有沒有研究過自己父母為什麼那麼無出息無用?

251 回覆
181 Like 48 Dislike
其實怨窮仇窮既人點解唔自殺
一來解決你地問題同不滿
二來減少社會負擔
成日見你地出po都覺得眼冤

利申窮得樂

咁點解係自殺,而唔係搵返邊個令我窮?
一來解決你地問題同不滿
二來減少社會負擔

利申窮得樂

首先,其實你成個講法嘅邏輯都唔啱,你睇多次應該就明

再者,雖然埋怨冇用,但怨下都係人之常情,而且呢個post入面嘅窮巴打們歸納出嚟「窮人唔生仔」,都算係一個解決跨代貧窮嘅方法,有一定建設性

另外,我個人睇法,喺香港捱窮,心理嘅痛苦多於生理,解決心理痛苦嘅其中一個方法係信仰宗教(以感性取代理性),巴打們真係好sad嘅話或者可以試下
即使分析父母嘅短處,都未必可以幫到脫貧,對於窮人嚟講,制約你脫貧嘅因素之中,後天可以改變嘅生活習慣、處世方式唔係太大影響(好似係)
當年d麻甩好鐘意學 工模、鑽床、𠝹床....果類,結果全部要乞食

差唔多 點知工廠返晒大陸
搞到搵唔返同行 搞到要做倉
仆街老豆五十幾歲學人生仔,冇錢就未撚學人生仔啦 仲要鐘意賭馬.
因為你老豆老母要晒錢養大你條仆街子咪無錢做咁上既野囉
如果唔生你出黎會幸福好多
父母捱得過97,03,08年已經唔錯,普遍股票跌左5成以上margin買死梗,真金白銀買唔痴線都偷笑,90年代前供樓要10幾厘息,咁易買咩
我阿爸好有上進心,雖然出身基層,但後生時非常努力拼搏咁工作,憑自己儲到資金建立到人脈。之後做過幾次生意,一度做得有聲有色,但結果幾次生意都失敗收場,最後仲輸埋層樓同車,而家一貧如洗。
一來解決你地問題同不滿
二來減少社會負擔

利申窮得樂

搵到又跟住點?解決到問題?
而家你覺得你既出世係錯誤喎
回歸虛無不是你所應做的事嗎?
仲諗住人世間的聲色犬馬做什麼?

麈歸塵 土歸土
垃圾歸入垃圾桶
善哉 善哉
老豆後生做地盤大洗,五十幾六十歲終於學投資炒股
一來解決你地問題同不滿
二來減少社會負擔

利申窮得樂

再者,雖然埋怨冇用,但怨下都係人之常情,而且呢個post入面嘅窮巴打們歸納出嚟「窮人唔生仔」,都算係一個解決跨代貧窮嘅方法,有一定建設性

另外,我個人睇法,喺香港捱窮,心理嘅痛苦多於生理,解決心理痛苦嘅其中一個方法係信仰宗教(以感性取代理性),巴打們真係好sad嘅話或者可以試下
即使分析父母嘅短處,都未必可以幫到脫貧,對於窮人嚟講,制約你脫貧嘅因素之中,後天可以改變嘅生活習慣、處世方式唔係太大影響(好似係)

我有咩唔岩不妨直接講唔好叫人諗,你表達到的

你窮唔生仔一回事,
而家係你對自己既人生,生命,命運不滿
唔關你下一代事,
(況且你唔生仲好,都仲有大把南亞人生成堆等你唔洗同佢地爭飯食)
死左咪一了百了,個世界點運作唔關你事亦唔到你理
因為你地係死窮鬼

咩心理多於生理又係廢話黎
上一代人生一堆養家都無怨無悔
啲仔女個個都是靠自己打天下得到回報
你地對自己付出過幾多?仲細咩

巴打又唔使咁激動嘅

唔係表達唔到,費事打啫

(一)回應「我有咩唔岩不妨直接講唔好叫人諗,你表達到的」
你對上嗰個回覆,「其實怨窮仇窮既人點解唔自殺/一來解決你地問題同不滿/二來減少社會負擔/成日見你地出po都覺得眼冤」

我嘗試整合返出嚟︰
前提1. 怨窮者自殺能解決其不滿
前提2. 怨窮者自殺能減少社會負擔(雖然有兩項前提,但冇分大小前提,應該唔係syllogism而係inductive reasoning?!耐冇用唔太記得)
結論︰怨窮者要自殺(原句為反問句)

先不論兩項前提的敍述是否正確,提返前提同結論嘅關係。兩項前提並唔係以有效推導向結論
前提1方面,即便「怨窮者自殺能解決其不滿」,亦唔一定要自殺,可以循其他途徑去化解不滿;前提2方面,即便「怨窮者自殺能減少社會負擔」,但亦不代表怨窮者有責任(/出於減少社會負擔的責任)而自殺,犧牲自己的利益(/令自己痛苦)嚟幫助他人

(二)「你窮唔生仔一回事……因為你地係死窮鬼」
「你」呢個主語係指小弟?我冇份怨喎,我淨係話佢哋情有可原咋喎巴打
你呢段嘅內容加入咗好強烈主觀色彩批評,重有人身攻擊,而且「你窮唔生仔一回事,/而家係你對自己既人生,生命,命運不滿/唔關你下一代事」語意不明

(三)「咩心理多於生理又係廢話黎……仲細咩」
a上一代人生一堆養家都無怨無悔+b(上一代人)啲仔女個個都是靠自己打天下得到回報+c怨窮者冇付出或付出很少(原句為反問句),三項加埋都推導唔到「咩心理多於生理又係廢話黎」呢個結論

原句係「喺香港捱窮,心理嘅痛苦多於生理,解決心理痛苦嘅其中一個方法係信仰宗教」,我畀個方法巴打們,希望令佢哋冇咁唔開心啫
一來解決你地問題同不滿
二來減少社會負擔

利申窮得樂

我有咩唔岩不妨直接講唔好叫人諗,你表達到的

你窮唔生仔一回事,
而家係你對自己既人生,生命,命運不滿
唔關你下一代事,
(況且你唔生仲好,都仲有大把南亞人生成堆等你唔洗同佢地爭飯食)
死左咪一了百了,個世界點運作唔關你事亦唔到你理
因為你地係死窮鬼

咩心理多於生理又係廢話黎
上一代人生一堆養家都無怨無悔
啲仔女個個都是靠自己打天下得到回報
你地對自己付出過幾多?仲細咩

巴打又唔使咁激動嘅

唔係表達唔到,費事打啫

(一)回應「我有咩唔岩不妨直接講唔好叫人諗,你表達到的」
你對上嗰個回覆,「其實怨窮仇窮既人點解唔自殺/一來解決你地問題同不滿/二來減少社會負擔/成日見你地出po都覺得眼冤」

我嘗試整合返出嚟︰
前提1. 怨窮者自殺能解決其不滿
前提2. 怨窮者自殺能減少社會負擔(雖然有兩項前提,但冇分大小前提,應該唔係syllogism而係inductive reasoning?!耐冇用唔太記得)
結論︰怨窮者要自殺(原句為反問句)

先不論兩項前提的敍述是否正確,返前提同結論嘅關係。兩項前提並唔係以有效推導向結論
前提1方面,即便「怨窮者自殺能解決其不滿」,亦唔一定要自殺,可以循其他途徑去化解不滿;前提2方面,即便「怨窮者自殺能減少社會負擔」,但亦不代表怨窮者有責任(/出於減少社會負擔的責任)而自殺,犧牲自己的利益(/令自己痛苦)嚟幫助他人

(二)「你窮唔生仔一回事……因為你地係死窮鬼」
「你」呢個主語係指小弟?我冇份怨喎,我淨係話佢哋情有可原咋喎巴打
你呢段嘅內容加入咗好強烈主觀色彩批評,重有人身攻擊,而且「你窮唔生仔一回事,/而家係你對自己既人生,生命,命運不滿/唔關你下一代事」語意不明

(三)「咩心理多於生理又係廢話黎……仲細咩」
a上一代人生一堆養家都無怨無悔+b(上一代人)啲仔女個個都是靠自己打天下得到回報+c怨窮者冇付出或付出很少(原句為反問句),三項加埋都推導唔到「咩心理多於生理又係廢話黎」呢個結論

原句係「喺香港捱窮,心理嘅痛苦多於生理,解決心理痛苦嘅其中一個方法係信仰宗教」,我畀個方法巴打們,希望令佢哋冇咁唔開心啫
一來解決你地問題同不滿
二來減少社會負擔

利申窮得樂

搵到又跟住點?解決到問題?
而家你覺得你既出世係錯誤喎
回歸虛無不是你所應做的事嗎?
仲諗住人世間的聲色犬馬做什麼?

搵到唔代表解決問題
但就好過啲,咁簡單既道理都唔明
窮人父母就係自私
性格主宰一切,份人太老實,對人大方對自己孤寒,錢對佢嚟講係小事,成日俾人搵笨柒

Same

Same too
話就話係老實 其實係蠢
律己以嚴待人以寬 但冇人會多謝佢
只會暗底裡笑佢on9
因為你老豆老母要晒錢養大你條仆街子咪無錢做咁上既野囉
如果唔生你出黎會幸福好多

無人叫你生
講到係人都好想出世咁
lm
之前有問過 講住說咁話因為生左仔
之前有問過 講住咁話因為生左仔
窮人生仔
唔係怨什麼
應該咁去想, 研究點解咁失敗, 避免自己好似佢地咁
當日咁好景, d錢好易搵, 而家應該發左達, 但點解一貧如洗

研究得到結論
1. 永遠諗住打工, 無諗住做老闆. 當日d生意咁易做, 只要先入, 站穩住腳, d生意可以好易愈做愈大
2. 打工都唔緊要, 做d好易比人取代/好易比人剝削的工種, 一d專業性都無. 到左50歲, 結果無人請, 要我養埋佢
3. 做d行業無前景/無累積性的工種
4. d脾氣好差, 唔識同人交打道, 埋堆, 拉關係, 唔怪得知, 做極都咁小人工. 識人好過識字呀
5. 唔識買d優質股長渣 90年買hsbc hold到而家, 年年買d, hold到而家, 都起碼過千萬身家啦
6. 又唔識炒樓......唉, 呢d都算, 始終高風險......

生左你囉,慳返幾百萬買層樓收租好過
唔係怨什麼
應該咁去想, 研究點解咁失敗, 避免自己好似佢地咁
當日咁好景, d錢好易搵, 而家應該發左達, 但點解一貧如洗

研究得到結論
1. 永遠諗住打工, 無諗住做老闆. 當日d生意咁易做, 只要先入, 站穩住腳, d生意可以好易愈做愈大
2. 打工都唔緊要, 做d好易比人取代/好易比人剝削的工種, 一d專業性都無. 到左50歲, 結果無人請, 要我養埋佢
3. 做d行業無前景/無累積性的工種
4. d脾氣好差, 唔識同人交打道, 埋堆, 拉關係, 唔怪得知, 做極都咁小人工. 識人好過識字呀
5. 唔識買d優質股長渣 90年買hsbc hold到而家, 年年買d, hold到而家, 都起碼過千萬身家啦
6. 又唔識炒樓......唉, 呢d都算, 始終高風險......

生左你囉,慳返幾百萬買層樓收租好過

咁又要生?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞