有沒有研究過自己父母為什麼那麼無出息無用?

251 回覆
181 Like 48 Dislike
樓主怕唔怕廿年後自己個仔問同一條問題

咁撚窮仲生仔都係抵撚死啦
如果我一定唔會比我個仔有呢個機會
唔好同我講時代唔同
根本呢講諗法係睇你本新個人自唔自私
成日見到呢d窮人仇窮post, 真係好好笑。自己廢,賴父母,同時又企係有錢人角度去仇視窮人。

呢到都有工開
點為之無出息無用,樓主已經完美示範啦!
首先2個老人家只係讀過小學仲要在大陸...
只係得老豆一個做...
黎到香港冇投資好有情有義送錢返大陸洗, 人地有車有樓...
然後冇進修最叻就賭馬 但賭黎冇win過咩大錢...
知識廢個種無知... 返大陸人地有地鐵在度打哂飛機, 又係咁話發展好 睇到TBB台灣,美國新聞話人地地方咁差 大陸仲好...
所以廢都算唔知自己廢, 認自己廢先係一種罪...

中產家長:幫仔比首期 幾貴都要買 比心機供

窮人家庭:買樓冇用 租樓先係大贏家

買樓如戀情一樣,一切都看時機。有月入5萬元的專業人士,因家人反對,多次錯失置業的黃金機會,眼看樓價飛升,又面對女友催婚,慨嘆成為「夾心人」。有社工指,置業必須看自身能力,家人意見只宜參考。

有專業人士在討論區訴苦,聲稱月入逾5萬元,多年來都有打算置業,但家人屢次勸說樓價貴,認為「唔抵」而令他多番錯失良機,現悔不當初。帖文指︰「2009年我已儲到60萬首期,本想買個170萬單位,但家人話自住水電、生活費都係錢,又無住家飯食,促我繼續住在公屋;後來又話政府會打擊樓市,不讓我入市。」事主又指,去年想結婚買樓,家人又指樓市已長升多年,美國加息會令樓價跌。今年女友怪他太聽家人話,指他無出息,令他有感左右做人難。

窮人仲要俾家用
人地完sem去歐遊見識享受,你就要返工諗緊下期生活費
人地零用錢多過你獎學金加返part time
落堂人地去蒲去上莊去玩
你就返補習返part time,搵到多少少仲要追家用

呢啲係生活咩

算喇 諗佢地都冇用 人地有錢外國讀書,返黎入大firm,成日去旅行 人地就始終還人地 好彩咪大學畢業還哂錢自己可以有返d生活 要識去諗自己... 廢事你自己第日都比個仔話返轉頭

所以咪要追究責任

比埋口號你好未?

平反窮撚命運
追究捱窮責任
結束毒男生活
建設成長家國
樓主怕唔怕廿年後自己個仔問同一條問題

咁撚窮仲生仔都係抵撚死啦
如果我一定唔會比我個仔有呢個機會
唔好同我講時代唔同
根本呢講諗法係睇你本新個人自唔自私

果個唔係一條問題,而係遺傳病😷
落堂人地去蒲去上莊去玩

呢啲係生活咩

算喇 諗佢地都冇用 人地有錢外國讀書,返黎入大firm,成日去旅行 人地就始終還人地 好彩咪大學畢業還哂錢自己可以有返d生活 要識去諗自己... 廢事你自己第日都比個仔話返轉頭

所以咪要追究責任

比埋口號你好未?

平反窮撚命運
追究捱窮責任
結束毒男生活
建設成長家國

你屋企人好唔代表其他人同你一樣
窮人生仔,禍延後代
落堂人地去蒲去上莊去玩

呢啲係生活咩

一句算啦就當解決問題?
窮人即使讀到一大專科,都唔會夠有錢人比
窮人生仔係最唔撚負責任既行為
有錢人仔女完sem去歐遊見識享受
窮人就要返工諗緊下年生活費

有錢人問屋企人拎零用錢
窮人讀書勁到拎獎學金加返part time都唔夠多

有錢人仔女落堂去蒲去上莊去玩去食女
窮人就返補習返part time,搵到多少少仲要追家用

有錢人靠屋企人自動拎正intern
窮人要自己周圍問

你窮人讀書讀到曉飛?
唔好意思,人地一早飛緊去唔同地方

有錢人大學生活就係大學五件事
窮人就係讀書,返part time,手停口停,邊有得休息

呢啲係生活咩
建設性呢? 係邊
建設性呢? 係邊

窮人唔好生仔
十大富貴中,大部分父母都是窮忍
講乜野投唔投資搵咩專業工種
淨係講當年如果肯佢地買層樓慢慢供呀
而家都有幾百萬揸手啦
都唔撚明點解唔撚買 到我就買唔起
當年既年代係零首期,銀行100%借錢你買樓,仲借多10%俾你去裝修,好彩老豆醒目,係咁入貨,不過最後因cancer用左好多錢,無計,命來。
窮撚第二條起跑窮撚 就係大學

但要達到呢步 真係唔容易

利申
屋企四個 有三個大學生
全部學費都係full grant

非三大 兩個專科 一個普通科

我都成日怪責自己屋企人

有啲野細個冇左 點都追唔番

但轉個角度睇 窮撚出頭既人意志好強

一世都追唔到
人地既英文,見識,人脈
呢啲人地天生安排曬,你要用盡200%努力都唔一定有
窮撚仔女係受苦,有錢人仔女係享受

自己測試下個價值觀先啦,這裡列出十句文字,自己拼一句有意思的四字詞:

一國泰民安   六打得火熱
二忘年之契   七萬紫千紅
三星星相惜   八杯水車薪
四流金歲月   九毋望之福
五不由自主   十傳情達意

例句:薪金自由
而家都有幾百萬揸手啦

你睇返果陣按揭利息同按揭成數,
再對比返當年收入,
睇下係咪咁易供。
而家都有幾百萬揸手啦

你睇返果陣按揭利息同按揭成數,
再對比返當年收入,
睇下係咪咁易供。

咁自己做得唔好,點解要生仔累多個人???
做到樓主d分析就唔係普通人啦
做生意重要站得住腳
買樓抄股重要必賺
好似樓主咁垃圾 你父母都叫冇出息既
成功既第一步,唔好埋怨。
窮撚第二條起跑窮撚 就係大學

但要達到呢步 真係唔容易

利申
屋企四個 有三個大學生
全部學費都係full grant

非三大 兩個專科 一個普通科

我都成日怪責自己屋企人

有啲野細個冇左 點都追唔番

但轉個角度睇 窮撚出頭既人意志好強

一世都追唔到
人地既英文,見識,人脈
呢啲人地天生安排曬,你要用盡200%努力都唔一定有
窮撚仔女係受苦,有錢人仔女係享受

自己測試下個價值觀先啦,這裡列出十句文字,自己拼一句有意思的四字詞:

一國泰民安   六打得火熱
二忘年之契   七萬紫千紅
三星星相惜   八杯水車薪
四流金歲月   九毋望之福
五不由自主   十傳情達意

例句:薪金自由

我又見到:月薪十萬 年薪千萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞