有沒有研究過自己父母為什麼那麼無出息無用?

251 回覆
181 Like 48 Dislike
打咁耐工完全冇諗過投資
買下股票收下息都好丫
啲錢放係銀行都唔知做乜
又話驚呢樣又驚果樣
抵佢一世捱窮

因為嗰陣搵錢好易,所以阿爸話以為好易會搵得返,所以賭哂

仲要賭債還足十幾年,到我出黎做野唔需要錢個陣先還哂
不如研究埋「自己揀」係呢個時空,地方,劇本有冇責任(雖然係咪「我」自己揀都唔知,但都唔排除呢個機會) 我覺得呢d野咩都無得諗 人類亦都諗唔掂 一切都是混沌
有咩好研究?
你而家講既所有野都係馬後砲
97 sars果時你出黎社會做野未?
你用今時今日有既歷史去評價你父母而家既成就根本唔岩 以前賺錢一樣係咁難 如果你覺得你活係當年有能力會成功 你而家都一樣得

咁又唔係喎
就佢地既性格, 處事,諗野方法反思下,避免重蹈覆轍,好有用喎
因為你唔多唔少會學左佢地既缺點,反思下分析下真係會幫到自己唔行番佢地條舊路

我父母短視,冇長遠計劃,衝動,包坳頸
我會努力扭轉呢d缺陷,條路係順d
吊你老尾 養到你咁大個話鳩父母
你無撚野呀

多數咁屌老豆老母都係佢地對佢唔好
對佢好又點會咁屌

好老實講養大你就要對佢好的概念好戇鳩,大個咗咪又要養返佢,佢六十歲退休咪要養返佢

重點係阿爸有搵錢,但賭到輸哂,即係同無業無分別,仲要冇做家務同照顧我,都唔知叫唔叫養過我

所有野阿媽做哂
出返去先
利申:老豆成功人士
父母生於香港最風光的時間,有學歷,但太安逸,不思上進,做hea 工。一心諗住供大個仔就任務完成。
d錢拎晒去叫雞包二奶
最後窮唔算窮 叫做三餐無憂
同期佢d朋友個個炒到幾層樓係手
我仲廢過廢柴父母
乜撚叫養到你咁大都唔識得感恩 ?
生得出就冇責任養?
係咪唔遺棄你
唔洗你做孤兒就已經好幸福 值得還神?
能夠養育我成人 已經覺得佢地好成功

起碼好過呢type先
愚孝撚全面進場
唔思考, 唔學習唔睇書,冇長遠計劃, 唔識投資,
最重要既係兩個字: 爛賭
中咗五樣
屌你老母
依家睇過去就緊係容易,
以前網都無得上,
資訊流通全部局限晒,
唔係以為搵錢好似今時今日咁容易。

換個角度講舊時要呃人就真係好容易
過多30年你個仔咪又係咁講你

就係為左到時個仔唔好咁講自己所以今日先要從父母身上反思姐

所以好多窮撚唔生
Hsbc 你知唔知之前幾多錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞