有沒有研究過自己父母為什麼那麼無出息無用?

251 回覆
181 Like 48 Dislike
做到樓主d分析就唔係普通人啦
做生意重要站得住腳
買樓抄股重要必賺
好似樓主咁垃圾 你父母都叫冇出息既

所謂前車之鑑,後事之師
樓主為免重蹈覆轍,積極正面面對父母失敗之處
淨係識數老豆老母
辛苦養到你地大唔洗用錢呀
應該感恩先岩
想發圍靠自己啦
成功既第一步,唔好埋怨。

唔係埋怨,係分析失敗之處
建設性呢? 係邊

窮人唔好生仔

結紮?

你岩既,不過現實都有好多人無辦法脫貧,如果係家庭個文化問題咁點搞?父母要你養,又唔俾你讀書,早d出來做野。一開波你連思考既時間都無,一早做到晚,日日如是,大多數人都唔會儲到好多錢,就算有d錢可以投資,都好易輸返哂。
曾經我都以為係

直到我發現佢地咁想做公務員悠悠閒閒咁hea 住退休係因為大陸有幾層樓收租等收地賠錢
建設性呢? 係邊

窮人唔好生仔

結紮?

情和愛 幾多哀
幾度痛苦無奈
無窮怨 幾多冤
幾許淒然期待

幾多次枉癡心
換了幾多傷害來
衝不過 千般障礙
剩得斷腸感慨

明明知 愛有害
可是我偏也期待
為求得 她一笑
彷彿抵上萬次災

分析完有無諗改善?

分析完有無諗改善?

可能仲有好多失敗既地方未發現,所以繼續討論下
固步自封
不求上進
冇冒險精神
悲觀
面對逆境能力低
圈子細 但又唔去識人
過份安於現狀

Come on james?
成日個以前機會多 因大部份人大陸走落黎由零開始 正如十幾年前大陸 你乜都無番大陸又好易成功??
我有,我老豆愛國心爆發,返大陸同人做生意,結果俾人食埋間公司
唔識走佬啊!!!
佢2個D兄弟姐妹去左外國, 生埋D仔女不知過得幾好
自己唔識做人 0eq
但就成日教我點做人
而佢自己都唔識做人
乜都冇留比我
剩係比左劣質基因我
不過算 玩hard mode玩到中中間間算
搬左出來住就正式玩完
留名
唔係怨什麼
應該咁去想, 研究點解咁失敗, 避免自己好似佢地咁
當日咁好景, d錢好易搵, 而家應該發左達, 但點解一貧如洗

研究得到結論
1. 永遠諗住打工, 無諗住做老闆. 當日d生意咁易做, 只要先入, 站穩住腳, d生意可以好易愈做愈大
2. 打工都唔緊要, 做d好易比人取代/好易比人剝削的工種, 一d專業性都無. 到左50歲, 結果無人請, 要我養埋佢
3. 做d行業無前景/無累積性的工種
4. d脾氣好差, 唔識同人交打道, 埋堆, 拉關係, 唔怪得知, 做極都咁小人工. 識人好過識字呀
5. 唔識買d優質股長渣 90年買hsbc hold到而家, 年年買d, hold到而家, 都起碼過千萬身家啦
6. 又唔識炒樓......唉, 呢d都算, 始終高風險......

十個創業得一個守到頭幾年,之後可以長賺既更少
你父母當年創業你今日分分鐘仲窮
唔係怨什麼
應該咁去想, 研究點解咁失敗, 避免自己好似佢地咁
當日咁好景, d錢好易搵, 而家應該發左達, 但點解一貧如洗

研究得到結論
1. 永遠諗住打工, 無諗住做老闆. 當日d生意咁易做, 只要先入, 站穩住腳, d生意可以好易愈做愈大
2. 打工都唔緊要, 做d好易比人取代/好易比人剝削的工種, 一d專業性都無. 到左50歲, 結果無人請, 要我養埋佢
3. 做d行業無前景/無累積性的工種
4. d脾氣好差, 唔識同人交打道, 埋堆, 拉關係, 唔怪得知, 做極都咁小人工. 識人好過識字呀
5. 唔識買d優質股長渣 90年買hsbc hold到而家, 年年買d, hold到而家, 都起碼過千萬身家啦
6. 又唔識炒樓......唉, 呢d都算, 始終高風險......

十個創業得一個守到頭幾年,之後可以長賺既更少
你父母當年創業你今日分分鐘仲窮

垃圾做乜要生仔害人???
樓主係想講即係非專科的都係無出息囉
樓主係想講即係非專科的都係無出息囉

非專科可以考AEO,英文差就真係無出息
已經睇化左
見到佢地有咩做錯嘅地方
唔會去改變佢地
只會警惕自己唔好犯同佢一樣嘅錯

仲有我領略到最重要嘅係
唔好理佢俾你嘅意見
佢失敗條路固然係錯
但佢汲取教訓總結出嚟教你嘅
好大機會都係錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞