90後依代其實真係食撚左屎

423 回覆
3952 Like 239 Dislike
無鄭秀文之流
同你差唔多 巴打俾個抱抱你
食過
90後到中學時期已經有彩mon電話同internet普及 機票又開始平

係樓主屋企問題
Cooking hayhay , 人大政協, 伍公子, 薑檸樂
tldr
但係dse 果part 真係真
而加收分低過頭幾屆勁多

真係正常比少少力都輕鬆八大
仲要多選擇
唔洗一定要讀D 水泡濕鳩文科社科

就算唔夠高分都可以直入東華職業導向一grad 輕鬆20k up

除左羨慕真係無野好講

ps 係第二屆 bestfive 24 既文科grad垃圾
我諗係80尾果班最慘,始終90後幾年前買到樓既都佔少數
老老豆豆 香港好明顯一代慘過一代
00後點都慘過90後
近年計 90後已經做咗最少幾年野
啱啱好可以坐救生艇移民
但00後真係業都未畢
唔通真係學連登仔講問老豆攞咩
10後就唔講啦 更慘
直頭已經講普通話 開始唔識英文
1987~1995呢個範圍果堆最撚慘
學生年代果隻點同呀
我fd阿爸又係,90年代公務員,果時又唔買樓,依家食長糧都冇用,交租都冇曬
90 後係online game, 網吧, 機鋪全盛時期好撚正

你十年之後睇返咪又會有00後真係最慘, COVID 乜乜柒柒係到叫春
近排係聽開97~00食屎多喎,因為每個人生節點都有特別歷屎事件
樂觀啲,19年入都無咩輸掛有21-22年嘅墊你
90尾,00後返工唔會搏命係default
唔diu得仲要tum
以前有波俾人笑要收埋
依家掉返轉 冇都要攝到有
真 好多舊制公務員住公屋話邊度搵咁平就住一世
90後讀完書食的最大的一舊事

係由細到大,社會,政府同父母都舖天蓋地一定要讀多啲書出來做金融業坐office做白領,腳踏實地打工先係正路

偏偏90後捱完個大學畢業出來,正正輪到藍領人工地位開始上升的年代 個十年搵錢搵得最多的係的士佬,貨車司機(大中細,拖頭都係),地盤佬,三行佬,車房仔,自己開餐廳的廚師等等藍領 同夠膽創業的人

出現金糧的藍領直情係人生充滿希望,食盡福利

再加上以前90後學生時期,大人踩到工程IT科研一文不值,講到讀唔成書先讀呢啲水泡科。但今日呢三大範疇都係移民加分科,全世界加人工搶人才 就算做留港撚都保底3-4萬月入

經濟起飛又食唔到,再比大人水鳩左輸埋Career path. 連買樓都撞正埋跌市,就算幾努力都係事倍功半
一樣 第二屆best5 25分
當年一grad隔年就反送中,跟住就武肺
識人90後屋企做生意 寧願執左去 都叫仔女出去打工 話睇下誠哥秘書 根本係打工皇帝
係 然後我擺工畀人炒埋 跟武肺三年旅行又冇撚得去 講下講下依家原來已經27
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞