[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (88)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
XPRO係配細鏡架啦
你地用開咩相機帶
Xh2有無介紹
Pd slide lite得唔得
35f1.4
23, 35, 50 f2
27f2.8
18f2
喱d都勁靚仔
70300幾好用,果陣水貨5000左右
23f1.4 (一般)
50f1 (柒)
56f1.2 (幾好 個feel有啲似插35f1.4但大支啲)
90f2 (一般)
18-300 (麻麻地過一般)
仲有支xm-fl好睇但玩具黎
23.4 WR

50-140
掙扎緊去日本旅行帶邊枝鏡好
同焦段 50230 龍仔18300 點比
睇鬼佬review 50230好啲
柏金遜手單純為防震值唔值得買x-s10/等20?
zoom
想要xt 雙位數
仲會唔會再出xt50
旅行就zoom la
值得,除非你只用有防震既鏡
你都可以買xt4,xt5 既如果唔鍾意xs 個樣
同你意路一樣
用開富士老用家決定升級
本來想去sony但睇睇下轉左Nikon
Xt5 + 56 f1.2 信我 富士老手(雖然轉左Nikon,但我仲keep住支56.2抵屌)
Nikon 嘅1.8定焦系列真係唔錯,
平靚正 同埋z系列啲s鏡好高質
dl啲c1preset啦免費又有俾錢又有
同我影嘅內容基本上一樣
我會揀xt5+33f1.4 影女可能後者夠做 但係你隻狗一快啲我肯L定追唔切 可能得50%成功 影狗冇LM真心唔掂 下下撳快門佢都仲追緊 跟住到佢追到成件事都唔同哂
有LM都要配合埋自己操作同埋tune下部機啲af settings先可以去到8成+(我自己部x-pro3冇新機果啲animal detection 唔太清楚個效果點)
35.4 56.2都係慢

企定定就ok
跟住有人問邊度有?

問連登仔快過問AI
我覺得必入夠sharp同輕之餘
尤其是配新機xh2/xt5 用埋個1.4 crop等效630都仲有20mp
Apsc 低光啲Iso渣而家靠ai解決
唯一投訴係bokeh ball肉酸
用緊50230
日光下都ok 對得住價錢
但光圈唔夠大 一暗就跌watt 對焦就再慢d

個人用覺得230好似唔夠近
諗緊換唔換 龍仔18300 戓者xf70300
有冇網係比人分享recipe 同相 ?
https://community.fujixweekly.com/
或者
入fb group,打fujifilm recipe
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞