女同學
90後就食撚左屎咁 畀5 60後老豆老母教到神神化化咁嘅樣
躺平
做隻閒雲野鶴算
全中 老豆老母都係中三就出嚟做嘢
但老豆曾經有機會做半個老闆都不求上進
乜都驚餐死可能見識過金融風暴
最撚好彩係唔洗供樓 佢就可以咁懶懶閒
中學開始所有學業嘅嘢自己搞掂 佢哋記咗十年都記唔到我讀乜科 讀邊間學校都up唔出
90撞正 FB IG Youtube頭啖湯 你自己唔識搵錢唔好怪人

炒散 送外賣 大把PT工比你做
90後先最正
乜嘢頭文字D 數碼暴龍經典動畫
千禧年代癲真廣東歌音樂
我揀男朋友都係揀番90 後
太後生太老都溝通得唔開心
知道你有返學已經好好有啲人畢咗業幾年仲比兩老問唔洗返學咩
此po,之後嘅年代po都已完
最撚慘係
70/80後多靚女大波
00後都開始又高又心口漲漲

唯獨90後成班女係度減肥減到個個都飛機場
最慘係佢地仲要攪到個風氣平胸=型

都係
10前開始認真做youtuber嘅,應該都搵到食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞