有沒有研究過自己父母為什麼那麼無出息無用?

251 回覆
181 Like 48 Dislike
2. 打工都唔緊要, 做d好易比人取代/好易比人剝削的工種, 一d專業性都無. 到左50歲, 結果無人請, 要我養埋佢
3. 做d行業無前景/無累積性的工種

當年做call 機業、返Nokia果班人最on9,以為最hit 最潮 有前景,結果....

老貓究竟撈過幾多行?

IT、倉、call 機、賣爛鐵....做乜要去食老綜?

蓋清入

綜援瞓喺道收錢喎
唔係怨什麼
應該咁去想, 研究點解咁失敗, 避免自己好似佢地咁
當日咁好景, d錢好易搵, 而家應該發左達, 但點解一貧如洗

研究得到結論
1. 永遠諗住打工, 無諗住做老闆. 當日d生意咁易做, 只要先入, 站穩住腳, d生意可以好易愈做愈大
2. 打工都唔緊要, 做d好易比人取代/好易比人剝削的工種, 一d專業性都無. 到左50歲, 結果無人請, 要我養埋佢
4. d脾氣好差, 唔識同人交打道, 埋堆, 拉關係, 唔怪得知, 做極都咁小人工. 識人好過識字呀
5. 唔識買d優質股長渣 90年買hsbc hold到而家, 年年買d, hold到而家, 都起碼過千萬身家啦
6. 又唔識炒樓......唉, 呢d都算, 始終高風險......

講就容易, 有幾多人做生意成功呀
係叻既諗下點樣靠自己, 唔好成日係到埋怨父母
爛賭,賭到賣樓又賣田
本身應該係地主家的少爺仔變左公屋仔
唔識買收息股真係死症,最撚易做到唔洗用腦

當年做call 機業、返Nokia果班人最on9,以為最hit 最潮 有前景,結果....

老貓究竟撈過幾多行?

IT、倉、call 機、賣爛鐵....做乜要去食老綜?

蓋清入

體力野(物流咕喱)即使戰亂餓死人,都仍然缺人,可知該類行業幾受歡迎

$150買hsbc揸曬兜十幾年

仲有PCCW 8號仔,害死幾多老野

$150買hsbc揸曬兜十幾年

仲有PCCW 8號仔,害死幾多老野

我記得hsbc $130-$150維持左成十年左右(所以好多人中伏),十年前突然大瀉,直到現在
我未出世嗰時老豆都係係大陸開廠
做製衣做到中國頭幾大廠
做得幾成功
無奈嗰時老豆個Partner見少少賺就縮
怕做唔長 怕蝕
攞咗一半度嘅人同錢走
仲用公司名義搞呢樣搞嗰樣
留底一身債
搞到老豆間嘢做唔長 人同錢都唔夠
就摺咗
唔係而家發撚咗好耐
而家唯有要不斷增值自己
btw 條撚屌Partner做咗咁多陰質嘢
無幾耐就死咗
我老豆連佢喪禮到冇去 長命百歲
有無諗過係當年因為你老豆老母有左你 希望安穩d生活,所以先甘於平淡 過d簡單既日子 去養你。
老豆以前做生意,但做生意手法一成不變,生意唔好只係識怨,唔識揾解決方法,做人做事太軟弱,比親戚恰到上心口都唔識反抗
生左樓主 樓主又要食飯又要屙屎屙尿
大個左又攤大手板攞錢讀書搭車溝女買衫睇戲買波鞋
再大個啲出黎做野又話自己食都唔夠用,唔肯俾家用
以前老豆做泥水儲到百幾萬 但樓平又唔買樓
如果有買,就發達。。。
之後呀媽大病一舖清袋
我曾經有怨過點解會咁
依家兩個都唔係度,雖然咩都冇留俾我
但有間公屋我可以生活 個樣正正常常
唔係智障身體冇大問題 生活唔算差
已經好感恩
有無諗過係當年因為你老豆老母有左你 希望安穩d生活,所以先甘於平淡 過d簡單既日子 去養你。

賴父母
毛記電視都上市喇
好岩我都思考過點解父母咁撚窮既原因
都不外乎係樓主講果幾點
再加上賭 賭埋就係咁先
唔係怨什麼
當日咁好景, d錢好易搵, 而家應該發左達, 但點解一貧如洗

研究得到結論
1. 永遠諗住打工, 無諗住做老闆. 當日d生意咁易做, 只要先入, 站穩住腳, d生意可以好易愈做愈大
4. d脾氣好差, 唔識同人交打道, 埋堆, 拉關係, 唔怪得知, 做極都咁小人工. 識人好過識字呀
5. 唔識買d優質股長渣 90年買hsbc hold到而家, 年年買d, hold到而家, 都起碼過千萬身家啦
6. 又唔識炒樓......唉, 呢d都算, 始終高風險......

咁請問你得出呢d結論後,你有幾成功呢?
依家睇過去就緊係容易,
以前網都無得上,
資訊流通全部局限晒,
唔係以為搵錢好似今時今日咁容易。
淨係識怪父母 其實你都係廢人一個
搵得少都算 總算夠食夠住
賭埋先衰 咁辛苦賺錢比晒馬會 又鐘意係出面充大頭鬼
智者慮遠
以前老豆搵到錢
但爛賭無乜錢剩
依家平凡人一個
賭錢
唔係怨什麼

研究得到結論

炒樓 高風險
老豆爛賭,死撚埋!

我死左會落去屌尻佢
吊你老尾 養到你咁大個話鳩父母
你無撚野呀
吊你老尾 養到你咁大個話鳩父母
你無撚野呀

多數咁屌老豆老母都係佢地對佢唔好
對佢好又點會咁屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞