有沒有研究過自己父母為什麼那麼無出息無用?

251 回覆
181 Like 48 Dislike
起碼老豆老母冇爛賭先
同埋好多野冇得事後孔明
決定左就要承擔責任

利申:屋企做生意仔 細個有去幫手
而家比少少家用唔洗煩佢地退休
自己做乞食工
固步自封
不求上進
冇冒險精神
悲觀
面對逆境能力低
圈子細 但又唔去識人
過份安於現狀

以前男人無上進心都會溝到好多女
我爸爸以前得個樣靚仔就好多女埋身同佢捱
點知我爸爸係個無上進心既男人,搵得一蚊夠洗就算
我媽媽又on9聽我爸爸話,留係屋企湊仔煮飯唔好出去搵錢
點知到依家退休, 又on99唔做任何投資
依家成日話後悔點解以前唔投資唔買樓
只能夠說 男人無上進心女人都唔可以無上進心
說係因為咁形成到我依家有個諗法就算我結左婚都要返工
衰富不過三代
除外6之外冇樣中
其實都係留舊錢供書教學姐
一手靚抽 樓豬好波
發廢文講廢話 有廢人支持
你點解唔講你自己唔撚識投胎呀?
去怪你老豆射左你出黎?
藉住反思兩個字黎襯托出自己老豆老母有幾咁廢?
你真係好叻仔
下次記得拎個靚位排好隊先好入閪窿呀
今次你睇你幾柒? 沖個頭位出黎得個怨字
唉 死撚左去啦 早死早著呀兄台
將來你個仔都會出返呢個POST
首先2個老人家只係讀過小學仲要在大陸...
只係得老豆一個做...
黎到香港冇投資好有情有義送錢返大陸洗, 人地有車有樓...
然後冇進修最叻就賭馬 但賭黎冇win過咩大錢...
知識廢個種無知... 返大陸人地有地鐵在度打哂飛機, 又係咁話發展好 睇到TBB台灣,美國新聞話人地地方咁差 大陸仲好...
所以廢都算唔知自己廢, 認自己廢先係一種罪...
窮人生仔正仆街
你生於佢地個年代你都唔會聰明得幾多,最醒咪而家既你識得馬後炮

呢個我認同
而加d資訊科技咁豐富,個個最叻事後孔明
樓主咁勁既話,幾年前all in bitcoin ,而加發左達啦

樓主有冇諗過你老豆就係因為生左你有家室,承擔風險既能力先會大減,一個男人要養上養下,投資(供樓,做生意)如果失利(eg.咁岩沙士)有冇諗過會點算。
但窮人係應該學返些少財務知識既。
你生於佢地個年代你都唔會聰明得幾多,最醒咪而家既你識得馬後炮

呢個我認同
而加d資訊科技咁豐富,個個最叻事後孔明
樓主咁勁既話,幾年前all in bitcoin ,而加發左達啦

樓主有冇諗過你老豆就係因為生左你有家室,承擔風險既能力先會大減,一個男人要養上養下,投資(供樓,做生意)如果失利(eg.咁岩沙士)有冇諗過會點算。
但窮人係應該學返些少財務知識既。

廢又要生
老竇老母開檔口
岩岩挨多幾年就發
但如果挨落去 我老竇就可能唔知自己有病
而家可能唔係度

又或者我讀少幾年書接左個 鋪來做
而家印印腳數銀紙

時也命也
原來好多野一早整定
唔到你努力就改變到
廢人生完仔,折磨完個仔都唔俾個仔出聲講下
老豆太信朋友 比人呃左間廠
佢一路冇提起
我都路會怪佢
佢一路冇提起
我都唔會怪佢
樓主怕唔怕廿年後自己個仔問同一條問題
窮撚第二條起跑窮撚 就係大學

但要達到呢步 真係唔容易

利申
屋企四個 有三個大學生
全部學費都係full grant

非三大 兩個專科 一個普通科

我都成日怪責自己屋企人

有啲野細個冇左 點都追唔番

但轉個角度睇 窮撚出頭既人意志好強

一世都追唔到
人地既英文,見識,人脈
呢啲人地天生安排曬,你要用盡200%努力都唔一定有
窮撚仔女係受苦,有錢人仔女係享受
人地完sem去歐遊見識享受,你就要返工諗緊下期生活費
人地零用錢多過你獎學金加返part time
落堂人地去蒲去上莊去玩
你就返補習返part time,搵到多少少仲要追家用

呢啲係生活咩
佢一路冇提起
我都路會怪佢

俾人呃係不幸
但做都唔去做就係廢
落堂人地去蒲去上莊去玩

呢啲係生活咩

算喇 諗佢地都冇用 人地有錢外國讀書,返黎入大firm,成日去旅行 人地就始終還人地 好彩咪大學畢業還哂錢自己可以有返d生活 要識去諗自己... 廢事你自己第日都比個仔話返轉頭
落堂人地去蒲去上莊去玩

呢啲係生活咩

算喇 諗佢地都冇用 人地有錢外國讀書,返黎入大firm,成日去旅行 人地就始終還人地 好彩咪大學畢業還哂錢自己可以有返d生活 要識去諗自己... 廢事你自己第日都比個仔話返轉頭

所以咪要追究責任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞