90後依代其實真係食撚左屎

423 回覆
3952 Like 239 Dislike
lm
一來2個年級
加埋DSE入U嘅要求比AL低?
CE年代十七八分先上AL
AL入U競爭都好大
係 由細到大被要求讀書入大學出嚟就要被要求返多啲工搵錢買樓買車然後先做到人生贏家
00後有冇被要求咁多
人比人比死人
知足常樂更快樂
我朋友慘到未婚妻供緊有落名但父母自住緊的居屋

結果無得用家庭身份抽居屋之餘,佢自己要一個揹晒租樓/供樓條數,租定買都係含得撚

兩個夾埋都搵6皮幾,但就進退兩難
呢樣真
唔知點解啲00後開始發育正常
同你一鳩樣,但我買來結婚,無得推遲
唔明朗?
竟然仲會有人覺得唔明朗
這是最後一代
見到一邊逼個小朋友讀書但連個小朋友讀緊乜都唔知,真係好有共鳴

乜都唔識,見人地話間補習社好啊就推我去補,星期一至五放學後補一間,星期六日就補另一間,工時仲長撚過佢地翻工,人地話間補習社好係因為佢地教進階野教高年級野,我連自己年級基礎都搞唔掂,但佢地覺得學高年級野會威啲唔會有拔苗助長依個概念,時間就比左好多出黎但學既野根本唔多

之後有00後親戚出世,父母兩個都外國大學畢業,真係望到佢地先知咩為之識教仔讀書,未翻小學雖然都chur盡個仔但全部都興趣班黎,一上小學就由得個仔cut啲興趣班,亦無話迫佢補習,中小學全部讀國際學校,有咩唔識真係搞唔掂係佢父母温完書教佢,唔係香港玩dse直接去外國考試讀大學
出嚟做嘢又未到old seafood
半工讀又未畢業
fg degree holder一入職騎喺你上面
放工仲要捱眼瞓返學做功課
屌那星
細個又單親冇父愛 成日比人屌 比阿哥恰 真係一直以嚟都過緊非人生活 準備去轉旅行就 jump
90表示搵得雞水咁多又冇父幹好想了結生命
樓主,睇你之前post感覺你壓力就爆煲,你有冇諗住搵醫生改善下
90後睇住香港物價係咁升
讀書嗰陣經濟起飛
到你讀完書出嚟做嘢人工已經追唔上
乜都被人炒起
90頭果班都趕得切尾班車
97打後出世真係慘
錯過哂樓市低水股市高水既年代
仲要連BNO都無
90頭就撞到
90尾出世果d tesla bitcoin eth狂升果期先做野無耐 都無本去煲大佢
買樓最難係儲份首期
你攤長大半生嘅收入黎計好唔合理
末代CE + AL
90頭啱啱好畢業就撞正啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞