[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (88)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
置頂問題1:點解唔買行貨?
1. 香港代理藍到黑
快圖美老細 中港照相器材主席兒子孫道熙公開撐警開槍
https://lih.kg/1614543
2. 代理維修重差過深圳手工
3. 行貨食水深又服務差
4. 代理啲每月優惠當消費者係戇鳩

置頂問題2:水貨壞咗點樣維修?
水貨壞咗都可以拎返港行維修
收費等同你行貨過保
亦因為港行維修實在太廢 武肺之前有唔少人索性拎返大陸整 乾手淨腳
最緊要買嗰陣check真啲

置頂問題3:邊度買水貨?
呢類問題一律冇答案,或者轉個方式問可能會有巴打肯答啦

轉載: 余光中飛舞巴打分享既買機check機注意事項
BODY篇
驗屍級:開包裝前睇封條有冇開過,入電前check機身(包括sensor)有冇花痕,睇粒電金屬位有冇刮痕,開機後試晒所有掣同touch screen有冇反應,影相拍片基本功能,閃光燈,影一黑一白相睇evf/lcd mon有冇光點死點,光圈收到F22影白紙睇sensor有冇塵(如果冇白紙就set兩三秒快門影白燈/光管,一邊搖下部機),再嚴謹啲可以對埋evf/lcd mon嘅色tone一唔一致
做齊以上動作九成sales會黑你面

鏡頭篇
鏡頭包裝冇封條,但如果你開之前未有人開過嘅話,裝鏡頭個膠袋會係好少摺痕,相反如果有開過再包返好,通常個袋會皺晒,當然呢一點唔代表枝鏡有問題,可能只係有人開過嚟睇而唔合眼緣
同樣要check鏡身有冇花痕,有花唔影響成像但影響二手價,有時啲油漆油得唔好都會有啲痕,35.4個遮光罩通常油得差,唔好太介懷
轉下啲變焦環對焦環光圈環暢唔暢順(我買16-55時就試過擰到去55位唔暢順),另外,唔同model嘅鏡啲轉環阻力唔一樣,例如35/2光圈環比較緊同埋分段清晰,但56.2就會相對鬆,唔代表後者有問題,完美主義者會睇埋光圈環數字個刻度對唔對得準,但都係嗰句唔好太介懷
最重要係check鏡片,開電筒照入去,睇下鏡片有冇花有冇霉(之前見過一枝係入面嘅鏡片有撻漬),睇埋有冇塵,冇就最好,但有塵其實都冇乜問題,心理影響大過實際影響
反光咁睇一睇前玉同後玉鍍膜有冇問題,有花好容易睇得出,新鏡既鍍膜應該係完整冇花嘅某一兩種顏色嘅反光,再睇有冇漬有冇刮痕有冇指紋,有嘅話建議直接睇下一枝,無謂自己抹(老手可以無視呢句),如果得返一枝而你又急切要買就叫個sales抹下佢,抹得走而鏡片冇花就冇問題
做齊以上步驟可以插落部機度,轉下對焦環(MF)同光圈環有冇反應,試下對焦暢唔暢順,開關防震各影一張相睇下個防震work唔work

都講咗咁多唔爭在講埋驗屍級:如果懷疑鏡片入面嘅塵大到會影響成像,光圈收到F22影白紙睇下有冇影響,但其實買新鏡見到非常大粒嘅塵一般人都會直接pass,所以未必需要做呢個test
影張相睇下會唔會某一邊或者某一角明顯異常鬆矇,呢一點同光圈大小無關,收細光圈之後情況一樣嘅話就可能係光軸偏移問題(有興趣自己google光軸偏移睇相,但呢個情況極少出現喺新鏡,二手鏡就要留意)
收到最細光圈睇下光圈葉有冇油,同樣新鏡都少見會有
如果係用單反機,買單反鏡要留意走焦問題,無反因為結構唔同所以一般冇問題,有嘅話都係個別型號問題(例如Canon枝RF小白),富士鏡暫時冇呢個問題但如果以後有新model都要留意
再嚴謹啲影張散景有燈嘅相,睇下個波點有冇問題,個波點反映鏡片狀態,例如鏡片裂咗嘅話個波點都會有裂痕,鏡片有明顯嘅塵個波點一樣有塵,一言難盡,總之理想狀態係個波點係實心嘅一個圓(或者橢圓,冇關係),新鏡一般冇問題

sorry for 1999,最後一句,買新鏡其實都唔使驗屍咁驗,我而家通常都係望一望鏡片冇問題就畀錢

係咪咁樣續post
開錯咗點刪貼?
Sorry for 1999
我有部x100T近年都好少用
今日心血來潮問下星際收幾錢
仲有$3300-3800
Carousell仲有啲4千幾,5千

二手價不嬲咁硬?
最近x100v炒起,連帶舊款升價。

本身4-5千買到x100f
X100t 值2-3千
呢部嘢家下仲放到$4000嘅話就即放啦
問左gxf 50s ii kit $27xxx, 好心動
真係抵 不過略嫌遲鈍同少巨
弱弱一問
https://www.price.com.hk/product.php?p=449994
2020年4月28日 — Fujifilm X-T4 從即日起發售,香港行貨剩機身價格為HK$13,999

我見2手 XT-4 都9千左右 , 如果唔介意水貨 俾多小小全新, 係咪都無問題
之前又話見到炒貴左?
放左佢啦

等其他文青買來襯衫用
https://youtu.be/2bsIkwQVvnw

那些年的 X100T review
如果主要影相應該買X-T5定係X-H2定X-H2S
xt5
唔好意思100 F已經上到7000
想問下齋影相既話大家會簡xt3定係xt30ii
SONY用家想入坑富士
影相為主 諗緊上一代既XT-4 定 XT-5

好似個價都唔係差好遠
屌成幾個月無見過個Post
換人開啦
影相呢3部都卓卓有餘啦,睇自己筆直同鐘意點操控
5新sensor
3向反Mon
No doubt
影相幾乎一樣啦,係xt3冇classic negative
所以選邊部係視乎你接受到咩機身大小手感之類
去試下機就知
啱啱入坑XS10
月尾出xs20喎
公佈左都要幾個月後先有得買啦 早買早享受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞