[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (88)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
咁iphone 咪有畫面就算啦 廢事陣間要打石膏
本身都有諗過買
但諗諗下,電泵吹得走嘅基本氣泵都吹到
氣泵吹唔走嘅,電泵都吹唔走
部野又大舊又嘈
gimmick黎
呢幾百可以慳
XT-5
重度XF35.4 用家
最近15 16 升唔升 33.4好
LM 同 WR 都好吸引(會落雨影相)同埋官方吹到40mp 要新鏡先support 得好d
但係個重量同size 好令人卻步, 重左差唔多成倍
而且又長多截, 而家出街有時都會一機兩鏡,但係上左33.4 可能會變成就咁一機一鏡就算
想升但係又驚升左會後悔
有冇師兄有同樣掙扎
呢支唔會後悔的,反而後悔放咗
你意思係升左33.4 唔會後悔?
支33.4畫質,速度都好正。

對比35.4係大支重咗

但用得XT5 配呢支鏡其實都好balance
主要影日間會收光圈未必好覺
但影人/夜景收少少F2-2.8已經好明顯成張都sharp成像跟本富士系統嘅gm嚟
初初覺得有啲大枝但而家唔用hood覺得好fit

同埋15 16 嘅話點解唔買咗兩枝都用下先諗放唔放
枝33唔啱放返最多咪蝕幾百當租鏡
非33f1.4用家
但係xt5同33樣size 重量都好balance wor, 而且你又會落雨影相
如果你係Xpro xt 30 xe系列就話可能因為樣要諗諗姐
如果真係重度用家嘅話,我覺得keep晒2支都唔過份,呢兩支鏡嘅設計方向本來就唔同
而且到某個階段你就唔會淨係睇啲參數或者sharp唔sharp,而係著重兩支鏡頭俾你嘅攝影體驗嘅分別
想問點解會得9mp?
係咪邊到較錯左野?
Wifi過相set咗3MB ?
搞掂左
原來新app 個到未較返岩
放假主力影女朋友同野食,間唔時先掃街

有 Xf23 F2係手,係咪買XF 56 wr好過Xf33
問得呢個問題我會揀入左支56先lor 你影野食我相信主要都係用23
而家水貨都$6500 左右

56掃街都夠? 23掃街唔係好慣,以前用351.4 但對焦各方面真係好慢
用過50黎掃街56真係影人居多但唔會話唔可以用黎掃街嘅 唔慣定係新鮮係因人而嘅異啫
我自己係有23.4 56.2成日都15/16想買埋支33.4 一方面覺得有啲乜係支23.4做唔到要用33.4另一方面如果有支33.4係手都幾相信影出黎啲野會同23.4唔同 係差在值唔值得買多支
影女同野食對個對焦要求唔係好高啫 如果你係好在意個對焦咁33.4一定好過56.2(新同舊都係廢對焦)
買50仲好
細輕快
但我e+係手果支係F1果支 比人支我有呢支鏡都覺得慚愧
長揸要打石膏....
Xt5依家係咪肥花都有得排訂貨?
xt5 個grip 咁細,xh2 就差唔到多
Xf50f2?? 對焦快過xf56??
上星期見有黑色kit 銀色就冇
應該快過
即刻睇下二手市場先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞