其實係咪得港女先咁鍾意去南韓

493 回覆
2925 Like 219 Dislike
真係好撚癲
一個男人係咁就當全韓國男人都係咁
大把韓國人妻生活美滿又唔講
韓國男人不嬲都柒開嫁啦
先唔講大男人
D樣大部份都係大東北支那人種
攝理教個教主果D樣
講隊BTS 其實有一半樣都係柒
只係個大東北支那人種係高D
眼細單眼皮 口突
化妝化撚到白撚曬成個女人咁你班女人就出曬水

好撚心你班港女 咪撚睇咁撚多韓劇啦J上腦啦
睇你自己本身個人中意啲咩姐
弘大果邊咁多衫又有小食 啲路又闊 商場又多位比你坐下休息
雖然啲衫同旺中差唔多, 但起碼平同埋有得試
以一個做遊客生意嘅地方黎講, 我覺得交通工具嘅指示牌做得幾好 地鐵轉線會用哂四語廣播
同埋食野都唔係日日食醬油蟹啦, 同你香港人咁日日飲茶咩
其他韓國本地餐廳價錢又合理 cafe啲款式又多
啲街同建築係真係似大陸 但條街乾淨咁多 又唔似香港咁行行下比冷氣水滴
成日話啲人無禮貌 我去韓國反而遇到有伯伯唔識英文都主動用body language黎溝通同幫忙, 做服務業嘅人起碼識擺出個笑容先
單講首爾黎講, 4-5日都已經夠玩, 真係唔多野玩 唔係買衫就係食野
景褔宮, 樂天世界呢啲短期內去完 下次就唔會想去
仲有韓國男人會打女人又父權呢啲, 屌你去個旅行咋, 唔係去求偶呀
又未大陸味真係好俗好leung
裝睡的人叫不醒
Women☕️☕️☕️☕️☕️
個市容真係同大陸無咩分別
就連啲商場都係
日本大部份炸雞唔玩醬
著重原汁原味
拎韓牛同和牛比會唔會太唔公平
點解唔係韓牛vs日牛
而係韓牛vs和牛
和牛本身就係sell油脂香多於牛味
日本都有普通日產牛 未去到和牛咁多油脂果種
都係好有牛味
但就要格硬用和牛嚟同韓國國產牛比
只能夠話居心叵測
都多,同埋佢哋皮膚超好8成都靚又白又滑
睇死佢地未食過a4a5和牛以外既日本牛
去韓國不如去日本,完
夾硬要同韓牛比咪就係吹奏和牛嗰班人囉,你唔望下邊個搵韓牛踩先?你問下佢哋有咩居心啦

「和牛」咪就係「日牛」咁解有咩咁唔公平?

前面話要「韓牛vs日牛」,後面變咗「日產牛」?

「日產牛」先唔同「日牛」喎,前者日產只係指產地喺日本,冇限品種,後者指日本嘅品種

「日產牛」係包括埋所有喺日本飼養嘅外來品種牛,即係你覺得要「全世界牛品種vs韓牛」先公平?

日本但馬屋集團:

「和牛」字面上意思係「日本牛」咁解,係指日本國內血統純化嘅原生牛隻,有別於統稱為「日本國產牛」嘅所有喺日本飼養嘅牛品種(包括外來品種例如安格斯牛、荷蘭乳牛等)。

1944年,日本將國内原生牛隻系統整理,分類出「黑毛和種」(黑毛和牛)、「褐毛和種」(褐毛和牛)、「日本短角和種」 (日本短角和牛)及「無角和種」(無角和牛)四個固定種類,並禁止外來種與原生種交配生育,保證血統純化嘅四種日本原生種牛隻先至可以稱作和牛。

日本人自己branding、marketing、pricing 以至配種都係推崇「雪花至上」,不斷增加A5比例
呢種就係日本overall嘅口味取向、配種方向
你搬外來品種嘅日產牛出嚟做乜鳩
有病就死撚咗佢喇
直情係難食
記住佢地講嘅係香港部隊鍋
都幾肯定班友冇食過韓國個d
人地個邊係平價野係要攞高檔野比較
不過tbh香港韓國菜係真係麻麻
拗乜
根本你地就係針住A4A5果d最高油脂比例+少d牛味既和牛黎比
然後就打稻草人話韓牛屌打和牛
普通無咁油既和牛就唔見你地講
以偏概全
連登低汁討論特色
邊個針住A5A4?咪吹奏嗰班同日本人針住囉

睇唔到就quote多次:
日本人自己branding、marketing、pricing 以至配種都係推崇「雪花至上」,不斷增加A5比例
呢種就係日本overall嘅口味取向、配種方向

A5 50%、A4 30%、A3得10%
你拎淨低嗰~10%打飛機
知唔知咩叫雪花至上主義
你拎嗰~10%打飛機唔會改變雪花至上主義
日本人雪花至上主義又點
佢地都好多餐廳可以食返重牛味既日本靚牛喎
a5比例多又點
好羨慕佢地男人好醜樣都可以好自信同健談,例如柳海真或葉草演員,係香港真係當佢地盤佬或垃圾佬
好羨慕佢地男人好醜樣都可以好自信同健談,例如柳海真或葉草演員,係香港真係當佢地盤佬或垃圾佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞