有沒有研究過自己父母為什麼那麼無出息無用?

251 回覆
181 Like 48 Dislike
yrue
true先啱
英文又唔學,書又唔讀,對人大方對自己人刻薄
老豆勁到pk, 一條友返工養哂全家 每月交足錢
但老母唔夠勁 送d仔女入差既學校 又炒股票輸錢攪到以前有排每日食午餐肉
而家我就唔上唔落
講hsbc真係晒鳩氣
十年前你唔買700?

廢人咩年代都有
淨係識怪父母 其實你都係廢人一個

父母都係個種踏實番工唔拉關係唔買股唔享受慳錢既人
但佢地觀念磚頭最實際,有錢就買樓
宜家唔愁衣食
但唔係貴族出身既始終眼光同觀念差好多
到而加都好慳
加上基因問題令我都好廢 做份頹工

關基因問題咩事
利申:識人老豆老母都係辣殺,三個仔女入哂港大 一個神科

入左,之後呢?

入到u基本上係香港可以打橫行...

窮人咪撚生仔
入到一大見識多左,就知貧富個差距,一世都追唔到
做人無鬥心,只知穩定,住公屋攞老綜唔上進
好多話唔上進
同間接話唔上進
所以到時你女人嘈你唔上進都唔好呻
好多話唔上進
同間接話唔上進
所以到時你女人嘈你唔上進都唔好呻

冇咩好研究 問題人人都知 心中有數
不過唔好將佢地本身有既弱點/壞處帶俾下一代就得
或者自己改 改唔好就唔好生就係咁
父母以前起內地做工,生活困苦
利申:新移民,唔會怪父母沒出息

你老豆老母落黎托柒咩
唔識買收息股真係死症,最撚易做到唔洗用腦

$150買hsbc揸曬兜十幾年

仲有PCCW 8號仔,害死幾多老野

你係廢中無資格入黎
最失敗嘅地方係明知自己窮做乜仲要生仔

喺佢地身上我學到

冇錢咪學人生仔

前車之鑑
切記切記
通常呢類人 窮 捱 慳3個字永遠掛在嘴邊,唔明佢地唸乜鳩?

最慘佢叫你慳唔係自己慳
仆街
父母以前起內地做工,生活困苦
利申:新移民,唔會怪父母沒出息

你老豆老母落黎托柒咩

香港有綜援
由我老豆老母身上學既
做人唔可以怕麻煩 怕麻煩會錯失好多機會
老母入aco
老豆開公司

最後老豆做擔保輸到破產
果時剛剛出世。。將我流放比親戚照顧左4。5年

不過好在幾年後靠股票賺返。。03年又買左2層樓。
生仔
又唔係無用
養大左3個我覺得好勁
我就唔得啦
老豆爛賭,死撚埋!

我死左會落去屌尻佢

賭埋條命咁激
第一,創業唔難但守業難,要捱咁耐留比你話咁易咩,留到比你你都敗鬼左佢啦

第二,一直以來專業工種都被精英壟斷,話做就做咩,又唔見你做到醫生

第三,有幾多人咁撚勁睇到前景

第四,你當一街都係巴菲特咩,馬後砲就知咩股值得strong hold姐

第五,大把人炒到損手爛腳

窮撚始終係有窮撚心態,樓主做完暑期作業未

利申:窮困家庭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞