90後依代其實真係食撚左屎

423 回覆
3952 Like 239 Dislike
90後連老蘭都唔會去喎
???
伍公子都叫揾到食?咁多年重畀人屌緊乞錢買耳機
00後3322就入到u

dse 2x頭都入唔到乞食科,依家俾讀u 00後(<15分)串,遲多幾年出世就好了
98,99個啲係真,食屎
根本依個世界平凡嘅人周圍都係
90後入大學容易
容易有錯覺覺得自己係人中之龍
出到社會有反差咪覺得社會欠咗佢哋
再加上社交媒體洗禮
見到人哋生活有幾多姿多彩
人有我冇咪怨天怨地
話自己五六十後老豆老母廢
其實佢老豆老母都可以開個po話「50/60後依代其實真係食撚咗屎
升大學率
90後比80後易得多
80後又比70後易得多喎
沒有最慘,只有更慘
移咗民搵唔番差唔多人工先要儲好多錢啫
90後仲係working level容易d
再老d上哂management level 先難搵啫
連登fg50k唔計啦
新一代因為資源越來越勁,容易培養到勁人
好多老鬼80/90後其實係廢,最後都係睇能力
俾我就揀遲出世啦,新一代人用ChatGPT 屌打老鬼啦
「這個青苔碧瓦堆,俺曾睡過風流覺,將五十年興亡看飽」
90後已經係互聯網普及時期,90中更加係初中就YouTube 盛行,之前既60/70/80後學好英文既渠道係好少,有錢人既優勢係大好多
3500個90後對此讚好
唔關邊代事
係關有無錢事
可簡化成:冇錢就食屎
假架去啲家庭支出post,教育費寫貴少少,成班友又會話:駛撚咁多咩,入公立就得
最慘係1990-1997都未必需要讀degree
去到1999 2000開始全民大學
班人轉工就發現個世界已經係degree係入場券
係,但我之前有提到,九十後被期望升大學個氣氛係高於七八十後
或者唔分太細 八尾到九頭係同一班人
我係九頭果班,公屋仔,成積中上
上一代啲堂哥表哥個個打正旗號上唔到大學好正常,到我果代就變左“應該”要上到大學
但永遠唔知讀黎做乜,唔知讀完要做乜,競爭大到傻,印像中好似AL 2c1d先叫穩陣入到U
總之入到水泡科都當贏,好on9。
我係八中,上唔到大學就慘了
不過出來做野都有機會上得返既,好睇自己
過2多幾年就更差...
香港經濟隨時仆直人踩人
80尾90後 唔on99入市買樓
都叫有個錢儲到下做路費去移民
同時移民年齡都算唔差咁 重練叫ok

但如果唔移 過多幾年經濟閪冧
一係就shutdown 一係就炒人 中層最易炒
而岩岩好 90後就係到時的中層...
如果唔係專業 應該極速中年危機
兜左搵唔返本行
但出到黎做野先讀番已經差好遠了..
相信同巴打你一樣面對果個世代嘅困難
根本唔係要鬥慘,係果個年代啲教育制度太濕鳩,到我果陣整個副學士出黎
大家都知 副學士=冇學士
當年入ad上番u咪一樣咁多人爭
根本晒鳩氣
一早比人AL夠分博上top up,我諗好多人唔洗屈住喺度等輪迴
每個年代都有每個年代既困難
但比我揀我會揀越遲出世越好
好多而家理所當然既iPhone, youtube, instagram, facebook
係以前完全唔係咁,齋講考試,雖然都係有錢人可以揀考IB, GCE
但DSE 係有互聯網後,算公平了,無以前一定要俾錢補現代、英皇先有優勢,窮人含x
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞