90後依代其實真係食撚左屎

423 回覆
3952 Like 239 Dislike
dse又冇話公平啲嘅,係易考過al囉
我都揀考dse
分兩次考真係好低能

不過玩樂上我覺得互聯網太發達前好玩啲
由細到大排
落街gameboy pokemon連機
鉈螺 瑤瑤 online game msn 網吧 機鋪
到大左出去玩 酒吧 clubbing 都係最輝煌嘅時代
90後點衰都好過00 10啦
00後打仲撚柒啦
換轉咁講起碼保留到本土味道
撞正老豆老母係5 60後又無錢嗰啲真係食左屎

中撚晒
暴發户or少少錢但冇腦大獲過窮
珍 但我覺得之後果啲都係廢話 每個年代都有佢地既問題
比如你話00後有YouTube gpt
80後咪一樣可以講佢果時冇電腦 上網極唔方便
其他都係上一代係咪有錢 開明既問題
咁又未必嘅..
全球經濟都唔好,認真講英國加拿大都生活艱難
反正走唔到,諗緊可唔可以cap到尾水
趁人才流失搵多啲
之後簡個平平地嘅地方退休
第一代youtuber真係無邊個叫做仲生存緊同賺到大錢..
呢個真
最近睇緊啲自我成長嘅書
好多唔同人都講性格係來自家教
由最簡單鼓勵小朋友靠努力增取
定係你俾咩佢都要硬食
究竟佢份人係積極面對問題
定係搵藉口逃避(毒撚性格)
父母點教會令個仔定左型
前者成就/人生一定好過後者
第一代?

司徒夾帶 lor
cap幾年夠退休 真係難d
英國加拿大可能難搵多錢 始終稅重
但早去就早日穩定 西方國家炒人無咁易
有左身份 有咩事仲有社福 失業救濟

但香港d MNC呢幾年縮得就縮 移得就移
都有幾個撈開的 唔係Office移走 就條team移走
有d好彩跟到過去SG 但堅少
有d直情比contract做多陣 講明for transition
屋企/自己有d錢就移民
無的留低都有去其他公司 食左走左的人位
但都係覺得香港遲早仆直 都係要籌定後路

80尾90後 無咁多屋企人有錢 但都有幾年儲到下錢
不過就真係睇自己造化

90尾00後 父母或者多d有d錢 但無果班就堅係最慘
睇住香港玩完 自己無錢走
或者真係好有料上位食幾年籌路費... 但堅難
佢賺到錢都唔係因為佢做youtube啦..
結論係做youtuber根本就做唔到一世
開公司先可以長做長有
但英國加拿大,啲tech giant 都layoff緊,同埋搵埋洗埋真係無咩錢儲
如果有小朋友,得一個人返工一個人湊仔,真係餐搵餐食餐餐清。
就算話外國有退休福利,其實計返都唔多$,仲要佢地都面對緊人口老化,少咗人納稅,到時啲退休福利都會縮水。我身邊啲英國expat 都唔想返家鄉,佢地都知道返到英國會人工低勁多,養唔到家。

所以都係果句,移民係有錢人玩意

香港mnc 走佬都真…都知好多mnc好多開始layoff同撒出,仲要簡中高層開刀先, 但如果做醫護果啲都仲有尾水嘅..

80尾/90後/00後,如果無錢..又行唔到stream A. 咪就係留喺香港硬食囉
tech giant果下有d似正常rotate cycle
d人炒完 好似唔難搵到下一份咁

外國有仔女又無人幫湊 真係幾惡搞
最少要捱到小學先有機會兩公婆返得工
除非有長老一齊 長期係屋企睇住
我都有frd兩公婆走左 兩邊長老一人半年咁
點都平過當地搵托兒所

MNC走得真係幾誇張 19年前搵工極易
久唔久仲有expansion headcount 但之後真係...
除左critical位走左要replace
流失的隨時連headcount都cut埋
仲未計成個office連根拔起搬走果d
但同時好多中高層都移民 先至未太人踩人

醫護金融真係尾水幾年
再唔走就真係硬食支那化 到時可能仲難走

一支公的Stream A 都有前junior同事玩
成家供走下一代

2019真係香港轉捩點 唔走 硬食一齊沉
仲有5,60後父母會毒打同講侮辱說話去攻擊自己仔女
肉體同精神同時受傷,小朋友長期處於恐懼同壓力下令大腦發育不良導致將來淪落到窮撚階級,又完成一次階級傳承

我懷疑cctoy 咁多冷血反社會既人都係因為細個受父母毒打同侮辱

同樣都係鬧
鬧佢蠢,冇用,白痴
同鬧佢 唔努力,唔認真
出嚟結果已經差好遠
做父母本身就要好好脾氣同好識引導人
冇呢啲條件生仔真係盞搞
90尾00後頭好多家庭都有錢啦,當年咁環境都決定生證明屋企條件好好
00後會窮果班9成9都雙非蝗
咁單非雙非都有好人 有同路人ge
但佢地環境就堅係慘
唔係雙非就一定係仆街
完全中晒
語音辨識已經取代咗

中學fd 同小學fd, 兩邊條路都差勁撚遠
老豆70後都有degree
80後食齊晒咁多年50-60後整既屎再加無青春
睇你點諗,不過有父干又點都掂。
呢個係定律
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞