有沒有研究過自己父母為什麼那麼無出息無用?

251 回覆
181 Like 48 Dislike
唔係怨什麼
應該咁去想, 研究點解咁失敗, 避免自己好似佢地咁
當日咁好景, d錢好易搵, 而家應該發左達, 但點解一貧如洗

研究得到結論
1. 永遠諗住打工, 無諗住做老闆. 當日d生意咁易做, 只要先入, 站穩住腳, d生意可以好易愈做愈大
2. 打工都唔緊要, 做d好易比人取代/好易比人剝削的工種, 一d專業性都無. 到左50歲, 結果無人請, 要我養埋佢
3. 做d行業無前景/無累積性的工種
4. d脾氣好差, 唔識同人交打道, 埋堆, 拉關係, 唔怪得知, 做極都咁小人工. 識人好過識字呀
5. 唔識買d優質股長渣 90年買hsbc hold到而家, 年年買d, hold到而家, 都起碼過千萬身家啦
6. 又唔識炒樓......唉, 呢d都算, 始終高風險......

父母以前起內地做工,生活困苦
利申:新移民,唔會怪父母沒出息
最失敗嘅地方係明知自己窮做乜仲要生仔

喺佢地身上我學到

冇錢咪學人生仔
批評同時也要懂得欣賞,不然你會諗到好負面。
道德撚準備進場說不孝
冇㗎啦
父母都係個種踏實番工唔拉關係唔買股唔享受慳錢既人
但佢地觀念磚頭最實際,有錢就買樓
宜家唔愁衣食
但唔係貴族出身既始終眼光同觀念差好多
到而加都好慳
加上基因問題令我都好廢 做份頹工
蠢囉 唔識又要應叻 唔聽人意見 自暴其短
成日講d呀媽係女人之說 但以為自己講緊大道理 抵一世失敗
最失敗嘅地方係明知自己窮做乜仲要生仔

喺佢地身上我學到

冇錢咪學人生仔

真係 覺得醫院應該接生個細路果時,父母要比一筆龐大費用出黎,依筆費用用黎確保個細路有好既福利,如果比唔出就當場人道毀滅
屌 我慘d
原本老豆發左達
爛滾 輸左間廠
我又變返窮撚
2. 打工都唔緊要, 做d好易比人取代/好易比人剝削的工種, 一d專業性都無. 到左50歲, 結果無人請, 要我養埋佢

IT
1已經唔係絕對
屋企人曾經拎哂屋企d錢做生意,全盛時期係大陸有廠,最後失敗收場,又唔肯打工,再借親戚錢做生意,又衰多鑊
通常呢類人 窮 捱 慳3個字永遠掛在嘴邊,唔明佢地唸乜鳩?

IT

IT 去到35歲就end
有咩好研究?
你而家講既所有野都係馬後砲
97 sars果時你出黎社會做野未?
你用今時今日有既歷史去評價你父母而家既成就根本唔岩 以前賺錢一樣係咁難 如果你覺得你活係當年有能力會成功 你而家都一樣得

當年做call 機業、返Nokia果班人最on9,以為最hit 最潮 有前景,結果....
Back to Future套戲都估錯曬,以為2015年仲興FAX機
好難避免 基因問題
老豆老母廢 你自己都一定係廢
當年d麻甩好鐘意學 工模、鑽床、𠝹床....果類,結果全部要乞食

當年做call 機業、返Nokia果班人最on9,以為最hit 最潮 有前景,結果....

老貓究竟撈過幾多行?

IT、倉、call 機、賣爛鐵....做乜要去食老綜?

蓋清入
成日開口埋口話父母廢個D人咪又係廢人一個
其實最緊要有預知能力(即計到2047以後社會需要乜,會炒賣乜)必勝

一個初中畢業一個小學畢業黎講有兩層樓我覺得算係比下有餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞