其實係咪得港女先咁鍾意去南韓

493 回覆
2925 Like 219 Dislike
原來你真係唔識,全程吹水
唔怪得和牛同日產牛都未識分

日本人拎和牛韓牛混種雜交攞牛味
你就和牛重牛味過韓牛,咁仲混乜春種,溝返淡佢?
直接拎日本最多油脂比例既牛嚟同韓牛比
然後話韓牛牛味屌打和牛 真係有料
我真係唔明佢個傻西係咁強調堆數字做乜柒
咁樣就代表韓牛係重牛味d咩
我去過韓國幾次食韓牛 係牛味重既,因為瘦呀嘛
日本牛瘦既咪一樣牛味重
即係你終於認「和牛牛味唔夠韓牛重」?

定係你又想搬日產牛出嚟混淆視聽?
最重牛味嘅和牛係邊款,你答到未?
你get唔到定扮睇唔到擺明笑緊你拎所有韓牛嚟比日本最多油脂果d牛goodest logic
韓牛邊款你有冇講先日本瘦既牛全部都牛味重
你真係好撚癲牛味重唔重係睇名
成件事起因係有人吹奏「和牛」好味過「韓牛」

但你就魚目混珠將「日本國產牛」同「和牛」混為一談

「日本國產牛」係包咗外來品種,並非「和牛」

4款和牛,有一款係少脂肪多牛味,你一直遊花園唔識答,可悲
4款和牛:

黑毛和牛、無角和牛、褐毛和牛、日本短角牛

請問最有牛味知唔知邊款?產地係邊?

韓牛嘅品種我願聞其詳呀
好多日本妹去喎 旅遊地區好多鋪頭d staff都識講日文
上次去真係不停見到日本妹
日本都未玩夠,去咩韓國
答你有撚用咩
到時你又會話果款比例好低咩10%都無呢d廢話
你梗係唔敢答啦因為佢係拎韓牛混種雜交攞牛味嫁
答嚟做乜春依家玩知識題?
咁執著於品種 數據 唔用個口去食咪係你呢d傻西
我去親日本食a3甚至再少d油花既 都好重牛味
不過你又會話唔信一定係韓牛好味啲
和牛重牛味過韓牛,咁仲混乜春種,溝返淡佢?
喂 邊到有寫係韓牛呀傻閪
一款就山口縣牛同英國安格斯牛混種
一款就南部牛同美國短角牛混種
另一款直頭係山上放養 味道濃郁
四款和牛無一款係搵韓牛混種喎
wiki講得啱呀,山上放養嘅褐毛和種牛味最重

日文介紹
https://www.pref.kochi.lg.jp/soshiki/160908/files/2009031800762/file_2019228415159_1.pdf

【和牛小知識】褐毛和種簡介

褐毛和種亦稱為赤牛和種及赤牛,是近年興起美食!赤牛雖是和牛,但脂肪量適中,即使紅肉較多

熊本系的「くまもとあか牛」(中文:熊本赤牛)是由於阿蘇周邊地區生長的韓牛(朝鮮牛) 與外國食肉牛種交配改良後的牛。

高知系的褐毛和種被稱為「土佐あかうし」(中文:土佐赤牛)是本身在高知作為耕牛的韓鮮牛與外國食肉牛種交配改良,後來再與朝鮮牛交配改良的牛。
原來四款得一款係搵韓牛混種上面講到咁口響唔講以為全部和牛都係搵韓牛配種
你口中「山上放養 味道濃郁」嗰款自己search日文資料啦衝出嚟柒
邊個幾時話「全部和牛」搵韓牛配種?打稻草人打到你咁柒?

我問緊你「最重牛味」嘅「一款」和牛呀
原來係咁褐毛和牛有用韓牛溝既
仲要係另一款主要既和牛
ok你贏韓牛係重牛味之選 我收返先前言論 同你講聲sorry
不過去親韓國食韓牛都覺得唔係好好食 唔知係咪醃得太重味反而食唔出牛味
啲韓牛餐廳好撚鍾意醃到過晒火反而日本求其食平民餐廳就食到濃郁牛味 可能係餐廳做法問題
睇返係真係好多資料都指向韓牛係重牛味既 係我柒左自膠
不過我自己親身食過又食唔出可能下次去要搵返間原汁原味少少
韓牛餐廳醃重味一睇就知你9up
日本平民餐廳邊撚到有和牛你食呀?
重牛味九成九美國牛
和牛出名食油香冇牛味
你走嚟9up重牛味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞